Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 4. 2021,
9.23

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

7

Natisni članek

Tomaž Pečjak Simon Zajc Tjaša Žohar Čretnik Koronavirus

Četrtek, 15. 4. 2021, 9.23

3 leta, 1 mesec

O odprtju lokalov v preostalih regijah vlada prihodnji teden #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

7

vlada | Foto Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

"Vse izjeme, ki so bile do sedaj v veljavi, se podaljšajo. Dodatno pa se v osmih oranžnih statistični regijah med 7. in 19. uro dovoli tudi opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov," je danes poudaril državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc.

"Vlada pred prihodnjih tednom ne bo razpravljala o odprtju lokalov v preostalih regijah," je danes na novinarski konferenci vlade poudaril Zajc. Po njegovih besedah vlada za zdaj še ni razmišljala o t. i. italijanskem scenariju, ko lahko gostinci v primeru slabega vremena goste gostijo tudi v zaprtih prostorih.

O težavah gostincev:

Angleška različica prevladala

Angleška različica koronavirusa je prevzela vodilno mesto med vsemi različicami novo odkritih okužb, je pojasnila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje Tjaša Žohar Čretnik. Delež prisotnosti angleške različica koronavirusa je tako v zadnjem tednu zrasel čez 70 odstotkov vseh novih okužb, druge različice se skorajda več ne širijo. Najkasneje v dveh tednih bo angleška različica pri novih okužbah popolnoma izrinila druge, je še poudarila Žohar Čretnikova.

Težave pri procesu cepljenja

"V sedmih cepilnih centrih so bile ugotovljene določene neskladnosti," je poudarila Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata. Med nepravilnostmi, ki so jih inšpektorji odkrili, je bilo izvajanje cepljenja v nasprotju s strategijo. Inšpektorji so tudi naleteli na napake pri vodenju čakalnih seznamov, v enem primeru pa tudi za odstopanje podatkov s seznama cepljenja od dejanskega naročila odmerkov.

Aplikacija policije za potovanje med državami

Slovenska policija je pripravila posebno spletno aplikacijo Vstop v Slovenijo, kjer lahko državljani poiščejo odgovore na vsa vprašanja glede prehajanja meje, je dejal namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak. Policija je sicer v zadnjih treh tednih na mejnih prehodih in drugih kontrolnih točkah izdala skoraj deset tisoč karantenskih odločb. Največ ljudi, ki so morali neposredno v domačo karanteno, je prihajalo iz Hrvaške, in sicer skoraj dva tisoč.

Policija samo opozarja

Policija je v zadnjih treh tednih opravila skoraj 50 tisoč nadzorov spoštovanja določb vladnih odlokov. V 85 odstotkih primerov so policisti izrekli le opozorila. Največ nadzorov so izvedli na območju Policijske uprave Ljubljana, kjer so v 993 primerih ukrepali in izrekli 57 glob. 

Ne spreglejte