Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2017,
10.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

16

Natisni članek

predsedniške volitve 2017 Marjan Šarec Borut Pahor Ljudmila Novak

Četrtek, 31. 8. 2017, 10.18

6 let, 7 mesecev

Marjan Šarec zbral podpise, Pahorju podpora SD #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

16

Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

Kamniški župan in nekdanji komik Marjan Šarec je zbral dovolj podpisov za vložitev kandidature na predsedniških volitvah. Predsedstvo SD pa je danes podprlo kandidaturo Boruta Pahorja za vnovičen mandat. Na podporo je sicer računal tudi podpredsednik Socialnih demokratov Janko Veber, a je ostal praznih rok.

Marjan Šarec bo kandidiral s podporo Liste Marjana Šarca - Naprej Kamnik, zato potrebuje tri tisoč podpisov državljanov. Ima jih že več kot tri tisoč, a jih bo v teh dneh še napej zbiral, je pojasnil.

Šarec podpise zbira na stojnicah pred upravnimi enotami v več krajih po Sloveniji, informacijo o dovolj zbranih podpisih pa je sprva sporočil na družbenem omrežju Facebook. "Ljubljana, prihajamo!" je ob tem zapisal kot napoved vložitve kandidature, ki jo bo, kot je pojasnil, vložil kmalu.

V SD verjamejo, da je Pahor tudi novi predsednik

Podpise zbira tudi aktualni predsednik republike Borut Pahor, ki želi na volitvah nastopiti kot neodvisni kandidat, zato potrebuje pet tisoč podpisov. Za podporo je zaprosil tudi stranko SD, ki jo je 15 let tudi vodil in ji, kot je danes dejal prvak SD Dejan Židan, dal osebni pečat. Pahor je izrazil hvaležnost za podporo, ki po njegovem mnenju danes ni samoumevna.

Kot je v izjavi novinarjem povedal Židan, je predlog za podporo Pahorju podprlo 21 članov predsedstva, dva sta bila proti, en glas vzdržan. Pahorja je tudi sam podprl, je pojasnil Židan.

Pahor je imel po njegovih besedah pogum, da je v času največje gospodarske in družbene krize prevzel vlado in ko jo je predal, "je Slovenija skorajda prišla iz krize, ponovno smo imeli gospodarsko rast". "Pahor je imel pogum, da je v času krize zvišal minimalno plačo za tretjino in je tisti politik, ki v Sloveniji morda še najbolj razume, da je zaradi majhnosti naroda potrebno, da delujemo skupaj," je še pojasnil Židan in napovedal, da bo SD aktivno sodelovala v predsedniški kampanji.


Morda vas zanima še:

Janko Veber napovedal vstop v tekmo za predsednika države
To je nova kandidatka za predsednico države
Pahor: Nisem popoln in nisem moralna avtoriteta #video


V SD verjamejo, tako Židan, da je aktualni predsednik republike Pahor tudi novi predsednik.

O Vebrovi ponudbi sploh niso glasovali

Stranki SD je sicer včeraj podpredsednik Janko Veber ponudil, da je njen kandidat za predsednika republike. A je volilni štab po Židanovih besedah na glasovanje dal predlog, da stranka podpre Pahorjevo kandidaturo. Po potrditvi predloga o Vebrovi ponudbi tako niso glasovali.

Podpise med drugim zbirata tudi veleposlanik v Skopju Milan Jazbec ter pesnik, dramatik, režiser in igralec Andrej Rozman - Roza.

Kandidatka NSi je Ljudmila Novak

Medtem iz večine parlamentarnih strank svoje odločitve glede lastnih kandidatov ali podpore drugim še niso sporočili. V NSi so naznanili, da bo njihova predsednica Ljudmila Novak na volitvah nastopila kot kandidatka stranke s podpisi poslancev, zato podpisov državljanov ne potrebuje. Potrebujejo pa jih kandidati zunajparlamentarnih strank in neodvisni kandidati.

Predsedniško kandidaturo so poleg omenjenih napovedali še:

-  v. d. predsednika zunajparlamentarne LDS Luj Šprohar,

- Suzana Lara Krause, ki je kandidatka stranke SLS, ter

- pevca Damjan Murko in Dominik Kozarič.

Krausetova je na novinarski konferenci dejala, da je kandidatka za predsednico, ki se je pripravljena boriti proti korupciji in proti kvarnim posledicam preteklih režimov. Po njenem mnenju je sedaj čas za žensko, ki zna povzdigniti glas in udariti po mizi. "Takšno, ki sama skuha svojo marmelado in vlaga kisle kumare. Takrat, ko poleg ni kamer," je dodala.
Ne spreglejte