Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 7. 2016,
16.42

Osveženo pred

7 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

16

Natisni članek

ZZZS Samo Fakin

Četrtek, 14. 7. 2016, 16.42

7 let, 9 mesecev

Samo Fakin zapušča ZZZS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

16

Samo Fakin | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Samo Fakin je potrdil, da zapušča mesto vršilca dolžnosti generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Na čelu ZZZS je bil devet let.

Fakin je dejal, da se je za odstop odločil, ker na ZZZS ne more več narediti tistega, kar bi rad, torej izboljšati nakupne moči javne zdravstvene zavarovalnice. "Celo več! Ministrstvo za zdravje predlaga, da bo zavod na pol ukinilo," je dejal. Kot problematično je tudi izpostavil, da z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc ni mogel stopiti v stik niti za najnujnejše stvari.

"Preprosto več nisem bil srečen v službi," je dejal in dodal, da se mu je v Thermani ponudila "priložnost, ki jo je zagrabil". Tako bo nastopil mesto predsednika uprave družbe 15. septembra, medtem ko bo upravni odbor ZZZS o odstopu obvestil v petek, je še povedal.

Na čelu ZZZS je bil devet let

Fakin je vodil ZZZS dobrih devet let, prvič je bil na čelo zavoda imenovan leta 2007, drugič štiri leta pozneje. Nato je dobro leto opravljal funkcijo vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Dvakrat se mu je namreč zalomilo v DZ, kjer ni dobil zadostne podpore za nov mandat, medtem ko sta ga upravni odbor in skupščina ZZZS podpirala.

Fakina namreč ni podpirala največja koalicijska stranka SMC, iz katere je tudi ministrica Kolar Celarčeva. Kot razlog so navedli vsebinska razhajanja oz. da hočejo na mestu prvega moža ZZZS človeka, s katerim bodo lahko izpeljali zdravstveno reformo

Veliki načrti s Thermano

Nadzorni svet Thermane je Fakina potrdil na današnji seji. Imenovali so dvočlansko upravo, to sta Fakin in Mojca Leskovar, dozdajšnja predsednica uprave, ki Thermano vodi od 1. aprila letos, so sporočili iz Thermane.

Posredovali so tudi Fakinovo izjavo, da je prepričan, da bo z svojim znanjem, izkušnjami, predvsem pa z izvrstno ekipo pripomogel k razvoju družbe. "Moj cilj je uvrstitev Thermane na evropski zemljevid najboljših zdravilišč," je zapisal.

V preteklosti je Fakin šest let tudi vodil Splošno bolnišnico Celje in tri leta Zdravstveni dom Trbovlje.

Ministrica za zdravje Kolar Celarc želi  Fakinu vse dobro v nadaljnji karieri. Ministrica verjame, da bo vse svoje menedžerske kompetence s pridom uporabil tudi na novi poziciji.  

Koalicije odhod Fakina ne preseneča, pričakujejo pa čim prejšnji nov razpis

V koaliciji so se po odstopu v. d. direktorja ZZZS Sama Fakina zavzeli za čim prejšnji nov razpis. V SMC menijo, da bi Fakin moral oditi že lani, ko ga je DZ prvič zavrnil. Ker ni imel podpore, je bil njegov odhod za poslanca DeSUS Tomaža Gantarja pričakovan. Tudi vodja poslancev SD Matjaž Han meni, da je Fakin ravnal odgovorno in prvi odnehal.

 

Za Lučko Böhm odhod Fakina z ZZZS ni presenečenje, a ga obžaluje

Predsednice upravnega odbora ZZZS Lučke Böhm odločitev dolgoletnega prvega moža zavoda Sama Fakina, da odide na novo delovno mesto, ni presenetila in je z njo seznanjena. Je pa poudarila, da "izgubljamo odličnega strokovnjaka", zaradi česar njegov odhod obžaluje.  
Ne spreglejte