Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2018,
6.28

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

10

Natisni članek

stavka delavci javni sektor zdravstvo

Torek, 13. 2. 2018, 6.28

6 let, 2 meseca

Po policistih so stavkali zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu

Stavkajoči: Vlada, vzemite nas resno #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

10

Po policistih, ki so začeli stavkati v ponedeljek, so svoje nezadovoljstvo z dvourno opozorilno stavko danes izrazili zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu. V okviru stavke so v regijskih bolnišnicah, tudi ljubljanskem kliničnem centru, pripravljali shode zaposlenih, na katerih so predstavili svoje zahteve.

Video: Planet TV

Za stavko so se skupaj odločili v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije ter v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Zahtevajo dvig plač, tako v okviru odprave plačnih anomalij kot iz naslova primerljivosti z zdravniškimi delovnimi mesti.

Ob tem pa pričakujejo tudi vrnitev vrednosti plačne lestvice na raven pred sredino leta 2012, torej vrnitev osmih odstotkov, odvzetih v času varčevalnih ukrepov.

Njihove zahteve so tudi uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, višje plačilo dela na praznik, v nedeljo in ponoči ter ustrezna ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne pogoje. Prav tako zahtevajo pravico do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe.

S shoda v UKC vladi sporočilo, naj jih vzame resno

Dveurni opozorilni stavki v zdravstvu in socialnem varstvu so se pridružili številni zaposleni v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC). V tamkajšnji avli se jih je na shodu ob 9. uri zbralo več kot 300. Vladi sporočajo, da si za zahtevno delo, ki ga opravljajo, zaslužijo dostojno plačilo, od svojih zahtev pa ne bodo odstopili.

Fotogalerija
1 / 11

Kot je dejala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar, so podobne manifestacije danes potekale tudi v drugih bolnišnicah, zdravstvenih domovih, domovih starejših in socialno varstvenih zavodih. Njihovo sporočilo pa je, naj jih vlada vzame resno.

"Zahtevamo tisto, kar bi nam ta država morala ponuditi na pladnju, če bi ji bilo mar za lastne državljane in zdravo deželo, ki bi bila v ponos vsem, ki živijo v tej deželi," je poudarila Mlakarjeva in dodala, da medtem ko je vlada dopustila, da so določene poklicne skupine v času po recesiji pridobile in dvignile plače, njih ne slišijo.

Kje je bila med stavko ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc:

Video: Planet TV

Kje so še stavkali?

V Splošni bolnišnici (SB) Novo mesto je v okviru današnje dvourne stavke sindikata delavcev v zdravstveni negi ter sindikata zdravstva in socialnega varstva med 8. in 10. uro stavkala več kot polovica od več kot 1000 tamkajšnjih zaposlenih. Med stavko so poskrbeli za nemoteno izvajanje minimalnega obsega zdravstvenih storitev, nege in oskrbe.

Fotogalerija
1 / 10

Stavki so se danes pridružili tudi v Domu starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik, ki je z enotama Kolezija in Bokalce eden večjih domov s Sloveniji. Po besedah sindikalnega predstavnika Matjaža Lisca je delo v času stavke potekalo kot ob nedeljah in praznikih. Poskrbeli pa so, da okoli 400 oskrbovancev ni bilo prizadetih.

Podobno kot drugod po državi se je ob 8. uri dveurna opozorilna stavka zaposlenih v zdravstvu začela tudi v Splošni bolnišnici Izola (SBI). Predstavnica sindikata delavcev v zdravstveni negi Elizabeta Mirošničenko kljub pričakovani visoki udeležbi v stavki ocenjuje, da večjih težav za bolnike ne bo, saj so pravočasno obvestili vse deležnike.

Vir: Planet TV

Stavkajoči zaposleni v Domu starejših občanov v Ajdovščini danes delajo po nedeljskem urniku. Stanovalci tako stavke niso preveč občutili, nekoliko so bile okrnjene le dejavnosti. Pod stavkovne zahteve se je podpisalo 20 zaposlenih, ki so bili dopoldne v službi, je povedal vodja stavkovnega odbora v domu Marjan Božič.

Ne spreglejte