Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2019,
12.24

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,94

28

Natisni članek

Miro Cerar maketa drugi tir Jure Leben

Sreda, 27. 2. 2019, 12.24

5 let, 2 meseca

Kako se je čudežni deček SMC spet znašel med tnalom in nakovalom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,94

28

Jure Leben | Jureta Lebna se je v slovenskih medijih oprijel vzdevek čudežni deček SMC. | Foto STA

Jureta Lebna se je v slovenskih medijih oprijel vzdevek čudežni deček SMC.

Foto: STA

"Ponujam se na tnalo in nakovalo." To je danes dejal okoljski minister Jure Leben, ki je pred tem premierju Marjanu Šarcu ponudil svoj odstop. Lebna, ki se ga je v medijih v preteklosti prijel vzdevek čudežni deček SMC, je pred petimi leti z visokega političnega položaja sekretarja odneslo lažno nazivanje z magistrom, a je ostal v vrhu SMC in se dve leti kasneje vrnil na položaj sekretarja z zelo pomembno nalogo. Bdel je nad milijardnim projektom drugega tira, prav zaradi posla z maketo za drugi tir pa mu danes gorijo tla pod nogami.

Jure Leben je kariero začel v britanskem laboratoriju za raziskave v prometu (TRL). Pred enajstimi leti se je vrnil v Slovenijo in postal direktor Centra za obnovljive vire in varstvo okolja Pivka. Ustanovila sta ga ministrstvo za okolje in prostor, ki ga je takrat vodil Janez Podobnik (SLS), in Občina Pivka, Leben je bil edini zaposleni.

Minister Jure Leben je v slovenski javnosti znan tudi kot oster nasprotnik tako imenovanega frackinga oziroma ekološko spornega črpanja plina v Pomurju. | Foto: STA , Minister Jure Leben je v slovenski javnosti znan tudi kot oster nasprotnik tako imenovanega frackinga oziroma ekološko spornega črpanja plina v Pomurju. Foto: STA ,

Vlada je omenjeni center leta 2009 zaradi varčevanja zaprla. Leben si je novo zaposlitev našel v vladni službi za podnebne spremembe, nato pa na ministrstvu za okolje in prostor. Tam je bil pobudnik ideje o nakupu stotih novih limuzin, ki bi jih BMW dal v brezplačni najem vladi Boruta Pahorja.

Posel bi financiral Hypo Leasing, država bi v zameno vložila 300 tisoč evrov v sončne elektrarne na strehah javnih stavb, ki bi jih postavilo podjetje Bisol. Leben se je z BMW o projektu dogovarjal že, ko je vodil prej omejeni center v Pivki, njegova žena je bila hči tedanjega člana uprave A-Cosmosa, distributerja vozil BMW. Njegova ideja na koncu ni bila uresničena.

Predsednik vlade Marjan Šarec naj bi že sprejel odločitev glede okoljskega ministra Jureta Lebna, sporočil jo bo v izjavi za medije ob 16. uri. Opoldne se je sestal tudi z Lebnovim strankarskim šefom Mirom Cerarjem.

Lažno nazivanje z magistrom

V politiko se je Leben leta 2014 ob imenovanju vlade Mira Cerarja podal s položaja svetovalca na Zavodu za gradbeništvo (ZAG). A le nekaj dni po tem, ko je vlada prisegla, so naslovnice medijev preplavile novice, da v vladni ekipi sedi lažni magister. Leben je takrat dejal, da ni vedel, da ni magister znanosti, in se branil, da je omenjeni naziv nenamerno uporabljal. Konec meseca je nato vseeno ponudil svoj odstop.

Jure Leben
Novice Marjan Šarec sprejel Lebnov odstop #video

Vrnitev skozi velika vrata

Leben je ZAG takrat moral vrniti 1.500 evrov razlike v plači, kljub spodrsljaju pa je ostal v izvršnem odboru stranke SMC. Po odhodu z ministrstva se je kot pomočnik predsednika uprave za projekte, povezane z energetsko učinkovitostjo, zaposlil v Hotelih Bernardin. Konec leta 2016 se je vrnil v Cerarjevo vladno ekipo, postal je državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu.

Kljub spodrsljaju z navajanjem magistrskega naziva je Jure Leben leta 2014 ostal v izvršnem odboru stranke SMC. | Foto: STA , Kljub spodrsljaju z navajanjem magistrskega naziva je Jure Leben leta 2014 ostal v izvršnem odboru stranke SMC. Foto: STA ,

Vrnil se je skozi velika vrata, saj je prevzel vodenje dobro milijardo evrov vrednega projekta drugega tira med Koprom in Divačo, o katerem smo državljani dvakrat glasovali na referendumu. Prvi referendum je bilo treba ponoviti, ker je vrhovno sodišče presodilo, da je vlada s proračunskimi sredstvi nedopustno financirala referendumsko kampanjo.

Projekt, ki se je v prejšnjem vladnem mandatu razvijal pod budnim očesom stranke SMC, se je pod plazom kritik znašel tudi zaradi nejasne vloge Madžarske kot zaledne države ter zaradi zagotovil Cerarja, Lebna in nekdanjega prvega moža 2TDK Metoda Dragonje, da je sodelovanje Madžarske nujno za pridobitev evropskega denarja. Kasneje se je izkazalo, da to ne drži.

