Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2019,
11.10

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

62

Natisni članek

vlada Ministrstvo za zdravje Samo Fakin

Petek, 8. 3. 2019, 11.10

5 let, 2 meseca

Fakin odstopil, Šarec za njegovega naslednika predlagal Aleša Šabedra #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

62

Minister za zdravje Samo Fakin je predsednika vlade Marjana Šarca obvestil, da se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje prepočasi, zato odstopa s položaja ministra za zdravje. Medtem se je odzval tudi premier. Njegovo delo je ocenil kot dobro, saj je bil po njegovih besedah eden redkih ministrov, ki so zares poznali sistem. Popoldne so z vlade sporočili, da bo Šarec za novega zdravstvenega ministra predlagal dosedanjega generalnega direktorja UKC Ljubljana Aleša Šabedra.

Samo Fakin se je predsedniku vlade zahvalil za izkazano zaupanje ter njemu in njegovi vladi zaželel veliko uspehov. Fakin ostaja na bolniškem dopustu, še naprej ga nadomešča državna sekretarka Pia Vračko. Na ministrstvu za zdravje so nam sicer še včeraj dejali, da se bo Fakin na delovno mesto vrnil predvidoma prihodnji teden, ko bi moral na širšem vrhu koalicije predstaviti predlog zakona o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov.

Samo Fakin
Novice Prihaja minister, ki so ga nekoč rezali Šarčevi koalicijski partnerji

Šarec: Fakinov odstop sprejemam, zaradi zdravstvenega stanja potrebuje predvsem počitek

"Stanje ni takšno, da bi bilo kaj takega, česar se ne da ozdraviti, se je pa resnično nabralo precej. Imel je dolg bronhitis, nato pljučnico," je Fakinovo zdravstveno stanje ob robu seje državnega zbora v izjavi za medije opisal Marjan Šarec, ki je ministra v četrtek obiskal na domu. "Ta poteza je bila v tem trenutku nujna. Njegov odstop seveda sprejemam in tudi spoštujem," je dodal.

Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA ,

Na vprašanje, kaj njegov odstop pomeni za vse reforme, ki bi jih moral izpeljati zdravstveni resor, je Šarec odgovoril, da cilji ostajajo. "Ravno zato, ker si je zastavil visoke cilje, je ugotovil, da jim zdaj s to boleznijo ne bo kos, in zato potrebujemo človeka, ki bo te cilje izpeljal," je dejal in hkrati presodil, da bo to v vsakem primeru težko. "Ta resor terja človeka, ki bo moral precej zagristi v delo. Naloge so resnično hude," je dodal.

Šarec za Fakinovega naslednika predlagal Šabedra

Delo ministra Fakina je Šarec ocenil kot dobro. "Minister je eden redkih ljudi, ki pozna celoten sistem. Prepoznal je prave probleme in se jih tudi lotil. Rokohitrskih uspehov na tem ministrstvu ne more biti," je še poudaril Šarec. Kot je napovedal, bodo zagotovili novega kandidata za ministra in poskrbeli, da bo v čim krajšem času resor deloval v polni meri.

Popoldne so nato iz Šarčevega kabineta sporočili, da bo Fakina na čelu zdravstvenega ministrstva zamenjal dosedanji generalni direktor ljubljanskega kliničnega centra Aleš Šabeder. Kot so na kratko pojasnili v kabinetu predsednika vlade, se je Šarec za Šabedra odločil, ker pozna sistem in je operativen.

Samo Fakin
Novice Samo Fakin zapušča ZZZS

Razlog je respiratorno obolenje

Spomnimo, da je Fakin 15. februarja na službenem obisku na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergologijo Golnik doživel hud napad kašlja, zato je bil opravljen pregled. Osemnajstega februarja ga je nato osebni zdravnik poslal na bolniški dopust.

Samo Fakin | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Po navedbah ministrstva je bil zdravstveni minister službeno odsoten zaradi dalj časa trajajoče viroze. Z bolniškega dopusta se je za krajši čas vrnil na sejo vlade 21. februarja, na kateri so potrjevali splošni dogovor v zdravstvu za letošnje leto in ukrepe za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu. Na novinarski konferenci po takratni seji vlade je bil vidno utrujen in močno kašljal.

Jurša in Jelinčič nad njegovim odstopom presenečena

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je priznal, da ga je odstop ministra za zdravje, kljub poročanju o njegovem zdravstvenem stanju, na neki način presenetil. Zaželel mu je uspešno okrevanje in dejal, da je imel "občutek, da Fakin ima hrbtenico, da lahko uspešno vodi to ministrstvo, žal pa zdaj že vidimo, da je eden izmed veliko ministrov, ki so odšli iz vlade". Poudaril je še, da gre za enega najzahtevnejših resorjev, zato bo zelo težko najti ustrezen kader.

Zmago Jelinčič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Tako kot Juršo je tudi tudi predsednika SNS Zmaga Jelinčiča novica o zdravstvenih težavah in odstopu Fakina presenetila. Po njegovem mnenju je zdravstvo "tako razsuto", da bi moral vanj poseči nekdo, ki mu bo vseeno, kaj si bodo ljudje mislili o njem, in ki ne bo neposredno povezan z zdravniškimi krogi.

Möderndorfer: Z ukrepi v zdravstvu se mudi

Poslanec SMC Jani Möderndorfer je Fakinu zaželel veliko zdravja. Kot je dodal, pa položaj ni enostaven za predsednika Šarca, saj se z ukrepi na tem področju mudi. "Upam, da ne bomo čakali dva ali tri mesece, preden pridemo do novega ministra," je poudaril.

