Ponedeljek,
22. 5. 2017,
7.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

4

Natisni članek

Državni zbor Miro Cerar poslanci seja drugi tir Sova

Ponedeljek, 22. 5. 2017, 7.24

6 let, 7 mesecev

Kako Miro Cerar zagovarja drugi tir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

4

Miro Cerar | Foto STA

Foto: STA

Majska seja državnega zbora se je začela z bruno razpravo o zakonu o drugem tiru. Poslanec SDS Ljubo Žnidar je premierju Miru Cerarju med drugim očital, da se zakonu, ki ga je potrdila vladna koalicija, že na daleč vidi, da daje pravno podlago finančnim mahinacijam na projektu. Cerar je očitke zavrnil in ponovil, da vlada projekt vodi transparentno.

Žnidar je v poslanskem vprašanju premierju dejal, da vsi razumejo nujnost in potrebo po gradnji drugega tira, vendar nikakor na način, kot se ga je lotila vladna koalicija. 

Kot je naštel, je vlada najprej ustanovila podjetje 2TDK za gradnjo drugega tira in na račun položila 200 milijonov evrov brez kakršnihkoli osnovnih parametrov, ki bi zasnovali okvir poteka gradnje. Med drugim je poudaril, da ni bilo sprejetega nobenega investicijskega programa za projekt, prav tako ne potrebne dokumentacije, na podlagi katere bi bilo mogoče podati ceno projekta.

Cerar je očitke zavrnil in spomnil, da projekt uživa podporo mednarodnih institucij, podpira pa ga tudi pet držav, poleg štirih zalednih tudi Španija. Celotno financiranje projekta je po Cerarjevih zagotovilih zastavljeno tako, da v najmanjši meri bremeni davkoplačevalce.

 

Popovič proti sodelovanju Madžarske pri drugem tiru, za dvotirno progo

Že prej sem bil prepričan oziroma sem upal, da predsednik vlade nima vseh podatkov. Kot sem ugotovil, jih tudi nima. Upam, da bo, ko jih bo izvedel, ustrezno reagiral in končal mandat," je poudaril Boris Popovič. | Foto: Bor Slana Že prej sem bil prepričan oziroma sem upal, da predsednik vlade nima vseh podatkov. Kot sem ugotovil, jih tudi nima. Upam, da bo, ko jih bo izvedel, ustrezno reagiral in končal mandat," je poudaril Boris Popovič. Foto: Bor Slana Koprski župan Boris Popovič se je v Ljubljani sestal s premierjem Mirom Cerarjem in mu predstavil svoje pomisleke glede zakona o drugem tiru. Kot je ocenil po sestanku, je Cerar glede podrobnosti projekta pomanjkljivo informiran. Popovič se sicer zavzema za državno financiranje projekta brez udeležbe tujih držav in gradnjo dvotirne proge.

Kot je po sestanku v izjavi za medije povedal Popovič, je dobil občutek, da so sodelavci Cerarju prikrivali določene informacije. Cerar je sicer po njegovih besedah izrazil zaupanje v svoje službe, a kljub temu napovedal, da bo Popovičeve premisleke preveril. Nato se bodo znova sestali in skušali zbližati stališča.

Cerar se je zagovarjal tudi zaradi zakona o Sovi

Poslanec ZL Franc Trček je v poslanskem vprašanju Cerarju opozoril, da se je pred kratkim v javnosti pojavil osnutek novega zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), katerega besedilo je po njegovi oceni "škandalozno" in neustavno. "Res imamo težave s temi službami, ampak to ni izgovor, da se na ta način potihoma in na skrivaj piše tovrstna zakonodaja," je poudaril.

Cerar je zagotovil, da gre pri besedilu, ki se je pojavilo v javnosti, za eno od starejših delovnih različic, ki ne predstavlja niti predloga osnutka zakona, kaj šele končnega predloga. Dejal je, da ne bo dovolil, da na vlado pride neustavno besedilo.

 

Pri usklajevanju pokojnin prihodnje leto vse po starem

Poslanko DeSUS Marjano Kotnik Poropat pa je zanimalo, kaj si v prihodnje lahko obetajo upokojenci.

Prihodnje leto bodo odpravljeni vsi varčevalni ukrepi, ki veljajo za usklajevanje pokojnin in izplačilo upokojenskega regresa. Tako se vračamo na raven pred sprejemom zakona za uravnoteženje javnih financ, je zagotovil Cerar. Za zakon o demografskem skladu je izrazil željo, da ga v DZ pošljejo do poletja.

Današnjo sejo bodo poslanke in poslanci nadaljevali vsebinske točke, najprej se bodo lotili prenovljenega krovnega zakona o športu, medtem ko bodo poslanska vprašanja ministrom na sporedu v petek.