Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 9. 2018,
8.10

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

27

Natisni članek

letalo Sirija vojska Rusija

Torek, 18. 9. 2018, 8.10

5 let, 7 mesecev

Putin: Sestrelitev ruskega letala posledica nesrečnih okoliščin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

27

Sestrelitev ruskega vojaškega letala nad Sredozemskim morjem je bila posledica "tragičnih nesrečnih okoliščin", je danes povedal ruski predsednik Vladimir Putin. Rusko obrambno ministrstvo je sicer pred tem odgovornost za sestrelitev pripisalo Izraelu, čeprav so letalo, na katerem je bilo 15 ljudi, sestrelile sirske slike.

"Izrael ni sestrelil našega letala"

"Gre bolj za splet tragičnih nesrečnih okoliščin," je povedal ruski predsednik in zavrnil primerjave s sestrelitvijo ruskega letala s strani Turčije leta 2015. "Izrael ni sestrelil našega letala," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Brez dvoma je treba to resno preučiti," je še izpostavil na novinarski konferenci po srečanju z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Putin je napovedal okrepitev varnosti ruskih vojakov v Siriji. Izrazil je tudi sožalje družinam žrtev.

Ruski vojaki v Siriji
Novice Za Asada se je v Siriji borilo 63 tisoč ruskih vojakov

Ubitih je bilo 15 ruskih vojakov

IRusko obrambno ministrstvo je pred tem potrdilo, da so v ponedeljek zvečer pogrešano rusko vojaško letalo nad Sredozemskim morjem sestrelile sirske enote, odgovornost za to pa so v Moskvi pripisali Izraelu.

Izraelski piloti, ki so izvajali napade na sirske tarče, "so rusko letalo uporabili kot zaščito" pred protiletalsko obrambo Sirije, so navedli. Pri tem je bilo ubitih 15 ruskih vojakov. Ruski predsednik je povedal, da je odobril to izjavo obrambnega ministrstva.

Sirija
Novice Ruska vojska potrdila napade na Idlib v Siriji

Izrael je odgovornost pripisal režimu sirskega predsednika

Izrael je medtem odgovornost za sestrelitev letala pripisal režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, Iranu in libanonskemu gibanju Hezbolah.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je kasneje v telefonskem pogovoru z ruskim predsednikom prav tako poudaril, da je za sestrelitev odgovorna Sirija. Izrazil je tudi pripravljenost, da bi Moskvi predstavili ugotovitve izraelske preiskave incidenta.

Izrael je po Netanjahujevih besedah odločen "preprečiti, da bi se iranska vojska ustalila v Siriji, in tudi poskuse dobavljanja orožja, ki bi lahko bilo uporabljeno proti Izraelu, gibanju Hezbolah s strani Irana".

Vladimir Putin in Angela Merkel
Novice Merklova in Putin tri ure o Siriji in Ukrajini
Ne spreglejte