Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 12. 2022,
8.46

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,79

89

Natisni članek

denar Socialni demokrati Janez Janša Janez Janša

Sreda, 21. 12. 2022, 8.46

1 leto, 4 mesece

Janez Janša stranki SD nakazal še več denarja, kot je zahtevalo sodišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,79

89

Janez Janša | Foto Kabinet predsednika vlade

Foto: Kabinet predsednika vlade

Predsednik SDS Janez Janša je stranki SD nakazal 10.440 evrov odškodnine z obrestmi, poroča Delo. Višje sodišče v Celju je namreč poleti v celoti pritrdilo zamudni sodbi velenjskega okrajnega sodišča, ki je razsodilo, da mora Janša stranki SD plačati deset tisoč evrov odškodnine in se ji opravičiti zaradi svojih javnih izjav, povezanih z lastništvom vile na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer ima SD svoj sedež. Na vili sicer ravno te dni potekajo obnovitvena dela.

Janša je že pred tremi meseci na Twitterju objavil tri fotografije sodbe velenjskega okrajnega sodišča. Na eni od njih je bila tudi vsebina javnega opravičila SD, ki ga je moral objaviti zaradi svojih zapisov o "ukradeni judovski vili".

Janša je objavil tri fotografije z izseki sodbe velenjskega okrajnega sodišča iz oktobra lani, ko je sodišče razsodilo, da se mora SD opravičiti in ji plačati deset tisoč evrov. Na prvi je uvod zamudne sodbe, na drugi razsodba, na tretji pa izsek iz sodbe z vsebino javnega opravičila, ki ga je moral glede na odločitev sodišča objaviti na Twitterju.

V SD so ob objavi opravičila za STA ocenili, da gre "za klavrno opravičilo, ki pravzaprav ni opravičilo". Dodatno so v izjavi za javnost zapisali, da objava opravičila jasno kaže na Janševo priznanje za izrečene laži o "ukradeni židovski vili". "Upamo, da se bo Janša po tem opravičilu dokončno odrekel načrtnemu laganju javnosti, širjenju sovražnega govora in manipulacijam," so zapisali.

"Odškodnino za izrečene laži in sodne stroške, skupaj v višini 12.476,50 evrov, je Janez Janša poravnal po dani izvršbi. Kot smo dejali ob sodbi, bomo celoten znesek odškodnine v delih namenili v dobrodelne namene različnim prejemnikom. Plačilo odškodnine in objava, sicer klavernega, opravičila jasno kaže na priznanje Janše za izrečene laži o "ukradeni židovski vili". Upamo, da se bo po tem dokončno odrekel načrtnemu laganju javnosti, širjenju sovražnega govora in manipulacijam. Socialni demokrati pa bomo tudi v bodoče primere namernega širjenja laži in zavajanj reševali po pravni poti," so v stranki SD zapisali v celotnem sporočilu za javnost.

Navedli so še, da Janša dosojene odškodnine še ni poravnal, zdaj pa jo je po poročanju Dela vendarle nakazal na njihov tekoči račun.

Tone Krkovič
Novice Krkovič na dan proslave v Kočevski Reki zapustil VSO
Janez Janša
Novice Janša: V tej občini bi veljalo glasove prešteti še enkrat
Barbara Zobec
Novice Florjančič iz odločanja o primeru Janševe razžalitve novinark izločil sodnico Barbaro Zobec
Ne spreglejte