Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 5. 2016,
14.30

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Skupna pokojninska družba

Foto: Thinkstock

Natisni članek

naložbeni skladi Skupna pokojninska družba advertorial pokojnine

Petek, 27. 5. 2016, 14.30

2 meseca, 1 teden

Izračunajte, za koliko lahko povišate svojo pokojnino

Vsebino omogoča Skupna pokojninska družba

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Le en preprost izračun ter modra odločitev in lahko si zagotovite višjo pokojnino. Preverite, kakšne so vaše možnosti.

Pokojnina ne bo več vaša skrb

Skupna pokojninska družba ves čas skrbi za svoje člane in zdaj so pripravili novo ponudbo, ki vam zagotavlja udobno prihodnost.  Od zdaj poleg varčevanja z naložbeno politiko zajamčenega donosa svojim članom ponujajo tudi varčevanje z naložbeno politiko življenjskega cikla, ki omogoča doseganje višjih donosov in posledično višje dodatne pokojnine.

Za kaj gre? Poglejte si na primeru Maje in Marka.

Vabljeni na spletno stran Skupne pokojninske družbe, kjer si lahko naredite informativni izračun.

Maja in Marko sta za svojo prihodnost že poskrbela. Kako?

 | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Maja in Marko imata oba 25 let in sta se že zdaj odločila, da pokojnine ne bosta prepustila naključju. Tako sta istočasno pristopila h kolektivnemu dodatnemu pokojninskemu zavarovanju, ki jima ga zagotavlja njun delodajalec. Mesečna premija pri obeh je enaka in znaša 100 evrov. Varčevala bosta do upokojitve pri 65 letih. Marko se je odločil za varčevanje z naložbeno politiko življenjskega cikla, Maja pa za naložbeno politiko zajamčenega donosa.

Poglejmo, kakšno dodatno pokojnino bosta prejemala

 
  Maja Marko
Način varčevanja naložbena politika zajamčenega donosa varčevanje z naložbeno politiko življenjskega cikla
Mesečna premija 100 € 100 €
Predvidena dodatna mesečna pokojnina med 385 in 475 € med 445 in 852 €
Minimalna predvidena dodatna pokojnina 385 € lahko tudi nižja od 385 €

 

Naložbena politika življenjskega cikla

Naložbeno politiko življenjskega cikla izvajajo trije skladi z različnimi naložbenimi politikami, ki so namenjeni različnim starostnim razredom članov, in sicer Delniški, Mešani in Obvezniški Skupni pokojninski sklad z zajamčenim donosom.

Podrobneje o naložbenih politikah:

  Delniški Skupni pokojninski sklad Mešani Skupni pokojninski sklad Obvezniški Skupni pokojninski sklad z zajamčenim donosom
Osnovne informacije Med vsemi tremi skladi, ki izvajajo naložbeno politiko življenjskega cikla, zasleduje najbolj tvegano in potencialno najbolj donosno naložbeno politiko. Zaradi izrazito agresivne naložbene politike (bolj tvegane naložbe) lahko posameznik v dovolj dolgem času varčevanja v tem skladu pričakuje višji povprečni letni donos, vendar pa so nihanja v donosih in posledično v vrednosti sredstev lahko velika. Člani, ki varčujejo v tem skladu, prevzemajo celotno naložbeno tveganje. V primerjavi z Delniškim Skupnim pokojninskim skladom zasleduje nekoliko manj tvegano naložbeno politiko z manjšim deležem naložb v naložbenem razredu lastniških vrednostnih papirjev in z večjim deležem naložb v razredu dolžniških vrednostnih papirjev – obveznic.  Člani, ki varčujejo v tem skladu, prevzemajo celotno naložbeno tveganje. Sklad je namenjen članom od dopolnjenega 55. leta starosti. Med vsemi skladi, ki izvajajo naložbeno politiko življenjskega cikla, zasleduje najmanj tvegano naložbeno politiko s pretežnim deležem naložb v naložbenem razredu dolžniških vrednostnih papirjev – obveznic. Posamezniki, ki varčujejo v tem skladu, prevzemajo le naložbeno tveganje nad zajamčenim donosom, ki je 25 % višja od zakonsko predvidene minimalne zajamčene donosnosti.
Komu je sklad  namenjen Članom, mlajšim od 45 let. Članom od 45 do 54 let. Članom od 55 let ali več.
Pričakovan dolgoročni letni donos 3,34 %–9,23 % 2,83 %–5,96 % 1,91 %–3,27 %























 

Člani, ki se odločijo za varčevanje z naložbeno politiko življenjskega cikla, bodo glede na starost razvrščeni v ustrezen sklad, s približevanjem upokojitvi pa bodo prehajali med skladi, in sicer iz skladov z agresivnejšo naložbeno politiko (več delnic) v sklade z bolj varno naložbeno politiko (več obveznic).

Prikaz prehajanja med skladi, ki izvajajo naložbeno politiko življenjskega cikla:

 | Foto:

Glede na zgodovinske podatke agresivnejša naložbena politika dolgoročno ni znatno bolj tvegana od manj agresivne, ki je predvidena za starejše varčevalce.

Mlajši imajo pred seboj še dolgo obdobje do upokojitve, zato si lahko v začetnem obdobju privoščijo agresivnejšo naložbeno politiko in tako na dolgi rok dosežejo višjo donosnost.

Kakšno naložbeno politiko torej izbrati glede na svojo starost?

Člani imajo glede na svojo starost možnost, da sami izberejo ustrezen sklad, vendar so pri izbiri omejeni s svojo starostjo:

Člani, mlajši od 45 let, lahko izbirajo med varčevanjem v vseh treh skladih, ki izvajajo naložbeno politiko življenjskega cikla: Delniškem, Mešanem ali Obvezniškem Skupnem pokojninskem skladu z zajamčenim donosom.

Člani, stari med 45 in 54 let, lahko izbirajo med varčevanjem v Mešanem ali Obvezniškem Skupnem pokojninskem skladu z zajamčenim donosom.

Člani, stari 55 let ali več, nimajo možnosti varčevanja v bolj tveganih skladih, varčujejo lahko zgolj v Obvezniškem Skupnem pokojninskem skladu z zajamčenim donosom.

Informativni izračun

Naredili smo informativni izračun dodatne pokojnine – pokojninske rente pri mesečni premiji 100 evrov in ob realističnem scenariju ustvarjenih donosov.

Starost ob pristopu Starost ob upokojitvi Doba varčevanja Dosmrtna mesečna renta z 20-letnim zajamčenim obdobjem izplačevanja ob izbrani naložbeni politiki življenjskega cikla Dosmrtna mesečna renta z 20-letnim zajamčenim obdobjem izplačevanja ob izbrani naložbeni politiki zajamčenega donosa
25 let 65 let 40 let 656 € 451 €
35 let 65 let 30 let 321 € 268 €
45 let 65 let 20 let 146 € 139 €
55 let 65 let 10 let 55 € 55 €

Več na spletni strani Skupne pokojninske družbe.

Ne spreglejte