Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 9. 2016,
10.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

30

Natisni članek

Anže Logar preiskovalna komisija DZ bančna luknja Boris Koprivnikar Deša Cener

Torek, 6. 9. 2016, 10.35

6 let, 6 mesecev

Ko magister znanosti ne more biti diplomat prvega ranga, ker ni ustrezno izobražen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

30

Anže Logar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Poslancu SDS Anžetu Logarju je ministrstvo za javno upravo, ki ga vodi minister Boris Koprivnikar, odvzelo diplomatski naziv pooblaščeni minister, ki ga je Logar pridobil leta 2013. Na ministrstvu so se za odvzem odločili na podlagi ugotovitev inšpektorice za javni sektor, da v času imenovanja v naziv ni imel zahtevane izobrazbe. Logar je imel sicer v času imenovanja v naziv za stopnjo višjo izobrazbo od zahtevane.

Anže Logar je bil od marca 2013 zaposlen na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ), septembra 2013 pa je bil imenovan v diplomatski naziv pooblaščeni minister in zasedel diplomatsko delovno mesto prvega ranga v Sektorju za gospodarsko promocijo. Za naziv pooblaščeni minister se zahtevajo:

  • univerzitetna izobrazba oziroma izobrazba, pridobljena po študijskem programu druge stopnje,
  • diplomatski izpit, za nazive prvega kariernega razreda pa tudi višji diplomatski izpit in
  • delovne izkušnje na ministrstvu za zunanje zadeve ali delovne izkušnje, kot jih določa zakon.

Na MZZ so ugotovili, da Logar izpolnjuje navedene zahteve, imenovan pa je bil pod pogojem, da v enem letu opravi diplomatski izpit in višji diplomatski izpit. Oba je opravil v predpisanem roku.

Magister znanosti, a brez univerzitetne izobrazbe

Inšpektorat za javni sektor je prijavo o domnevnih nepravilnostih prejel maja 2014, zadeva pa je v predalu ležala do avgusta lani, ko je inšpektorica Duša Pokeržnik ministrstvo za zunanje zadeve pozvala, naj predloži dokazila o izvedbi postopka Logarjeve zaposlitve in imenovanja v naziv. Inšpektorica je ugotovila, da Logar ni izpolnjeval pogojev glede predpisane izobrazbe.

Visok gost, ki ga v Sloveniji navdušujeta Milan Kučan in Bled

"Nekatere države na Balkanu se obnašajo bolj evropsko kot nekatere pomembne članice EU"

Polovica zaposlenih nima ustreznih digitalnih znanj za svoje delovno mesto!

Naj pojasnimo. V času inšpekcijskega nadzora Logar ni bil zaposlen na MZZ, ker je julija 2014 nastopil mandat poslanca državnega zbora in to funkcijo opravlja še danes, ima pa pravico, da se po treh mesecih po preteku te funkcije vrne na MZZ na delo, ki ga je opravljal, oziroma drugo ustrezno mesto.

Logar, ki je bil pred vstopom v politiko zaposlen v SKB banki, kot poslanec od aprila 2015 vodi parlamentarno komisijo o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za drugo sanacijo slovenskega bančnega sistema. Pregleduje na desettisoče strani dokumentacije bank, tudi tiste, ki je preiskovalna sodnica Deša Cener ni želela izročiti, a je nato izročitev naložilo višje sodišče, in zaslišuje priče. Komisija bo jeseni izdala delno poročilo o ugotovitvah glede odgovornosti za bančno luknjo, ki je nastala v Probanki in Factor banki.

Iz navedb na spletni strani državnega zbora je glede Logarjeve izobrazbe razvidno:

  • doktorsko delo na Fakulteti za uporabne družbene študije (2016),
  • magistrsko delo na Fakulteti za evropske državne študije (2006),
  • diploma iz ekonomije, Visoka poslovna šola na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani (2000),
  • matura, klasična gimnazija, Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana (1995).

Logar od aprila 2015 vodi parlamentarno komisijo o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za drugo sanacijo slovenskega bančnega sistema. Jeseni bo komisija predstavila delno poročilo. | Foto: Bor Slana Logar od aprila 2015 vodi parlamentarno komisijo o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za drugo sanacijo slovenskega bančnega sistema. Jeseni bo komisija predstavila delno poročilo. Foto: Bor Slana

Logar je v času, ko je zasedal diplomatsko delovno mesto diplomat prvega ranga, torej imel visokošolsko strokovno izobrazbo in znanstveni magisterij. Ko je inšpektorica ugotovila nepravilnosti pri njegovem imenovanju v naziv, so na MZZ njene trditve zavrnili. Ravno ministrstvo za zunanje zadeve je pri Logarju leta 2013 namreč ugotovilo, da izpolnjuje vse pogoje za imenovanje v naziv pooblaščeni minister in pristop k opravljanju diplomatskega izpita. Na MZZ so zato vztrajali, da ima Logar celo višjo izobrazbo od zahtevane in da je postopek potekal zakonito.

Svoje mnenje o vrednotenju stopnje izobraževanja je podalo tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki je ugotovilo, da je Logar z znanstvenim magisterijem pridobil izobrazbo tretje stopnje, za to mesto pa je zahtevana druga.

Generalni sekretar MZZ Slanislav Vidovič je v imenu MZZ ves čas inšpekcijskega postopka trdil, da je bilo Logarjevo imenovanje izvedeno zakonito. | Foto: Ana Kovač Generalni sekretar MZZ Slanislav Vidovič je v imenu MZZ ves čas inšpekcijskega postopka trdil, da je bilo Logarjevo imenovanje izvedeno zakonito. Foto: Ana Kovač

Ali višja izobrazbena stopnja ne vključuje nižje?

