Aleksandar Mićić

Četrtek,
10. 11. 2016,
3.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

26

Natisni članek

Melania Trump Sevnica turizem ameriške volitve volitve v ZDA 2016 Donald Trump

Četrtek, 10. 11. 2016, 3.58

6 let, 7 mesecev

Kako bo Slovenija izkoristila to, da je prva dama ZDA Slovenka?

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

26

Melania Trump, Bled

Zanimanje za Sevnico in Slovenijo se je s kandidaturo Donalda Trumpa, ki je poročen s Slovenko Melanio Trump, za predsednika ZDA zelo povečalo. Kaj lahko zdaj, ko je on postal predsednik najmočnejše države na svetu, prva dama pa Sevničanka, pričakujemo Slovenci?

Presenečenja, ki ga je z zmago na predsedniških volitvah v ZDA pripravil Donald Trump, so bili v Sloveniji najbolj veseli v Sevnici, rojstnem kraju Melanie Trump. Ali lahko ta lokalpatriotski ponos prenesemo tudi na gospodarsko področje?

Analiza vpliva ameriških volitev, ki smo jo na Siol.net objavili včeraj, kaže, da lahko govorimo o Melanijinem učinku. Slovenijo je namreč zaradi Melanie Trump obiskalo več turistov iz ZDA. Zdaj lahko pričakujemo, da bo Melanijin učinek še večji.

Melaniin učinek, vroče | Foto:


Hillary Clinton: Ta poraz boli, ampak nikoli ne smemo nehati verjeti

Učna ura za slovenske politike 

TRUMP! #kolumna

Kako bo novi predsednik ZDA Donald Trump vplival na Slovenijo

Američanka v Sloveniji: Vesela sem, da sem dobila stavo z možem!


Štorasta Slovenija, moja dežela

Ali lahko slovenski turizem še bolj izkoristi slovenske korenine prve dame ZDA, smo vprašali Mihaela Klineta, ki je danes profesor na fakulteti za družbene vede, v 80. letih pa je bil eden od soustvarjalcev kampanje Slovenija, moja dežela: "Melania ni naša last, kot je Bohinjsko ali Blejsko jezero, da bi jo lahko izkoriščali. Sama po sebi je dovolj močna blagovna znamka, vendar je mi ne moremo kar vzeti. Skozi neformalno komunikacijo bo Slovenija dobivala svojo pozornost, vendar kot država nismo še nič naredili."

Na nas je, da nastavimo dobre zgodbe in jih pokažemo, recimo vinarji ali Pipistrel, pravi Miro Kline. | Foto: STA , Na nas je, da nastavimo dobre zgodbe in jih pokažemo, recimo vinarji ali Pipistrel, pravi Miro Kline. Foto: STA ,

Kline še pove, da direktnega vpliva ne bo, bo pa vpliv posreden, saj bodo novinarji velikokrat omenili Slovenijo in vidnost oziroma pojavnost bo poskočila.

"Na nas pa je, da nastavimo dobre zgodbe in jih pokažemo, recimo vinarji ali Pipistrel," še pravi Kline in dodaja: "Pričakujem, da bo Slovenska turistična organizacija še nekaj naredila, preostali pa ne, saj naša vlada ni orientirana na ZDA. Čeprav smo imeli tam na obisku vladno delegacijo, se je izkazalo, da se javne diplomacije ne znamo iti. Bojim se, da smo za to, da bi izkoristili celoten potencial, preštorasti."

Iz Slovenije niso prihajale pozitivne novice

"Gospa Melania Trump je že povedala, kako razume svojo prihodnjo vlogo, gospodarstva pa seveda ni med njenimi prioritetami. Vsekakor je Slovenijo postavila na svetovni zemljevid in v ZDA nam bo zdaj dosti lažje predstaviti, od kod prihajamo. Glede Slovenije in učinka gospe Melanie Trump pa mislim, da bomo morali sprejeti to, da med volilno kampanjo iz njene domovine niso prihajale ravno pozitivne novice o njej," pravi predsednik Slovenian American Business Association (SABA) Jurček Žmauc.

Največji potencial Žmauc vidi v možnosti boljše predstavitve slovenskih termalnih zdravilišč in podjetij, ki imajo kakovosten in poseben produkt: "Ne smemo pozabiti na slovensko kulinariko in vina ter preostale specifične, butične slovenske izdelke. Neko množično prodajo slovenskih izdelkov zaradi nastalih razmer v ZDA pa je težko napovedati."

Sevničani že zavihali rokave

Direktorica Javnega zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica Mojca Pernovšek nam je povedala, da se na zavodu zavedajo, da morajo val zanimanja za njihov kraj izkoristiti zdaj, kot je železo še vroče.

Kaj pripravljajo v Sevnici, si lahko ogledate v videu:

Sladka Melanija

Pravi poslovneži pa so že ponudili prvo specialiteto, in sicer sladico Melanija, ki jo sestavljajo sladka smetana, maskarpone, jogurt, jagode, biskvit in sladkor. Za povrhu je sladica okrašena z biserom podobnimi užitnimi okraski, kot se spodobi za prihodnjo prvo damo ZDA, ki je vajena luksuza in glamurja.

Trenutni ekonomski odnosi med ZDA in Slovenijo so predstavljeni v spodnji grafiki. Čez leto ali dve bomo preverili, ali so se stvari kaj izboljšale.