Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
26. 2. 2019,
10.26

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

8

Natisni članek

Jure Leben Peter Gašperšič Miro Cerar Damir Topolko direkcija za infrastrukturo

Torek, 26. 2. 2019, 10.26

5 let, 2 meseca

Maketa za drugi tir: kje je nekdanji minister Gašperšič?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

8

Peter Gašperšič | Foto STA

Foto: STA

Nekdanji infrastrukturni minister Peter Gašperšič, na katerega nekdanja podrejena prelaga del odgovornosti za sporna razpisa za maketo za drugi tir, vse od policijskih preiskav sredi februarja molči. A po poročanju Dela dogajanje spremlja od blizu: zaposlen je namreč v kabinetu okoljskega ministra Jureta Lebna. S tem sta torej v tem mandatu le zamenjala vlogi in ministrstvo: v prejšnjem mandatu je bil namreč Gašperšič infrastrukturni minister, Leben pa njegov sekretar.

Nekdanji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je po koncu mandata prejšnje vlade Mira Cerarja izginil izpod soja žarometov, vse odkar so policijske preiskave pred dvema tednoma spet "oživile" afero z maketo za drugi tir, pa od njega ni glasu.

Delo pa danes poroča, da je Gašperšič zaposlen v kabinetu okoljskega ministra Jureta Lebna, s katerim sta v prejšnjem mandatu peljala projekt drugi tir. Gašperšič ima najvišjo plačo v kabinetu (brez dodatkov za delovno dobo in doktorat znaša 3.520 evrov bruto na mesec), poroča Delo, njegova zaposlitev pa ni vezana na Lebnov mandat.

Na okoljsko ministrstvo smo naslovili vprašanja za Gašperšiča. Zanima nas, ali je vedel za komunikacijo Future DDB, ki je piarovki Gašperšičevega ministrstva Nataši Pelko pred razpisoma za maketo in komuniciranje - vsaj tako izhaja iz objavljene dokumentacije - "narekovala" njuno vsebino. Pa tudi, kako komentira izjavo Pelkove, da je delala (tudi) po njegovih navodilih, ter ali bo sprejel politično odgovornost. Odgovore čakamo.

Drugi tir maketa
Novice Kazenska ovadba zaradi makete drugega tira #video

Kako prelagajo odgovornost

Drugi tir maketa | Foto: STA , Foto: STA , Dogajanje okoli spornega razpisa sicer spremlja prelaganje odgovornosti: 

  • Nekdanji sekretar Jure Leben je sprva dejal, da so razpis pisali na Direkciji za infrastrukturo, pozneje je v javnih izjavah začel kriviti službo ministrstva za odnose z javnostmi (v tej je delala Pelkova). Več tukaj.
  • Nataša Pelko, v prejšnjem mandatu piarovka ministrstva, danes zaposlena v projektnem podjetju za drugi tir 2TDK, je po včerajšnjem poročanju Pop TV pisala vodstvu in nadzornikom 2TDK ter jim zatrdila, da ni delala na lastno pest, ampak izključno po navodilih takratnega vodstva (torej ministra Gašperšiča in vodje projekta Lebna).
  • Damjan Topolko, šef direkcije za infrastrukturo, ki je peljala oba razpisa, trdi, da je direkcija delala po navodilih z ministrstva. O imenih sicer ni govoril. 
  • Nekdanji minister Peter Gašperšič molči.

Topolko naj bi bil sicer edini od omenjenih, ki je med osumljenci v policijski preiskavi. Ta naj bi zajela še tri njegove podrejene.

Jure Leben
Novice Kaj razkrita dokumentacija pove o krojačih spornega posla z maketo? #video
Premier Marjan Šarec se bo na zadnja poročanja medijev o ministru za okolje Juretu Lebnu oziroma njegovi odgovornosti pri poslu z maketo drugega tira odzval v naslednjih dneh, so za STA povedali v kabinetu predsednika vlade. Pričakuje se, da se bo Šarec, ki Lebnovega položaja v vladi doslej ni postavljal pod vprašaj, z ministrom še pogovoril.
Ne spreglejte