Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
19. 12. 2014,
15.19

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nasilje mediji Matej Tušak

Petek, 19. 12. 2014, 15.19

8 let, 1 mesec

Mar Slovenija izgublja sloves varne države?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija je poznana kot varna dežela, ki nima veliko kriminala. A zadnje dni poslušamo le še o nasilju. Kaj se dogaja s slovensko družbo?

Slovenske medije zadnje dni polnijo novice od zajetja talcev in poboja množice otrok na drugem koncu sveta do streljanja in druge agresije tik pred našimi vrati.

Bomo dopustili, da ne bomo več varna država? "To, kar se v Sloveniji dogaja zadnje dni, je del tega, kar se po svetu dogaja že dlje časa," pravi psiholog Matej Tušak, ki poudarja, da posamezni pojavi v družbi nikoli niso povezani samo z individualno psiho posameznika, ampak z vsem stanjem družbe.

Zadnja agresivna dejanja so odraz, da nekaj ni v redu. Razlog se po njegovem mnenju zagotovo skriva v kritičnih socialnih razmerah, v velikih razlikah in nepoštenosti.

Kot pravi, je bila Slovenija poznana kot dežela, ki ni imela veliko kriminala. Če želimo tak sloves ohraniti in živeti v državi, kjer se bodo ljudje počutili varne, potem je treba takšna dejanja jasno in glasno obsoditi. Le tako bomo preprečili učinek domin.

Preveč napihovanja in senzacije Ključno vlogo Tušak vidi v medijih. Njihova naloga ni zgolj opazovanje agresije, temveč jo mora predstaviti ter kritično ovrednotiti – jo obsoditi ter izraziti zaskrbljenost in potrebo po kaznovanju. "To nalogo so mediji ob zadnjih dogodkih tudi odigrali," meni psiholog.

A samo medijsko poročanje še ne bo zagotovilo, da se bodo ljudje počutili varne in bodo bolj varni tudi v resnici, pravi Tušak, ki pogreša vlogo mnenjskih voditeljev. Ti bi se morali javno izpostaviti, obsoditi takšna dejanja, s čimer bi ljudem dali misliti, da si želimo drugačne družbe, poudarja psiholog.

Ob tem dodaja, da se v medijih preveč napihuje in špekulira, iz agresivnih dejanj pa delamo senzacijo: "Prav je, da se o tem poroča, a te novice nikoli ne bi smele biti glavna novica."

In kako to vpliva na posameznika? "Zelo različno," odgovarja Tušek. V splošnem velja, da ima opazovanje agresivnosti učinek domin oziroma povečuje možnost agresivnega vedenja. Zato je tako zelo pomembno, da je poročanje o tem kritično, dodaja.

Ozaveščanje ljudi je pomembno, da vidijo, v katero smer se družba razvija. "S tem, ko jim damo misliti, se lahko kaj spremeni," pravi Tušak. Dodaja pa, da se vedno lahko najdejo labilni ljudje, za katere bi bilo poročanje o nasilju dražljaj, da naredijo neumnost.

Ne spreglejte