Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2020,
10.43

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

14

Natisni članek

COVID-19 inšpekcija policija Tomaž Pečjak Deana Potza

Petek, 18. 12. 2020, 10.43

3 leta, 4 mesece

Prehod občine z aplikacijo: dovolj je, če jo ima en družinski član #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

14

"Če želite uveljavljati izjemo prehajanja med občinami svoje regije, prostovoljno pokažite policistu zaslon elektronske napravo, da je vidno, da imate aktivirano aplikacijo #OstaniZdrav. Če potuje družina, je dovolj, da to izjemo uveljavlja ena oseba," je povedal namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak. Policisti bodo ta konec tedna izvajali poostrene nadzore, inšpektorji pa bodo preverjali dogajanje na smučiščih.

Prebivalci štirih statističnih regij, ki so pri spopadanju z novim koronavirusom najuspešnejše (osrednjeslovenska, goriška, obalno-kraška in gorenjska), lahko od torka do vključno 23. decembra svojo občino zapustijo, če imajo nameščeno aplikacijo #OstaniZdrav. Še vedno pa morajo ostati znotraj meja svoje regije.

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je dejal, da posameznik, ki želi uveljavljati izjemo prehajanja med občinami svoje regije, prostovoljno pokaže policistu zaslon elektronske napravo, da je vidno, da ima aktivirano aplikacijo #OstaniZdrav. "Če potuje družina, je dovolj, da to izjemo uveljavlja ena oseba," je na dopoldanski novinarski konferenci povedal Pečjak.

#OstaniZdrav
Novice Aplikacija, ki bo omogočala prehajanje med občinami #video

Inšpektorji opravili več kot 2.300 nadzorov

Inšpekcijski organi so ob izvajanju nadzora nad obvladovanjem covid-19 od 7. do 13. 12. opravili 2.303 nadzore. Izrečenih je bilo 35 prekrškovnih sankcij, 265 opozoril po zakonu o prekrških in 100 upravnih ukrepov, je povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, ki je prav tako sodelovala na dopoldanski novinarski konferenci.

Deana Potza | Foto: STA , Deana Potza Foto: STA , Tržni inšpektorat ugotavlja, da se trgovci trudijo upoštevati vse ukrepe, tudi glede prepovedi pomerjanja oblačil in obutve, so pa potrošniki tisti, ki so pogosto nestrpni, ker morajo pred trgovinami čakati in ker izbranega blaga ne morejo pomeriti, je še povedala.

Zdravstveni inšpektorat je opravil 1.376 nadzorov, izrekel je 23 prekrškovnih sankcij po zakonu o prekrških, 172 opozoril in devet upravnih ukrepov. V gostinstvu je bilo nadzorov 235, na področju drugih storitvenih dejavnosti pa 415 nadzorov.

Na zunanjih javnih površinah je bilo nadzorov 515, izrečenih prekrškovnih sankcij 17, opozoril pa 146. Pregledanih je bilo 211 večstanovanjskih stavb in izrečenih pet opozoril, je še povedala Potza.

Inšpektorji na smučiščih

V prihodnjih dneh bodo inšpektorji tudi na smučiščih, kjer morajo tako smučarji kot upravljalci spoštovati vsa objavljena priporočila, je povedala.

Na dan v povprečju 2.400 nadzorov

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je dejal, da so policisti v zadnjih sedmih dneh glede izvajanja določb vladnih odlokov opravili nadzore na 16.794 krajih. Torej dnevno v povprečju 2.400 nadzorov. "Pri tem smo izrekli 1.026 opozoril in izdali 519 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov," je povedal.

Največ opozoril so izdali na območju policijskih uprav Ljubljana, 442, Celje, 23, Kranj, 81, in Koper, 65. Največ plačilnih nalogov oziroma glob je bilo izrečenih na območjih policijskih uprav Ljubljana (154), Novo mesto (149), Celje (58) in Maribor (55).

"V primerjavi s tednom prej smo ob podobnem številu nadzorov izrekli 14,4 odstotka več opozoril in izdali 4,4 odstotka manj glob," je dejal.

Kot je še povedal, policisti vsakodnevno po 21. uri zelo skrbno opravljajo nadzore v večjih mestih. "Prav tako opravljamo kontrolo na cestnih povezavah, pri čemer zaznavamo glede odlokov manjše število kršitev," je dejal.

Največ napotitev v karanteno za potnike iz BiH

"Od 11. do 17. 12. smo na mejnih prehodih in kontrolnih točkah izdali 1.661 potrdil o napotitvi v karanteno na domu (na meji s Hrvaško 1.032, z Avstrijo 425, z Italijo 55 in z Madžarsko 16; na Letališču Jožeta Pučnika 133). To je 18,6 odstotka več kot teden dni prej," je dejal.

Glede na države prihoda je bilo največ napotitev v karanteno na domu izročenih za potnike iz Bosne in Hercegovine, 437 (teden prej 602), Nemčije, 287 (0), Hrvaške, 209 (271), Srbije, 126 (82), s Kosova, 108 (124), in iz Severne Makedonije 105 (81).

Število potnikov, ki so vstopili ali izstopili iz Slovenije na meji s Hrvaško, se je v zadnjih sedmih dneh povečalo za 10,4 odstotka. "Skupaj smo jih zabeležili 314.266. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta p promet za dve tretjine manjši (855.633)," je dejal.

Poostreni nadzori prometa

Policija bo tudi ta konec tedna na območju celotne države izvajala poostrene nadzore prometa, predvsem s področja vožnje pod vplivom alkohola. "Pri tem bomo preverjali tudi spoštovanje sprejetih odlokov za preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni," je dejal Pečjak.

"Poskušajmo praznični čas preživeti brez uporabe pirotehnike. Storimo ta majhen korak za zmanjšanje števila poškodovanih v bolnišnicah in tako razbremenimo zdravstveno osebje," je še pozval.

V četrtek so v Sloveniji potrdili 1.512 okužb z novim koronavirusom. Testirali so 5.869 ljudi, delež pozitivnih testov je bil tako 25,79-odstoten.

Preberite še:

Ljubljana_maske
Novice Koliko je trenutno okuženih v vaši občini #seznam
COVID 19
Novice V četrtek 1.512 novih okužb, umrlo 41 ljudi #video
Ne spreglejte