A v končnem dokumentu ministrstva za javno upravo, ki ga je podpisal minister Boris Koprivnikar in na podlagi katerega sta bila imenovanje v diplomatski naziv in premestitev na diplomatsko delovno mesto razveljavljena, je navedeno:

"Nesporna je trditev ministrstva za zunanje zadeve, ki ji pritrjuje tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, da ima javni uslužbenec izobrazbo, ki ustreza tretji stopnji iz 33. člena ZViS, vendar pa ostaja dejstvo, da (čeprav ima višjo stopnjo izobrazbe, ki se po zakonu ne zahteva) ne izpolnjuje zahtevanega zakonskega pogoja glede (nižje) stopnje izobrazbe."

"Po mnenju Koprivnikarja bi se torej, če bi želel (p)ostati diplomat, moral kljub doktoratu (tretja bolonjska stopnja) še enkrat vpisati na fakulteto in končati drugo bolonjsko stopnjo. Če se je minister Koprivnikar na ta način lotil administrativnih ovir, mu ne bo nikoli zmanjkalo dela," odločitev komentira Logar.

Epilog: Komisija vlade za pritožbe iz delovnega razmerja, ki jo sestavljajo Katarina Ahac, Slavica Čebular Musar in Polonca Drofenik, je julija pritrdila trditvam inšpektorice in izdala sklep, da se imenovanje v naziv in premestitev na diplomatsko mesto prvega ranga razveljavita.

Minister Koprivnikar trdi, da Logar sicer ima magisterij znanosti, a to ne vključuje univerzitetne izobrazbe, zato ne more biti imenovan v naziv pooblaščeni minister. "Če se je minister Koprivnikar na ta način lotil administrativnih ovir, mu ne bo nikoli zmanjkalo dela," komentira Logar. | Foto: Bor Slana Minister Koprivnikar trdi, da Logar sicer ima magisterij znanosti, a to ne vključuje univerzitetne izobrazbe, zato ne more biti imenovan v naziv pooblaščeni minister. "Če se je minister Koprivnikar na ta način lotil administrativnih ovir, mu ne bo nikoli zmanjkalo dela," komentira Logar. Foto: Bor Slana

Ali magisterij ni pokazatelj še višje kakovosti kandidata?

Na naše vprašanje ministrstvu za javno upravo, ali ne gre pri tem za negativno selekcijo, saj se s tem bolj sledi nerazumnim predpisom kot pa merilom kakovosti kandidatov, so nam odgovorili, da ministrstvo "ne more komentirati izjave glede 'nerazumnosti predpisa', lahko zgolj pojasni, da je predlagatelj zakona menil, da je za tovrstna delovna mesta zaradi zahtevnosti delovnih nalog nujen in ustrezen pogoj univerzitetne izobrazbe oziroma izobrazbe, pridobljene po študijskem programu druge stopnje v skladu z zakonom, ki ureja visoko šolstvo, ter da naj bi tudi to bilo pokazatelj višje kakovosti kandidatov za opravljanje teh nalog".

Logar se sprašuje, zakaj se od vseh 400 zaposlenih na MZZ inšpekcija MJU ukvarja ravno z njim. Pravi, da bi posledice za morebitne napake v postopku moral nositi tisti, ki je kršil pravila. V tem primeru je to MZZ, ker mu je dovolilo opravljanje izpita. "MJU pa v tem primeru kaznuje tistega, ki je ravnal po vseh predpisanih postopkih (prijava, predložitev dokazil, podpis aneksa), ki nosi tveganje izgube zaposlitve v primeru neuspešno opravljenega izpita, ki mora študirati in opraviti izpit," opozarja Logar.

"Na vsak način je nenavadno, da so mi naziv odvzeli ravno leta 2016, ne pa recimo 2014, ko sem ga pridobil. To, da se je inšpektorica MJU Duša Pokeržnik aktivirala ravno na dan, ko sem začel zasliševati nekdanje bankirje Foruma 21, bi bila res prevelika teorija zarote," pravi Logar. | Foto: Ana Kovač "Na vsak način je nenavadno, da so mi naziv odvzeli ravno leta 2016, ne pa recimo 2014, ko sem ga pridobil. To, da se je inšpektorica MJU Duša Pokeržnik aktivirala ravno na dan, ko sem začel zasliševati nekdanje bankirje Foruma 21, bi bila res prevelika teorija zarote," pravi Logar. Foto: Ana Kovač

"Morda je naključje, morda pa koga zelo motim" 

"Na vsak način je nenavadno, da so mi naziv odvzeli ravno leta 2016, ne pa recimo 2014, ko sem ga pridobil. To, da se je inšpektorica MJU Duša Pokeržnik aktivirala ravno na dan, ko sem začel zasliševati nekdanje bankirje Foruma 21, bi bila res prevelika teorija zarote. Morda je čisto naključje, morda nekoga zelo motim, morda pa so razne Duše in Deše pač izbrale moj hrbet, da testirajo svoj prav," ugiba Logar.

Logar je zoper sklep o razveljavitvi imenovanja v naziv in razveljavitvi premestitve na diplomatsko mesto prvega ranga že vložil tožbi na upravno in delovno sodišče.

Poleg Logarja je na MZZ zaposlena še ena oseba z nazivom pooblaščeni minister, ki ima visokošolsko izobrazbo in pridobljen naziv magister znanosti. A njen položaj ni sporen, saj je naziv pridobila še v času veljavnosti starega zakona o zunanjih zadevah, ko je bila za ta naziv zahtevana samo visokošolska izobrazba, so nam pojasnili na MZZ.

Ne spreglejte