Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 8. 2023,
10.45

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

Natisni članek

vezana vloga obrestna mera NLB

Četrtek, 24. 8. 2023, 10.45

8 mesecev, 1 teden

NLB s septembrom naposled dviguje obrestne mere za depozite

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18
NLB | Foto STA

Foto: STA

Potem ko so depoziti v bankah v zadnjih letih večinoma izgubljali vrednost, so se tudi v največji slovenski banki odločili za dvig obrestne mere na depozite. Glede nizkih obretnih mer na depozite so bili deležni številnih kritik, poročajo Finance, ki dodajajo, da se poleg tega tudi čedalje glasneje omenja možnost izredne obdavčitve bank. 

Po novem bo za depozit z vezavo od 31 do vključno 365 dni od septembra veljala obrestna mera v višini enega odstotka (do zdaj 0,01 odstotka).

Za depozit z vezavo od 13 do vključno 24 mesecev bo od septembra veljala 2,5-odstotna obrestna mera; ta je do zdaj znašala 0,8 odstotka.

Za daljše vezave dvoodstotne obresti 

Za vezave daljših ročnosti od dveh let lahko pričakujemo dvoodstotno obrestno mero. Neuradno naj bi bila nižja zaradi pričakovanja normalizacije obrestnih mer.

Kaj pa druge oblike varčevanja?

Obrestne mere bo banka menda zvišala tudi pri drugih varčevalnih produktih.

V ponudbi ima NLB varčevalni račun, na katerem lahko stranke s sredstvi prosto razpolagajo sedem dni po tem, ko jih položijo nanj. Kdor bo sklenil varčevalni račun, si bo po novem zagotovil obrestno mero v višini 20 odstotkov šestmesečnega euriborja. Po trenutnih vrednostih bi bilo to nekaj manj kot 0,8 odstotka.

NLB ponuja tudi kombinirani produkt naložbeni par, kjer gre za kombinacijo depozita ter naložbe v vzajemni sklad družbe NLB Skladi ali življenjsko zavarovanje zavarovalnice Vita. Glede na različna razmerja vplačil in ročnost bodo obrestne mere po novem od 3,15 do 3,80 odstotka, medtem ko so zdaj od 0,9 do 2,2 odstotka.

denar | Foto: Kaja Šoštarec / STA Foto: Kaja Šoštarec / STA

Počasi proti povprečju evroobmočja

V primerjavi z evroobmočjem se bo z dvigom obrestnih mer NLB približala povprečju pri vezavi med enim in dvema letoma; povprečje je junija znašalo 2,58 odstotka. Do enega leta pa ostaja še vedno precej pod povprečjem držav članic evroobmočja, ki je bilo pri 2,73 odstotka. 

Depozitna obrestna mera Evropske centralne banke – to je obrestna mera, ki jo banke prejemajo za deponiranje denarja pri centralni banki – trenutno znaša 3,75 odstotka.

Velik razkorak med depoziti in krediti

Banke so sicer v zadnjih mesecih deležne vse več kritik zaradi nizkih obrestnih mer na depozite in sočasnega precejšnjega dviga obrestnih mer na posojila, skladno z zviševanjem obrestnih mer v evrskem območju.

Razlika med povprečnimi depozitnimi in posojilnimi obrestnimi merami je v Sloveniji na vrhu držav območja z evrom.

NLB
Novice Skupina NLB v prvem polletju ustvarila 243 milijonov evrov čistega dobička
NLB
Novice ECB odobrila pripojitev N Banke NLB
Ne spreglejte