Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 12. 2019,
11.11

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,01

40

Natisni članek

Zmago Jelinčič SNS DeSUS Angelika Mlinar

Sreda, 18. 12. 2019, 11.11

4 leta, 5 mesecev

Mlinarjeva brez podpore SNS, proti bodo glasovali tudi v NSi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,01

40

Kandidatka za ministrico za kohezijo Angelika Mlinar pred četrtkovim glasovanjem v državnem zboru izgublja podporo poslancev. Če se je sprva napovedovalo, da jo bodo z glasovi podprli tudi v SNS pod vodstvom Zmaga Jelinčiča, se to ne bo zgodilo, Mlinarjeva pa očitno ne more računati na glasove vseh poslancev DeSUS. Da bodo glasovali proti njej, napovedujejo tudi v SDS, SNS, Levici in NSi. Zadnji dve stranki sta napovedali, da bodo na jutrišnjem glasovanju prisotni vsi njuni poslanci, kar pomeni, da Mlinarjeva - vsaj za zdaj - ne more upati na imenovanje na funkcijo.

Premier Marjan Šarec je po zaslišanju Angelike Mlinar predsednika državnega zbora Dejana Židana obvestil, da se odpoveduje pravici predlagati drugega kandidata za ministra. Predsednica SAB Alenka Bratušek medtem poudarja, da je zagotovitev glasov za izvolitev Mlinarjeve naloga Šarca. Če kandidatka ne bo izvoljena, bi na Šarčevem mestu odstopila, je danes dejala Bratuškova. Če Mlinarjeva ne bo izvoljena, se bodo sicer v SAB pogovorili, ali bodo ostali v koaliciji. (STA)

Imenovanje Angelike Mlinar za novo kohezijsko ministrico je za zdaj pod vprašajem. Če se je sprva napovedovalo, da jo bodo pri glasovanju v državnem zboru podprli v opozicijski SNS pod vodstvom Zmaga Jelinčiča Plemenitega, se to očitno ne bo zgodilo. "Bomo videli, kaj bo sploh v četrtek. Včeraj nas je totalno razočarala. Tisti odgovori so bili, po domače povedano, za 'kozlat'. Nič ni odgovorila, človek se vpraša, ali je sploh primerna za ministrico," je danes dopoldne povedal Jelinčič.

Franc Jurša: Mlinarjeva ne more računati na glasove vseh poslancev DeSUS. Video: Planet.


Angelika Mlinar
Novice Mlinarjeva ni dobila podpore parlamentarnih odborov

Jelinčič: SNS bo glasovala proti Mlinarjevi

Prvak SNS je sicer še v ponedeljek dejal, da bodo v SNS podprli Mlinarjevo, a si je zdaj o podpori premislil. "Načeloma smo to rekli, smo pa pričakovali, da bo povedala tudi kaj o slovenski deželi Koroški. Od tega ni bilo nič, gospa po našem mnenju ne bo zastopala Slovenije," je pojasnil Jelinčič. Če je bilo danes dopoldne vprašanje, ali bodo v SNS glasovali proti Mlinarjevi ali pa se bodo vzdržali, še odprto, pa je Jelinčič popoldne za STA povedal, da bodo glasovali proti kandidatki.

Zmago Jelinčič Plemeniti je napovedal, da bodo v SNS glasovali proti Mlinarjevi. | Foto: Ana Kovač Zmago Jelinčič Plemeniti je napovedal, da bodo v SNS glasovali proti Mlinarjevi. Foto: Ana Kovač

Angelika Mlinar
Novice Šarec v DZ vložil predlog kandidature Mlinarjeve za ministrico

Proti tudi SDS, NSi in Levica

Mlinarjeva za uspešno potrditev potrebuje podporo navadne večine poslancev. Odločilno vlogo utegnejo odigrati glasovi vzdržanih ali manjkajočih poslancev. Da bodo glasovali proti kandidatki, so poleg SNS napovedali še v SDS, Levici in NSi. Kot je popoldne pojasnil prvak stranke Matej Tonin, to ne bodo glasovi proti Angeliki Mlinar, ampak proti vladi Marjana Šarca.

Koliko glasov si trenutno lahko obeta Mlinarjeva?

Mlinarjeva za zdaj še nima zagotovljenih dovolj glasov za svojo izvolitev. Za zdaj se ji ob predpostavki, da bodo prisotni vsi poslanci, zagotovo obeta 38 glasov za (LMŠ, SD, SAB, SMC) in 45 glasov proti (SDS, Levica, SNS in NSi). V igri ostaja še sedem glasov, in sicer pet glasov stranke DeSUS in dva glasova poslancev narodnih skupnosti. Če bo jutri prisotnih vseh 90 poslancev, bi se njihovi glasovi hipotetično lahko razporedili tudi na 45 za in 45 proti. Takšen scenarij je malo verjeten, vendar pa bi Mlinarjeva v tem primeru ostala brez potrebne podpore.

 V Levici in NSi so danes napovedali prisotnost vseh poslancev. Opozicijske stranke imajo v Državnem zboru večino, kar Angeliki Milinar - vsaj za zdaj - ne obeta imenovanja na funkcijo. Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je danes ponovil, da bodo na glasovanju o Mlinarjevi vsi poslanci Levice prisotni in bodo glasovali proti njenemu imenovanju, saj se predvsem ne strinjajo z njenimi političnimi stališči. V preteklosti je po njegovih besedah jasno zagovarjala privatizacijo, med drugim oskrbe s pitno vodo in zdravstvenih storitev, piše STA.

Angelika Mlinar
Novice Vlada: Obstaja nacionalni interes za sprejem Mlinarjeve v državljanstvo

Poslanci DeSUS naj bi glasovali mešano

Kako bo glasovalo pet poslancev koalicijske DeSUS, še ostaja odprto, se pa napovedujejo mešani glasovi, tudi kakšen vzdržan glas in glas proti. Ob tem sicer v stranki pravijo, da nihče od njihovih poslancev nima nikakršnih osebnih zadržkov proti kandidatki. Kako bosta glasovala poslanca manjšin, prav tako še ni znano.

Neuradno naj bi DeSUS pri glasovanju o kandidaturi Mlinarjeve glasoval mešano, tudi s kakšnim vzdržanim glasom in glasom proti. | Foto: STA , Neuradno naj bi DeSUS pri glasovanju o kandidaturi Mlinarjeve glasoval mešano, tudi s kakšnim vzdržanim glasom in glasom proti. Foto: STA ,

Angelika Mlinar
Novice V Avstriji večina brez slovenskega, Italijani dovolijo tudi dva #video

SAB: Predlagali smo najboljšo kandidatko za ta resor

Kandidatka za ministrico po včerajšnjem zaslišanju pred odboroma za zadeve EU in gospodarstvo ni dajala izjav. Kot je v kratki izjavi po zaslišanju poudaril generalni sekretar SAB Jernej Pavlič, so v stranki prepričani, da so predlagali najboljšo kandidatko za resor za kohezijo. "Mlinarjeva je zaslišanje opravila odlično, veliko bolje od nekaterih, ki so že bili ministri, in bi si zato zaslužila podporo pristojnih dveh odborov," je sporočil Pavlič.

Ne spreglejte