Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 1. 2024,
10.02

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

nakup sodne stavbe Ministrstvo za pravosodje Socialni demokrati odstop Dominika Švarc Pipan

Torek, 30. 1. 2024, 10.02

2 meseca, 3 tedne

Neuradno: Švarc Pipanova s prstom pokazala na generalnega sekretarja SD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Dominika Švarc Pipan, Klemen Žibert | Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je po naših neuradnih informacijah na zasedanju predsedstva stranke SD opozorila na možnost, da je z zadevo povezan tudi generalni sekretar stranke SD Klemen Žibert. | Foto Bojan Puhek, MOL

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je po naših neuradnih informacijah na zasedanju predsedstva stranke SD opozorila na možnost, da je z zadevo povezan tudi generalni sekretar stranke SD Klemen Žibert.

Foto: Bojan Puhek, MOL

"Najprej se bom pogovorila s predsednikom vlade," se je na včerajšnji poziv vodstva stranke SD k odstopu zaradi spornega nakupa sodne stavbe za Siol.net odzvala pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. Po naših neuradnih informacijah je ministrica sinoči na zasedanju predsedstva stranke opozorila na možnost, da je z zadevo povezan tudi generalni sekretar stranke Klemen Žibert. Robert Golob se je danes zvečer že sešel s Švarc Pipanovo. Odločitev o njej naj bi sporočil danes.

V SD so na sinočnji seji predsedstva stranke soglasno sprejeli sklep, da zaradi objektivne odgovornosti pri spornem nakupu nove sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan pozovejo k odstopu s položaja. 

Po poročanju Televizije Slovenija se je Golob danes zvečer že srečal s Švarc Pipanovo. Svojo odločitev o usodi ministrice naj bi premier javno oznanil šele v sredo. Takrat naj bi bilo znano, ali bo ministrica odstopila sama ali bo njeno razrešitev predlagal premier ali pa se za zdaj ne bo zgodilo nič od tega.

Predsedstvo SD je po besedah predsednice Tanje Fajon opravilo zelo dolgo razpravo, na kateri sta bila na začetku navzoča tudi ministrica in nekdanji generalni sekretar na pravosodnem ministrstvu Uroš Gojkovič. Kot je dejala Fajonova, so od vsega začetka želeli slišati več pojasnil in odgovorov.

"Ni pa na nas, da kakorkoli odločamo o krivdi, lahko pa prevzamemo objektivno odgovornost. Zdaj pa naj organi pregona nemoteno opravijo svoje delo," je dejala predsednica SD in zatrdila, da bodo njihove ugotovitve kot stranka tudi spoštovali.

Dominika Švarc Pipan
Novice V stranki SD ministrico Švarc Pipanovo pozvali k odstopu

Švarc Pipanova je v preteklih dneh že večkrat nakazala, da potrebuje več časa, da odkrije, kdo vse na ministrstvu je bil v ozadju spornega posla. Tudi premier Robert Golob je včeraj izrazil pričakovanje, da bo ministrica "skušala oprati svoje ime" in preiskala sporni posel. "Gre za načrtno dejanje skupine oseb," je dejal.

Na stranko SD smo naslovili vprašanje, ali drži neuradna informacija, da je ministrica Dominika Švarc Pipan na včerajšnji seji predsedstva stranke SD opozorila na možnost, da je v nakup sodne stavbe vpleten tudi generalni sekretar SD Klemen Žibert? Če da, kako navedbe ministrice komentira Žibert?

Iz stranke so nam odgovorili: "Glavni tajnik SD Klemen Žibert je obveščen o ključnih projektih vlade. Po tem, ko se je v komunikaciji med ministrstvom za finance in ministrstvom za pravosodje pokazala možnost za realizacijo projekta v sled reševanja prostorske problematike sodišč, je bil o tem seznanjen tudi glavni tajnik stranke Žibert. Ta redno komunicira z ministrstvi pod vodstvom SD v pripravljenosti pomagati pri realizaciji projektov ministrstev. Glavni tajnik stranke SD pa ne vodi postopkov glede izbire in vodenja posamičnih projektov, niti o njih ne sprejema odločitev."

O tem, kakšne korake v koalicijski SD nadalje pričakujejo od Goloba, je Fajonova sinoči dodala, da so ti stvar predsednika vlade, najmanj, kar pričakujejo, pa je, da bo spoštoval odločitev predsedstva stranke.

Predsedniki koalicijskih strank danes pri Golobu

Včeraj so se pri premieru Golobu sestali predsedniki koalicijskih strank, poroča spletni portal N1. Predsednica SD Fajonova je v N1 Studio prišla takoj po končanem sestanku. Poudarila je, da je šlo za reden sestanek predsednikov koalicijskih strank in da so govorili predvsem o izhodiščih pokojninske reforme in o medijski zakonodaji. “Nas pa je predsednik vlade obvestil, da je ministrico poklical in da se bosta zvečer srečala,” je dejala. 

Fajonova je za N1 dejala, da če se bo izkazalo, da je v afero vpleten kdorkoli iz njihove stranke, morajo za vse veljati enaki vatli. "Zdaj v vse smeri letijo puščice in zato si želim, da organi raziščejo, kaj se je dogajalo,” je poudarila.

Zagotovila, da bo premier Golob sledil stranki SD, Fajonov nima. “Predsedstvo je kot najvišji organ sprejelo tudi, da smo mi ministrska ekipa. To isto predsedstvo je sprejelo sklep, da ministrico pozovemo k odstopu,” je dodala. “Narobe bi bilo od mene pričakovati, da prejudiciram, kaj bo, če bo. Tudi javnost je po mojem pričakovala, da se odločno odzovemo. Ministrici je vmes umrl oče, imeli smo težko situacijo. Mislim pa, da smo včeraj imeli res odgovorno razpravo,” je dejala za N1.

Fajonova je še dejala, da je to, da se stranka odreče ministru, res nehvaležna situacija. “Svetovala sem ji, naj se sama umakne. V situaciji, ko se mora predsedstvo odreči ministru, to ni enostavno,” je poudarila za N1.

Robert Golob
Novice Golob: Od ministrice pričakujem, da skuša oprati svoje ime #video
Dominika Švarc Pipan
Novice SDS vložila interpelacijo zoper Dominiko Švarc Pipan: Ni ravnala s potrebno pazljivostjo
Dominika Švarc Pipan
Novice Sodniško društvo: Če je vlada ne upošteva, naj ministrica Švarc Pipan odstopi

 

Ne spreglejte