Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 8. 2017,
13.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

1

Natisni članek

UKC Ljubljana preiskava

Torek, 29. 8. 2017, 13.04

6 let, 6 mesecev

Kardiologa zanikata očitke iz analize o smrti dojenčka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

1

pediatrija, pediatrična klinika | Foto STA

Foto: STA

Zdravnika s službe za kardiologijo Tomaž Podnar in Samo Vesel zanikata očitke iz analize smrti dojenčka oktobra 2015. Podnar je poudaril, da otrok zaradi napake ni imel možnosti preživetja. Opozarja, da pri analizi dogodka ni sodeloval in ni imel možnosti dati svojega pogleda. Zgodbo vidi kot obračun med Rajkom Kendo in Marijo Pfeifer.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je v začetku oktobra 2015 umrl 37 dni star dojenček s prirojeno srčno napako. Analiza primera ugotavlja, da bi bilo smrt možno preprečiti, če bi se zdravniki pred diagnostičnim posegom, med katerim je umrl, bolje pripravili, izpostavlja pa tudi sistemske težave.

Zaradi tega je bila zoper Podnarja in Vesela vložena anonimna kazenska ovadba zaradi suma malomarnega zdravljenja.

Lažna ovadba namenjena diskreditaciji

Podnar, ki je dal izjavo tudi v imenu Vesela, je za STA dejal, da ne on ne Vesel nista seznanjena s kazensko ovadbo. Po njegovem mnenju gre za lažno ovadbo, ki je namenjena njuni diskreditaciji.

Zanika namreč, da bi z Veselom naredila napako pri obravnavi otroka. "Otrokova situacija ni bila rešljiva. Kar koli bi naredili, ne bi imel nobene možnosti za preživetje," je dejal in dodal, da se je resnost in obsežnost dojenčkove prirojene napake pokazala šele pri obdukciji.

Ob tem se Podnar sprašuje, zakaj je ta informacija prišla v medije šele po dveh letih po dogodka in tudi, kako to, da v dveh letih poročilo o analizi še ni bilo dokončano, kot to navajajo na UKC. Meni, da je to posledica obračuna med strokovnim direktorjem pediatrične klinike Rajkom Kendo in strokovno direktorico UKC Ljubljana Marijo Pfeifer.

Kardiologa zanikata očitke iz analize o smrti dojenčka

Na UKC Ljubljana trdijo, da je bilo vodstvo šele danes seznanjeno z analizo smrti dojenčka oktobra 2015. Ob tem pa navajajo, da je vodstvo primer že pred časom predalo zdravniški zbornici, ki pa junija letos ni ugotovila strokovnih pomanjkljivosti. Zbornica "iz priložene dokumentacije ne ugotavlja strokovnih pomanjkljivosti, ki bi zahtevale izvedbo strokovnega nadzora s strani zdravniške zbornice", so danes sporočili iz UKC. Sicer pa bo vodstvo ob preučitvi dokumentov sprejelo nadaljnje odločitve, so dodali. Po informacijah STA ministrica Milojka Kolar Celarc od vodstva UKC zahteva poročilo o tem dogodku.

Pfeiferjeva je namreč želela razrešiti Kendo zaradi objektivne odgovornosti za stanje na otroški kardiologiji, a se ji je Kenda javno zoperstavil in bo očitno svoj mandat, ki se mu izteče v četrtek, končal brez razrešitve.

Podnar je tudi dejal, da je vedel, da je pred dvema letoma potekala analiza varnostnega zapleta po smrti dojenčka, a ni nikoli bil povabljen na pogovor, da bi pojasnil svojo plat zgodbe. Dvomi pa tudi v nepristranskost zastopnice za kakovost, kot razlog navaja njeno vlogo v programu otroške kardiologije.

Ne spreglejte