Jan Tomše

Ponedeljek,
7. 9. 2015,
12.49

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Bavarski dvor Izet Rastoder Miroslav Mišković gradbeno dovoljenje

Ponedeljek, 7. 9. 2015, 12.49

3 leta, 11 mesecev

Pogled na gradbeno jamo v središču Ljubljane, kjer srbski tajkun gradi luksuzen hotel

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V gradbeni jami v središču Ljubljane se križajo posli kralja banan Izeta Rastoderja in srbskega tajkuna Miroslava Miškovića.

Zemljišče na križišču Tivolske in Slovenske ceste, znano tudi kot lokacija severnih mestnih vrat, je leta 2008 kupilo podjetje S1, za tem je stala ciprska družba Leuthold, v ozadju te pa po pisanju Financ Damijan Janković. Po prvotnih načrtih naj bi na lokaciji zrasla poslovna stolpnica.

Najprej luknja v zemlji, potem luknja v bilancah. Podjetje S1 je finančno nasedlo in pristalo v stečaju. Imetje podjetja vključno z gradbeno jamo je postalo del stečajne mase. Decembra 2013 se je za več deset metrov dolgo, široko in globoko jamo zanimalo šest interesentov. Marca lani so Finance pisale, da gre gradbišče v roke armenskega podjetnika, lastnika družbe VEK Group. A posel ni šel skozi, saj naj bi si Armenec premislil.

Decembra lani je gradbeno jamo za 1,7 milijona evrov kupil trgovec s sadjem in zelenjavo Izet Rastoder (desno), bolje znan kot kralj banan. Napovedal je gradnjo 74 metrov visoke stolpnice s poslovnimi prostori, 26 stanovanji in parkirišči v štirih podzemnih garažah. Rastoder bi pred tem moral zaprositi za podaljšanje gradbenega dovoljenja iz januarja 2010 in spremembo namembnosti objekta. Upravna enota Ljubljana je sicer avgusta letos ugotovila, da gradbeno dovoljenje iz leta 2010 lahko ostane v veljavi, saj so pred iztekom dovoljenja na lokaciji spet zagnali gradbena dela.

Marca letos je v igro poslovno vstopil Delta Holding v lasti srbskega tajkuna Miroslava Miškovića. Delta Holding naj bi kot investitor na Rastoderjevem zemljišču zgradil luksuzen hotel z 21 nadstropji na 23 tisoč kvadratnih metrih površine. Hotel naj bi vključili v eno od znanih hotelskih verig, med njimi se omenja tudi prestižna Crowne Plaza, ki je del mednarodne skupine InterContinental Hotels Group.

Miroslav Mišković je na naslovnice časopisov nedavno prišel zaradi informacije, da je južnoafriškemu investicijskemu skladu za 200 milijonov evrov prodal svoja nakupovalna centra v Beogradu in Podgorici. Pred leti so Miškovića v Sloveniji omenjali v povezavi z gradnjo trgovskega središča v Stožicah, a je pozneje od projekta odstopil. Stožice so tako še danes brez nakupovalnega dela. Srbski poslovnež je že nekaj časa pod lupo srbskih organov pregona, osumljen je utaje davkov. Mišković srbskim bankam dolguje 285 milijonov evrov, ki naj bi jih skušal čim prej vrniti, saj bi sicer zadeva lahko dobila sodni epilog. Policijski strokovnjak Marko Nicović svari, da bi Mišković lahko zapustil Srbijo, če bi se mu za to ponudila priložnost.

Ob gradbeni jami je kot investitor navedena družba Bavarski stolp, investicijsko podjetje. Lastnik te je podjetje Astatine Holdings Limited s sedežem v Nikoziji na Cipru. Podjetje Bavarski stolp je bilo v sodni register vpisano v začetku februarja letos, z vložkom 7.500 evrov ga je ustanovil Rastoder. V začetku junija je podjetje lastniško v celoti prešlo na ciprski Astatine Holdings Limited, z menjavo lastnika pa se je občutno povečal tudi osnovni kapital: na več kot dva milijona evrov. Kot zastopnik podjetja je vpisan Stefan Knežević iz Beograda. Ime podjetja Bavarski stolp je od 31. avgusta letos vpisano v odločbi o gradbenem dovoljenju za gradnjo hotela na lokaciji severnih ljubljanskih vrat.

O podjetju Astatine Holdings Limited so se srbski mediji razpisali leta 2011: časopis Danas je srbsko davčno upravo spraševal, ali bi moral Mišković plačati davek od prodaje svojega deleža v podjetju Delta maksi belgijskemu podjetju Delez group. Astatine Holdings Limited se je takrat omenjal kot lastnik Miškovićevega podjetja Delta Capital.

Na območju jame naj bi se dogajali določeni terenski premiki, nazadnje naj bi jih stanovalci v soseščini čutili pred nekaj meseci. Sledila so sanacijska dela na terenski podlagi, podjetje Geoinvest jih je končalo aprila letos.

Julija je dela v jami prevzelo podjetje Euro Nep iz Kamnika. Na gradbišču je trenutno pet delavcev. "Izvajamo sanacijo hidroizolacije in ometavanje sten. Dela bodo končana do konca septembra, potem sledi začetek gradnje," nam je povedal direktor podjetja Roman Žunko. Informacijo, kdaj naj bi Delta začela graditi, smo želeli preveriti tudi pri Rastoderju, a so nas v njegovem podjetju odpravili z odgovorom, da je na daljši službeni poti, zato nam ne more odgovoriti.

Brez odgovora, kdaj načrtujejo izgradnjo hotela, smo do objave članka ostali tudi pri investitorju, Delti Holdingu. Ko bo slabih 80 metrov visoka stavba zgrajena, bo z nje mogoče takole videti stolpnico Telekoma in Ljubljano v ozadju.

Pogled, ki se bo s hotela odpiral proti glavni železniški postaji, Župančičevi jami in Situli.

Skladišča Pivovarne Union (v sredini) in gradbišče za ljubljansko džamijo, na katerem je viden žerjav (skrajna desna stran fotografije).