Jure Leben in Peter Gašperšič
Novice Cerarjev krog pri drugem tiru zavajal? Bruselj ni zahteval, da je zraven Madžarska.

Sporna maketa pod drobnogledom javnosti in kriminalistov

Čeprav je v lani imenovani vladi Marjana Šarca dobil novo vlogo, postal je okoljski minister, odločitve iz prejšnjega mandata Lebna spremljajo še danes. Povod za to, da je Leben Šarcu zdaj ponudil odstop, je dogajanje okrog naročila za maketo za drugi tir.

Omenjena maketa se je pod drobnogledom javnosti prvič znašla marca lani, ko je prvi mož direkcije za infrastrukturo Damir Topolko sporočil, da se je pri izbiri izvajalca zgodila napaka. Pristojna komisija je namreč na razpisu za deset kvadratnih metrov velik kovinski zabojnik s pomanjšano različico projekta drugi tir izbrala dražjega, ne cenejšega ponudnika, kot bi morala glede na navodila iz razpisne dokumentacije.

Na direkciji za infrastrukturo so za ponudnika sporne makete izbrali dražjega, ne cenejšega ponudnika. Posel v vrednosti 133 tisoč evrov je tudi predmet kriminalistične preiskave. | Foto: STA , Na direkciji za infrastrukturo so za ponudnika sporne makete izbrali dražjega, ne cenejšega ponudnika. Posel v vrednosti 133 tisoč evrov je tudi predmet kriminalistične preiskave. Foto: STA ,

Zaradi omenjene napake pri poslu, vrednem 133 tisoč evrov, ni odstopil nihče, direkcija je od pogodbe za  izdelavo odstopila. Pred dvema tednoma se je sporna maketa, za katero javnost trenutno sploh ne ve, kje točno je, spet znašla v središču medijske pozornosti. Leben je takrat zavrnil očitke na svoj račun in dejal, da sklepa, da ni med osumljenimi.

V javnosti se je nato pojavilo elektronsko dopisovanje med Agencijo Futura, Lebnom, tiskovno predstavnico ministrstva Natašo Pelko, danes zaposleno na 2TDK, in infrastrukturnim ministrom Petrom Gašperšičem, ki nakazuje, da bi bil posel z maketo lahko dogovorjen vnaprej. V začetku tedna je v javnosti odjeknila novica, da sta bila Leben in Gašperšič zaradi drugega tira kazensko ovadena. Nekoč prva moža na čelu infrastrukturnega ministrstva sta se na ovadbo odzvala s prijavo krive ovadbe.

Jure Leben
Novice Sporna maketa: Leben in Šarec molčita, posel bi bil lahko dogovorjen vnaprej #video

Je nekomu stopil na žulj?

Kljub opozorilom je Leben v nekaj mesecih dela na položaju ministra za okolje za svoje delo v tem resorju dobil veliko pohval. Nekateri okoljevarstveniki so se danes na njegovo ponudbo za odstop odzvali z izjavami podpore. 

"Minister Jure Leben je prvi minister za okolje in prostor od osamosvojitve Slovenije, ki se je dejansko spopadel z reševanjem okoljskih težav (fracking, plastika, kanalizacija, energetika ...) in opravljal svoje delo," je za Večer dejala Andreja Slameršek, koordinatorka zveze Moja Mura, ki zagovarja prosto tekočo Muro. In še, da bodo v primeru Lebnovega odhoda "zmagali nedotakljivi lobiji, ki bodo še naprej uničevali naše naravne vire in praznili davkoplačevalsko malho".

Leben trdi, da je pozivanje k njegovemu odhodu posledica tega, da je kot minister dregnil v lobije. Kaj bi to lahko bilo? Med drugim se je odločno postavil proti tako imenovanemu frackingu oziroma ekološko spornemu črpanju plina v Sloveniji. Novembra lani je odredil notranji nadzor nad postopki agencije za okolje (Arso), ki še vedno odloča o dovoljenju za črpanje zemeljskega plina v Petišovcih.

Jeremy Hunt in Miro Cerar
Novice Govoril o "sovjetskih vazalih", lobiral pa za "fracking" v Pomurju

Britanska politika, kot poročamo danes, pri najvišjih predstavnikih slovenske politike, tudi Lebnu, intenzivno lobira za britansko družbo Ascent Resources, ki v Prekmurju črpa plin. Naložba omenjenega britanskega podjetja je bila tudi tema četrtkovega obiska britanskega zunanjega ministra Jeremyja Hunta v Sloveniji. Mimogrede, danes tridnevni uradni obisk v Veliki Britaniji začenja slovenski predsednik republike Borut Pahor, ki se bo med drugim srečal tudi s Huntom, morda pa tudi s premierko Thereso May.

Danes je Leben kljub "čisti vesti" Šarcu ponudil svoj odstop. Predsednik vlade bo svojo odločitev javnosti sporočil ob 16. uri.

Ne spreglejte