Torek,
6. 8. 2019,
8.55

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

62

Natisni članek

nasilje azilni dom migranti

Torek, 6. 8. 2019, 8.55

4 leta, 8 mesecev

Prosilci za azil: Varnostniki sodelujejo pri tihotapljenju ljudi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

62

Iniciativa prosilcev za azil Boj za svobodo (La Lutte de la Liberte) je na novinarski konferenci pred Azilnim domom Vič predstavila slabe razmere v ustanovi. Zaradi nevzdržnih razmer in sistemskih pomanjkljivosti so konflikti med prosilci za azil in zaposlenimi v azilnem domu vse pogostejši. Prav tako so izrazili sum, da se v azilnem domu dogaja organizirano tihotapljenje prosilcev, pri čemer naj bi sodelovali varnostniki.

Novinarsko konferenco je z branjem izjave v arabščini začel eden izmed prosilcev za mednarodno zaščito. Nato je konflikt med prosilci za azil in varnostniki, ki se je zgodil 25. julija, v angleškem jeziku opisal predstavnik iniciative prosilcev za azil Boj za svobodo, v slovenskem jeziku pa za njim še slovenski član iniciative Jošt Žagar. Po njegovih besedah so v azilnem domu trenutno razglasili izredne razmere.

Prosilec za azil po prijavi deležen groženj in žalitev

"Ves čas jih ustrahujejo. Do prosilcev se obnašajo, kot da so drugorazredni ljudje. Ne spoštujejo njihove avtonomije in jim ne pustijo, da povejo svoje stvari. Ljudje nimajo nobene svobode, azilni postopki so dolgotrajni, nepravični. Ves čas so pod nekimi pritiski, negotovostjo," je dejala članica iniciative Aigul Hakimova. Njeno izjavo si lahko ogledate v spodnjem video prispevku:

Predstavniki iniciative so izrazili sum, da se v azilnem domu dogaja organizirano tihotapljenje prosilcev za azil, pri čemer naj bi sodelovali nekateri varnostniki varnostne službe Galekom. "Če prosilci za azil vodstvo azilnega doma opozorijo na nepravilnosti, jih nato kazensko premestijo v Center za tujce v Postojni, kjer imajo omejeno svobodo gibanja," so pojasnili.

To se je po njihovem prepričanju zgodilo tudi z libijskim prosilcem za azil Ibrahimom, ko je pred mesecem dni v. d. direktorja Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov Katarino Štrukelj opozoril na kriminalne dejavnosti, ki naj bi jih v azilnem domu domnevno izvajali nekateri varnostniki. Po tem je bil deležen groženj in žalitev nekaterih varnostnikov.

Ko so v noči na 25. julij proti njemu brez opozorila, tako trdijo v iniciativi, varnostniki uporabili solzivec, je v azilnem domu izbruhnil pretep med prosilci za azil, varnostniki in policijo. Policija je takrat sporočila, da dva tujca nista upoštevala ukazov varnostnikov. Ker sta kršenje javnega reda in miru nadaljevala tudi po prihodu policistov, so jima odvzeli prostost. V iniciativi ob tem verjamejo, da so Ibrahima odpeljali zato, ker se je pritožil vodstvu azilnega doma.

Kaj so med drugim prebrali v izjavi?

"Ibrahim je šel pred mesecem dni sredi noči kadit na dvorišče azilnega doma na Viču. Videl je nekaj varnostnikov, ki so iz zaprtega dela azilnega doma v zameno za denar odpeljali nekaj prosilcev za azil. Na bližnji cesti so čakali avtomobili.

Ibrahim je o dogodku povedal direktorici azilnega doma Vič Katarini Štrukelj, ta pa mu je odgovorila, da to ni res. Po pogovoru z direktorico sta bila dva varnostnika odstranjena iz azilnega doma, vendar pa je nekaj varnostnikov zaposlenih pri varnostni službi Galekom Ibrahima začelo nadlegovati z nenapovedanimi obiski, pregledom osebnih stvari, žaljivkami, brcami, odtegovanjem predpisanih zdravil in špricanjem s solzivcem v obraz. Zaradi zlorab in poniževanja s strani nekaterih varnostnikov, med drugim tudi Roka Kokotca, ki so trajali več kot en mesec, se je njegovo stanje poslabšalo. Kot rezultat teh provokacij je bil Ibrahim udeležen v treh pretepih.

V torek, 23. julija, je bil verbalno napaden z rasističnimi komentarji varnostnega osebja. V sredo, 24. julija, so mu zavrnili dostop do predpisanih zdravil. V četrtek, 25. julija, ga je varnostnik brez opozorila pošprical s solzivcem v obraz. To je spodbudilo večje pretepe prosilcev za azil z varnostniki in tudi policijo, ki je prišla kasneje."

Ibrahim je bil premeščen v postojnski center za tujce. Po neuspešnem poskusu samomora je začel gladovno stavkati, kar zdaj traja že šesti dan, trdijo v iniciativi.

A Štrukljeva zatrjuje, da dogodka nista povezana. Ibrahima so namreč odpeljali zaradi neprimernega in nasilnega vedenja, ne zaradi opozarjanja na tihotapljenje prosilcev za azil. 

V iniciativi še poudarjajo, da vsi varnostniki niso nasilni in da nekateri zelo človeško opravljajo svoje delo.

