Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 2. 2024,
13.07

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

2TDK gradbeništvo sindikat Turčija stavka delavci drugi tir

Sreda, 14. 2. 2024, 13.07

2 meseca, 1 teden

Turški delavci na drugem tiru odpovedali stavko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
drugi tir, preboj, 2TDK | Sindikati v Sloveniji registriranih družb Yapi Merkezi, YM Construction, Yorpol in Türkcan so med stavkovnimi zahtevami pred tednom dni izpostavili zvišanje osnovnih plač vseh delavcev za 30 odstotkov in zahtevali poplačilo vseh nadur in izplačilo dodatka za prevoz na oddaljeno gradbišče.  | Foto 2TDK

Sindikati v Sloveniji registriranih družb Yapi Merkezi, YM Construction, Yorpol in Türkcan so med stavkovnimi zahtevami pred tednom dni izpostavili zvišanje osnovnih plač vseh delavcev za 30 odstotkov in zahtevali poplačilo vseh nadur in izplačilo dodatka za prevoz na oddaljeno gradbišče. 

Foto: 2TDK

Turški delavci na drugem železniškem tiru med Divačo in Koprom so preklicali za četrtek napovedano stavko. V pogajanjih z vodstvi podjetij so namreč med drugim dosegli dogovor o dvigu plač za med 15 in 18 odstotkov, izplačilu dodatka za prevoz na oddaljeno gradbišče in izplačilo enkratne stimulacije, so sporočili iz zveze sindikatov.

Kot so pojasnili na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), so se skozi konstruktivni dialog poleg dviga plač glede poplačila vseh opravljenih nadur dogovorili o uvedbi skupnega nadzora, v okviru katerega bodo podpisniki sporazuma pregledali pravilnosti izračuna vseh preteklih izplačil. Nadzor bodo uvedli v roku treh mesecev, v primeru ugotovljenih nepravilnosti pa bodo te nemudoma odpravili.

Dodatek za prevoz na oddaljeno gradbišče za pretekla leta bo izplačan aprila, v nadaljevanju pa ga bodo izplačevali sproti.

Glede stavkovnih zahtev glede ureditve varnosti in zdravja pri delu ter ureditve pogojev bivanja delavcev so se po pojasnilih ZSSS dogovorili, da bodo to urejali v okviru rednega odprtega dialoga med predstavniki delodajalca in predstavniki sindikatov.

Dodatno so se dogovorili za izplačilo enkratnega zneska stimulacije v višini 150 evrov neto. Izplačali ga bodo marca. Prav tako sta se strani dogovorili za pripravo in sprejetje pravilnika o nagrajevanju delavcev v okviru socialnega dialoga.

Vstopili v slovenski sindikat

Delavci štirih turških izvajalcev del so enodnevno stavko napovedali prejšnji teden. Zahtevali so plačilo vseh nadur in dvig osnovnih plač za 30 odstotkov, so tedaj sporočili iz Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije.

Sindikati v Sloveniji registriranih družb Yapi Merkezi, YM Construction, Yorpol in Türkcan so bili ustanovljeni pred približno dvema mesecema ter sodijo pod okrilje Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije.

Pod danes dosežen sporazum so se podpisali sindikat delavcev gradbenih dejavnosti, ljubljanska podružnica sindikata družbe Yapi Merkezi, SDGD Sindikat družbe YM Construction, Delavska svetovalnica, Yapi Merkezi Insaat in YM Construction.

Inšpektorat odkril številne nepravilnosti

Društvo Delavska svetovalnica je v minulih mesecih večkrat opozorilo na kršitve pravic delavcev turških izvajalcev del pri projektu drugi tir. Zaradi kršitev delovne zakonodaje je jeseni napovedalo vložitev kazenskih ovadb zoper Yapi Merkezi in njegovega podizvajalca Türkcan. Yapi Merkezi je konec prejšnjega leta prekinil pogodbo s Türkcanom.

Številne kršitve, med drugim v zvezi z delovnim časom, regresom in varstvom pri delu, je ugotovil tudi Inšpektorat RS za delo, ki je v družbi Yapi Merkezi in pri podizvajalcih opravil že več kot 120 nadzorov. Delavcem niso bili ustrezno plačani niti socialni prispevki, kot so že poročali tudi v Dnevniku.

Turški delavci drugi tir
Novice Turški delavci na drugem tiru bodo stavkali
dela na progi Divača-Koper
Novice Deset zanimivosti o gradbenem projektu stoletja #video
požar v predoru drugega tira
Novice 2TDK Po požaru v predoru: za varnost mora poskrbeti izvajalec
drugi tir, preboj, 2TDK
Novice Turški delavci naj bi pri gradnji drugega tira delali tudi po 372 ur mesečno
Ne spreglejte