Od novega ministra poslanec SMC pričakuje, da bo že na zaslišanju natančno opisal svoje načrte in jasno opredelil roke, v katerih namerava te načrte izpeljati. Ne sme se namreč zgoditi, da bi v naslednjih mesecih peljali postopke, na koncu pa bi zmanjkalo časa. "Ta film smo enkrat že videli," je spomnil. Na vprašanje, ali LMŠ premore kandidata, ki bi lahko na tej točki prevzel Fakinovo delo, pa je odgovoril, da je "kruta resnica, da se kandidati vedno najdejo šele takrat, ko nekdo odstopi".

Kociprova: Negativno presenečenje

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper, ki je v imenu stranke Fakinu zaželela čimprejšnje okrevanje, je njegov odstop zaradi zdravstvenih razlogov ocenila kot "izjemno negativno presenečenje za naše zdravstvo". Ta odstop pomeni ponovni zastoj pri urejanju razmer v zdravstvu.

 "Imeli smo določene pomisleke proti temu ministru, ampak ravno argument, da pozna področje in bo lahko takoj začel delo, se nam je zdel najpomembnejši pri njegovem imenovanju," je dejala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. | Foto: STA , "Imeli smo določene pomisleke proti temu ministru, ampak ravno argument, da pozna področje in bo lahko takoj začel delo, se nam je zdel najpomembnejši pri njegovem imenovanju," je dejala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Foto: STA ,

Novi minister bo po besedah Kociprove prav gotovo vstopil v velike in zahtevne čevlje na področju, kjer so ukrepi potrebni takoj. Po njeni oceni je pravilno, da to področje vodi največja stranka. Od LMŠ in predsednika vlade v SAB sedaj pričakujejo, da bodo hitro predlagali novega kompetentnega kandidata, ki bo lahko takoj začel delo. Sicer pa so v SAB od Fakina pričakovali hitrejše ukrepe. Vse stranke so dale izjemno podporo temu področju in upale, da bo do sedaj že kaj narejeno, je bila še kritična.

Odzvali so se tudi v stranki NSi

Prvak NSi Matej Tonin razume, da je Fakinov odstop povezan s skrbjo za njegovo zdravje. Poudaril je, da je bil Fakin "človek iz sistema in je sistem zelo dobro poznal", zato je prepričan, da mora biti tak tudi novi minister. Po njegovih besedah zdravstveni resor potrebuje odločnega človeka z jasno vizijo, zato verjame, da bo predsednik vlade napel vse sile, da dobi čim boljšega naslednika.

Matej Tonin | Foto: STA , Foto: STA ,

V SD verjamejo, da je Šabeder seznanjen z izzivi

V SD so ob danes napovedani menjavi na čelu ministrstva za zdravje za STA navedli, da glede na to, da predlagani kandidat Aleš Šabeder vodi največjo zdravstveno ustanovo v državi, verjamejo, da je seznanjen z izzivi zdravstva ter da se bo, če ga bo DZ potrdil, "nemudoma lotil nakopičenih težav slovenskega zdravstva".

Erjavec: Pomembno, da je premier hitro predlagal novega kandidata

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je ob danes napovedani menjavi na čelu ministrstva za zdravje ocenil, da si je predlagani kandidat Aleš Šabeder nabral praktične izkušnje na področju zdravstva kot generalni direktor UKC Ljubljana. "Pomembno je, da je predsednik vlade hitro predlagal novega kandidata za ministra za zdravje," je dejal.

Četrti minister te vlade, ki je zapustil svoj položaj

Po manj kot šestih mesecih dela so Šarčevo vlado zapustili tudi minister za okolje in prostor Jure Leben iz kvote SMC, kohezijski minister Marko Bandelli iz kvote SAB ter minister za kulturo Dejan Prešiček iz vrst SD.

Razlogi za odstop:

Marko Bandelli: odstopil zaradi sporne komunikacije z enim od županskih kandidatov v Komnu.

Dejan Prešiček: odstopil po obtožbah o šikaniranju zaposlenih na ministrstvu za kulturo in očitkih o uporabi službenega avtomobila v zasebne namene.

Jure Leben: ponudil odstop zaradi očitkov glede naročila makete za drugi tir.

Samo Fakin: odstopil zaradi zdravstvenih razlogov.

Minister za okolje Jure Leben je premierju Marjanu Šarcu odstop ponudil 26. februarja, potem ko se je znašel pod plazom očitkov glede naročila makete za drugi tir iz časa, ko je vodil ta projekt. | Foto: STA , Minister za okolje Jure Leben je premierju Marjanu Šarcu odstop ponudil 26. februarja, potem ko se je znašel pod plazom očitkov glede naročila makete za drugi tir iz časa, ko je vodil ta projekt. Foto: STA ,

Predsednik vlade v skladu s poslovnikom DZ o odstopu ministra pisno obvesti predsednika državnega zbora najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne izjave ministra, da odstopa. Obvestilo o odstopu ministra se uvrsti na dnevni red seje državnega zbora najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila.

Šarec prejel Lebnovo odstopno izjavo

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes prejel odstopno izjavo ministra za okolje Jureta Lebna, so potrdili v premierjevem kabinetu. Zdaj bo Šarec z odstopom seznanil državni zbor, Lebnu pa bo funkcija prenehala, ko se bodo z odstopom seznanili tudi poslanci. V SMC medtem že iščejo novega kandidata za okoljskega ministra.

Samo Fakin
Novice Kako bo Samo Fakin reševal čakalne vrste? #video
Ne spreglejte