Odziv podjetja Galekom na incident v azilnem domu

"Dne 25. julija okoli 5. ure zjutraj je na žalost prišlo do enega od takšnih nasilnih poskusov enega od prebivalcev azilnega doma na Viču, da bi opozoril nase in dosegel nekakšno spremembo dejanskega stanja, v katerem se je znašel z nastanitvijo v azilnem domu.

Omenjeni prebivalec azilnega doma je imel v posesti kar dva noža, pri čemer je z enim od njih grobo napadel našega varnostnika. Napadeni varnostnik je skupaj s kolegi zelo profesionalno ter v skladu s predpisi situacijo umiril brez kakršnihkoli poškodb katerega koli udeleženca ali očividca dogodka, žal pa je pri tem uporabil plinski razpršilec, kar
sicer predstavlja dovoljeni in sorazmerni ukrep pri tovrstnih incidentih.

Varnostnik je naši družbi nemudoma podal poročilo o nastalem dogodku, naša družba pa je sestavila poročilo o uporabi ukrepov varnostnika. O dogodku sta bila obveščena tudi policija ter Urad za migracijo. Ni nepomembno, da je kakršnakoli posest ostrih predmetov, še posebej nožev, v azilnih domovih prepovedana, s čimer so vsi prebivalci azilnih domov seznanjeni. V konkretnem primeru je šlo za grobo kršitev predpisov ter zakonodaje s strani enega od azilantov, zaradi česar bo naša družba primorana vložiti tudi kazensko ovadbo v zvezi z ravnanjem predmetnega azilanta."

Nož, s katerim naj bi prosilec za azil napadel varnostnika podjetja Galekom v azilnem domu na Viču. | Foto: Galekom Nož, s katerim naj bi prosilec za azil napadel varnostnika podjetja Galekom v azilnem domu na Viču. Foto: Galekom

Vodstvo azilnega doma trdi, da se pretep ni zgodil 

V Uradu vlade za oskrbo in integracijo migrantov pravijo, da pretepa med prosilci za mednarodno zaščito ter varnostniki in policijo ni bilo.

"Dogajanje s prosilcem za mednarodno zaščito, ki prihaja iz Libije, se je začelo 24. 7. 2019 v večernih urah, ko je zahteval terapijo, ki jo prejema, saj po njegovem mnenju količina zdravil ni bila ustrezna. Ob tem se je neprimerno vedel in postal nasilen, zato so bili poklicani policija in reševalci, ki so prosilca tudi odpeljali. Pri dogodku so bili ves čas prisotni tudi predstavniki socialne službe ter nevladne organizacije. Prosilec se je v jutranjih urah vrnil v azilni dom. 25. 7. 2019 je okoli 5. ure zjutraj prišel do recepcije, se ulegel na tla in povedal, da ne more spati. Pri sebi je imel brisačo, v njej pa nož. Varnostna služba mu je v skladu z uredbo o hišnem redu nož odvzela, zato se je začel razburjati in neprimerno ter nasilno vesti. Ponovno je bila klicana policija, ki je prosilca odpeljala in skladno s svojimi pristojnostmi z njim opravila postopek," pojasnjujejo v uradu.

Azilni dom Ljubljana
Novice Nasilje varnostnikov v azilnem domu v Ljubljani?

V vladnem uradu zatrjujejo, da je sodelovanje azilnega doma z varnostno službo potekalo po dogovorjenem režimu.

Policija prejela prijavo o koruptivnosti varnostnikov

Glede prosilčeve prijave suma koruptivnega dejanja varnostnikov Štrukljevi so v uradu pojasnili, da je omenjeni prosilec junija letos v psihosocialnem razgovoru socialni delavki in Štrukljevi dal izjavo.

"O tem so bili obveščeni tudi organi pregona. Ljubljanski kriminalisti so na podlagi obvestila vodstva azilnega doma julija 2019 sprejeli ustno ovadbo za več kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti. Zoper več fizičnih oseb vodijo predkazenski postopek, ki ga vodi in usmerja pristojno Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Zaradi tajnosti predkazenskega postopka več informacij ne moremo posredovati," so še zapisali v sporočilu za javnost.

V Galekomu opravili notranji nadzor

Iz Galekoma so v izjavi za javnost zapisali, da so 6. junija letos pri opravljanju notranjega nadzora izvajanja storitev varovanja v nekaterih domovih, zaznali morebitne nepravilnosti pri delovanju določenih varnostnikov, kateri niso v celoti upoštevali hišnega reda. Zaradi navedenih kršitev so izvedli ustrezne ukrepe ter o sumu nepravilnosti obvestili upravo urada za migracijo ter policijo in sprožili ustrezne disciplinske in delovno-pravne postopke zoper vpletene varnostnike, za katere je kazalo, da dosledno ne upoštevajo pravil azilnih domov.

"V zvezi s temi domnevno spornimi dogodki teče predkazenski postopek, ki bo razjasnil ali je sum nepravilnosti utemeljen ali ne. Nikakor pa ti dogodki iz začetka maja 2019 nimajo nikakršne zveze z zgoraj opisanim incidentom z dne 25.7.2019, saj je družba Varovanje Galekom poskrbela, da varnostniki, na katere je takrat padla kakršnakoli senca suma, niso več opravljali poklica varnostnika pri tej družbi in naš notranji nadzor je zadevo obravnaval že pred prijavo omenjenega storilca kateri je bil v postopku 25.7.2019," so še pojasnili..

Na YouTubu se je včeraj pojavil spodnji videoposnetek, ki prikazuje ravnanje varnostnikov v Azilnem domu Vič: