Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
10.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Miro Cerar Boris Koprivnikar Apple

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 10.59

6 let, 7 mesecev

Kako jo je digitalni hrošč zagodel Koprivnikarjevim

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Boris Koprivnikar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V podpisu piarovke ministrstva za javno upravo pod elektronskim sporočilom o aktivnostih ministra Borisa Koprivnikarja se je pojavil logotip ameriške korporacije Apple. Je minister, ki ne skriva želja po digitalizaciji javne uprave, sklenil kakšno partnerstvo, za katerega javnost ne ve?

Ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju povezovanje s korporacijami ni tuje. Ob obisku ZDA konec leta 2015 sta skupaj s premierjem Mirom Cerarjem ter 21 predstavniki podjetij, gospodarskih združenj in fakultet iz Slovenije obiskala sedež IBM Watson, družb Oracle, Cisco in Tesla v Silicijevi dolini ter sedež Microsofta v Seattlu. Z zadnjim so podpisali tudi sporazum o sodelovanju. Namen obiska je bilo iskanje partnerjev za digitalizacijo javne uprave, so takrat pojasnjevali na vladi.

Lani je Koprivnikar ponovno v ZDA peljal delegacijo, ki je med drugim potrkala na vrata korporacij Tesla, LinkedIn, Facebook, Google in Uber. Z zadnjim so podpisali sporazum pred napovedano širitvijo v Slovenijo.

Omenimo tudi vse tesnejše povezovanje z ameriško gospodarsko zbornico Amcham: ta z vlado vodi projekt Partnerstvo za spremembe, katerega cilj je, kot navajajo avtorji projekta, povezovanje javnega sektorja in gospodarstva. AmCham je imela pomembno vlogo pri organizaciji vladnih delegacij v ZDA, Koprivnikar je bil do zdaj večkrat gost na Amchamovih dogodkih - v sredo bo eden od gostov na dogodku na temo kibernetske varnosti.

Podpis Mihalj Nagode | Foto:

Jabolčna zagata

Pred kratkim pa smo v sporočilu piarkovke ministrstva za javno upravo Katje Mihelj Nagode opazili logotip ameriškega tehnološkega velikana Appla. 

Ministrstvu smo pred tednom dni poslali vprašanja, ali uporabljajo logotip ameriške korporacije ali gre morda za napako in kako je do nje prišlo, a do petka nismo prejeli odgovora. Ko smo jih ponovno opozorili na vprašanja, smo ga le dobili.

Informatiki na ministrstvu so ugotovili, da gre za napako.  Podpis pravi | Foto: Njihovo uradno pojasnilo objavljamo spodaj, če povzamemo, pa je težava nastala, ker so logotip ministrstva (to je grb Slovenije) shranili kot znak, ne kot sliko. Tako so uporabniki različnih operacijskih sistemov ta znak videli različno: Applovi so videli jabolček v svetlomodri barvi (uradni logotip podjetja Apple je sicer v beli ali črni barvi), nekaterim se znak ni prikazal, nekateri so videli grb.

"Pri svojem delu ne uporabljamo logotipov tujih korporacij," so še zapisali na ministrstvu in dodali, da pri internem komuniciranju te napake niso opazili, zdaj pa so jo popravili.

Pojasnilo ministrstva

"Ministrstvo za javno upravo pri svojem delu uporablja posebno pisavo, v kateri je eden izmed posebnih znakov tudi znak za grb. V ta namen uporabljamo 'private use area' področje v Unicode kodiranju pisave in koda F8FF je bila uporabljena za grb. 

Na različnih platformah bo lahko koda F8FF interpretirana kot kak drug znak. Recimo na iOS platformi se bo taka koda prikazala kot simbol za Apple, na drugi platformi pa kot kaj drugega, ponavadi neznan znak (pokaže se vprašaj). Če bi torej elektronsko sporočilo, v katerem ste opazili Apple logo, poslali na recimo Android napravo, bi tam v podpisu videli drug znak."

Ne spreglejte