Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 9. 2018,
19.33

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

sodišče streljanje ovadba

Torek, 18. 9. 2018, 19.33

5 let, 9 mesecev

Novičevi odvetniki zaradi krivega pričanja s tožbo nad sodnega izvedenca #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Po izpustitvi iz zapora Milko Novič še vedno ne ve, če bo oproščen in svoboden. Njegovi odvetniki so prepričani, da je Noviča v zapor spravilo krivo pričanje sodnega izvedenca Franca Sabliča, sicer kronske priče tožilstva. Novičevi odvetniki so Sabliča zaradi krive izpovedi ovadili že pred časom, a je tožilstvo ovadbo zavrglo. Sabliču zato zdaj krivo izpoved očitajo še v neposredni obtožnici.

Milko Novič je bil za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika obsojen na 25 let zapora. Na Dobu je preživel tri leta in pol, potem pa je prejšnji teden odkorakal na prostost. Zdaj na prostosti čaka odločitev vrhovnega sodišča.

Ali bo moral ponovno na zatožno klop ali bo oproščen in svoboden ne vedo niti njegovi odvetniki. "Čakamo ali bo s strani vrhovnega v celoti oproščen ali bo vrnjeno na prvo stopnjo," je povedala njegova odvetnica Monika Poje. 

Kolaž Luka Mesec Marjan Šarec
Novice Bo Luka Mesec odpovedal sodelovanje s Šarčevo vlado?

Proti Sabliču napisali neposredno obtožnico

Odvetniška ekipa, ki je Noviča zagovarjala na sodišču je napisala neposredno obtožnico proti Francu Sabliču, ki je pregledoval in analiziral delce po streljanju, tako imenovane GRS-delce.

"Ključni očitki so, da je Franc Sablič izpovedoval, da je NFL akreditiran laboratorij,da je akreditiran laboratorij s točno določenim postopkovnikom, da je NFL akreditiran za jemanje vzorcev po 24 urah, vse se je izkazalo, da ne drži," je očitke pojasnila Pojetova.

Novice Putin: Sestrelitev ruskega letala posledica nesrečnih okoliščin

Sablič pravi eno, nemški izvedenci drugo

Sablič je očitke komentiral že v času ovadbe, ki jo je tožilstvo takrat zavrglo. "Laboratorij je bil aktreditiran že leta 2010 in vsi postopki so se vršili v skladu s to akreditacijo, nikjer pa nisem trdil, da ta metoda ni bila akreditirana," se je zagovarjal Sablič. 

Med drugim je Sablič na sodišču trdil, da delci po streljanju na Noviča niso mogli priti od drugod kot od streljanja na Jamnika. Pojetova pa je pojasnila, da so dokazali tudi možnost kontaminacije, kar je Sablič zavrnil.

"Gospod je hodil na strelišče, jakno je na strelišču večkrat odložil," razlaga Pojetova in dodaja, da so nemški izvedenci potrdili, da so sledi streljanja na Novičevih oblačilih in telesu lahko s strelišča, kar pomeni kontaminacijo. A sodišče je njihovo mnenje zavrnilo in pritrdilo Sabliču. Novič je bil obsojen in zaprt.

Slovenija Turčija
Sportal Slovensko olimpijsko upanje še tli
Cofound.it
Novice Konec za slovenskega kriptovelikana, brez sumljivega dogajanja ni šlo
Ne spreglejte