Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
7. 11. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,28

33

Natisni članek

ameriške volitve Hillary Clinton Donald Trump Branislav Rajić Violeta Tomić DeSUS Janko Veber Andrej Čuš SDS NSi

Ponedeljek, 7. 11. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Ameriške volitve

Koga bi v ZDA volili slovenski poslanci?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,28

33

Amerške volitve, slovenski poslanci | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Tekma za predsedniški stolček v ZDA se počasi bliža koncu. V noči na sredo bodo ameriški volivci izbirali med šestimi kandidati, glavna favorita za zmago pa sta republikanec Donald Trump in demokratska predstavnica Hillary Clinton. Koga bi na ameriških volitvah volili slovenski poslanci?

V noči na sredo bodo volivci v ZDA izbirali naslednika zdajšnjega predsednika Baracka Obame. Glavna bitka za vstop v Belo hišo se bo bila med demokratsko kandidatko Hillary Clinton in republikancem Donaldom Trupom.

V anketah ameriških medijev pred volitvami je bila v prednosti Clintonova, zadnja raziskava ameriškega radia ABC pa je na prvo mesto prvič postavila Trumpa. Ob tem se za predsedniško mesto bojujejo še štirje kandidati manjših strank: Gary Johnson (libertarec), Jill Stein (Zeleni), Darrell Castle (Ustavna stranka) in Evan McMullin (neodvisni kandidat).


Preberite še:

Naš poročevalec iz ZDA Jan Tomše se je pogovarjal s profesorjem novinarstva in etike na eni od najboljših novinarskih šol v ZDA Billom Silcockom.


Kakšen je volilni sistem?

Ameriški volivci svojega predsednika ne izbirajo neposredno, saj v njihovem imenu na koncu odloča 538 elektorjev, ki so razdeljeni med zvezne države. Največ elektorskih glasov ima Kalifornija (55), Teksas jih ima 38, New York pa 29. Tisti kandidat, ki ga v določeni zvezni državi podpre največ volivcev, nato praviloma dobi vse elektorske glasove te zvezne države (do zdaj se v 229-letni zgodovini elektorskega sistema to ni zgodilo le dvakrat).

Za zmago kandidat potrebuje 270 elektorskih glasov.

Kako bi na ameriških volitvah volili slovenski poslanci?


Ponekod zaprte ceste in zalite kleti, drugje dočakali prvi sneg

Nenavadne skrivnosti prebivalcev Bele hiše

"Pokvarjena" Hillary in "fašist" Trump​ #kolumna

Donalda Trumpa zaradi preplaha umaknili z odra #video 


Branislav Rajić, poslanec SMC:

Branislav Rajić | Foto: STA , Foto: STA ,

"Kot človeku svobodnih misli in liberalnih nazorov mi je bližje politika demokratov. Kot poslancu SMC mi je bil malce bolj všeč demokratski kandidat Bernie Sanders, ki je imel nekaj več posluha za socialne teme od aktualne kandidatke Hillary Clinton. Donalda Trumpa pa kljub vsemu težko jemljem resno zaradi njegovih grobih izjav, diskriminatornih vzgibov in spreminjajočih stališč.

Če bi imel možnost voliti, bi volil za demokrate, predvsem z željo, da ZDA dobijo prvo predsednico in da nadaljujejo aktualno politiko, ki jo je mogoče še nadgraditi oziroma dokončati, predvsem na področju zdravstva."

DeSUS, poslanska skupina:

"Ker smo levosredinska oziroma socialdemokratska politična stranka, smo že po naravi bolj naklonjeni demokratski politiki in s tem tudi demokratski kandidatki Hillary Clinton."

Janko Veber, poslanec SD:

Janko Veber | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

"Med kandidatoma za predsedniški stolček ne bi volil nikogar. Naklonjen sem iz tekme že izločenemu demokratskemu kandidatu Berrnieju Sandersu, ki pa je bil s svojo politiko, usmerjeno k ljudem, očitno prevelika grožnja politiki, ki je čedalje bolj očitno naklonjena interesom velikih korporacij ter finančni industriji. Tej politiki pa je podlegla večina tako republikancev kot tudi demokratov.

Ločnica med republikansko in demokratsko politiko v ZDA postaja čedalje bolj nejasna. Celo tako, da v tej volilni kampanji pravzaprav ni več govora o vsebini, o perečih vprašanjih notranje in zunanje politike, temveč postaja tekma resničnostni šov. Še več, pod krinko dobronamernih rešitev in velikih besed obeh kandidatov medijska razkritja pričajo o povsem drugih interesih, ki imajo – posredno in neposredno – velik vpliv na vse mednarodno okolje."

Violeta Tomič, poslanka ZL:

Violeta Tomić | Foto: STA , Foto: STA ,

"To je tako, kot bi me pred državnozborskimi volitvami vprašali, ali bom volila Mira Cerarja ali Janeza Janšo. Nobenega. Volila bom ZL. Tudi v ZDA Hillary Clinton in Donald Trump nista edina izbira, kandidatov je šest. Žal mi je, da med njimi ni Bernieja Sandersa, ki je – tako kot mi – demokratični socialist. V letošnjem izboru mi je najbližja kandidatka Zelenih, Jill Stein.

Naravnost škandalozno pa je, da so mediji izbiro zreducirali na dvojec Hillary-Trump, ki je izbira med kugo in kolero."

Andrej Čuš, nepovezani poslanec:

Andrej Čuš | Foto: STA , Foto: STA ,

"Po dveh mandatih demokratskega predsednika so imeli republikanci veliko priložnost izvoliti svojega kandidata.

Menim, da bo Donaldu Trumpu težko uspelo zmagati na volitvah. Sicer pa tudi alternativa ni najboljša in tako letošnje volitve razumejo tudi Američani. Odločali se bodo med dvema neprepričljivima kandidatoma.

Robata govorica Trumpa mi ni blizu, prav tako mi niso blizu nekatera stališča in dejanja Hillary Clinton."

 

Poslanci SDS in NSi v anketi niso želeli sodelovati, v poslanski skupini nepovezanih poslancev pa na naša vprašanja niso odgovorili.

 

V noči na sredo bomo na Siol.net v živo spremljali rezultate volitev v ZDA. Takoj zjutraj bodo na voljo prvi odzivi, ob 10.00 pa boste lahko na Siol.net prebrali ekonomsko analizo o tem, kako bo rezultat volitev vplival na Slovenijo.
Ne spreglejte