Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 10. 2020,
14.17

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

26

Natisni članek

Koronavirus gostinski lokali

Četrtek, 15. 10. 2020, 14.17

3 leta, 6 mesecev

Gostinski lokali v rdečih regijah se zapirajo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

26

Skladno z novim vladnim odlokom o omejitvah ponudbe in prodaje blaga in storitev, ki bo začel veljati s petkom, bo v rdečih statističnih regijah z najslabšo epidemiološko sliko začasno prepovedano opravljati gostinsko dejavnost v lokalih. Prepoved, ki bo v veljavo stopila v soboto, ne velja za strežbo gostom v nastanitvenih objektih in za osebni prevzem ali dostavo.

Statistične regije. Rdeča. Oranžna. Koronavirus.
Novice Iz oranžnih v rdeče regije da, iz rdečih nikamor #video

Nove omejitve pri izvajanju določenih storitvenih dejavnosti se tako razlikujejo glede na epidemiološke razmere v posamezni statistični regiji. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo, bo odlok v veljavo stopil dan po objavi v uradnem listu, torej v petek. Nato mora v petek Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na svoji spletni strani in v uradnem listu objaviti uradne podatke o okuženih v regijah. Ukrepi za rdeče statistične regije pa bodo nato v veljavo stopili v soboto. Gre za regije, kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dnevih presega 140 na sto tisoč prebivalcev.

Za tiste, ki so na tako imenovanem oranžnem seznamu, je med 6. in 22.30 uro ob upoštevanju vseh navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) še naprej dovoljeno opravljati gostinsko dejavnost. Se je pa vlada odločila, da število oseb v frizerskih in kozmetičnih salonih omeji na eno stranko na 20 kvadratnih metrov. Enako velja za fitnes centre in zaprte športne objekte, je novinarjem povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Zaprti tudi fitnes in športni objekti

Za rdeče regije pa veljajo posebne določbe. Tako je v teh začasno prepovedano ponujati storitve v fitnes centrih in v zaprtih športnih objektih, v prostorih, kjer se opravlja frizerska in kozmetična dejavnost, pa bo lahko le ena stranka v prostoru.

Začasno bo prepovedano tudi opravljanje gostinskih dejavnosti v gostinskih objektih, kot so gostišča, restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice in bari. Dovoljeni bodo medtem priprava in dostava ter osebni prevzem hrane in pijače.

Ljubljana danes
Novice Gostinci na kolenih: Promet jim je strmoglavil, pričakujejo še hujše

Začasna prepoved pa ne velja za gostinsko dejavnost v nastanitvenih objektih, kjer bo med 6.00 in 22.30 dovoljeno opravljati dejavnost za goste v hotelih, motelih, penzionih, hotelskih in apartmajskih naseljih, planinskih in drugih domovih, kampih, na turističnih kmetijah, marinah ter v skupinskih prostorih pri sobodajalcih. Dovoljena bo le strežba za mizami, z razdaljo med osebami najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva.

Razmere niso za nikogar enostavne, še manj zavidljive, je dejal Počivalšek. Epidemija je prizadela vsakogar posredno ali neposredno. "Postala je realnost, mimo katere ne moremo, je pa tudi bitka, ki jo zmoremo," je navedel.

Otroci in šport
Sportal Zaradi vse hujših razmer država uvedla ukrepe na področju športa

"Zdravje je naša kolektivna prioriteta"

Vlada se po ministrovih besedah zaveda, da postopno zaostrovanje ukrepov v javnosti ni zaželeno, je pa nujno potrebno za obvladovanje in stabilizacijo zdravstvenih razmer. Gre za odločitev, ki po njegovem mnenju razumno odgovarja na slabšanje epidemioloških razmer, ki terja odločne korake. "Čimprejšnje izboljšanje razmer mora biti naš cilj in zaveza, zdravje pa naša kolektivna prioriteta," je med drugim povedal Počivalšek.

Razume razočaranje podjetnikov, saj gospodarstvo ni med glavnimi viri okužb. A takšni koraki so po njegovem prepričanju nujni, če želimo, da nam bo v prihodnjih tednih lažje.

Vlada se je, tako Počivalšek, trudila, da so ukrepi sorazmerni in da se gospodarstva "ne zapira počez". Ker pa se zaveda posledic, je vlada že pripravila predlog petega protikoronskega zakona, ki ga bo danes potrjeval DZ. Če bo, glede na nove omejitve, za to potreba, je vlada po ministrovih zagotovilih pripravljena oblikovati tudi šesti krizni zakon.

Gostinci, frizerji in kozmetiki pri OZS ob novih omejitvah vztrajajo pri pričakovanjih do države

Gostinci, kozmetiki in frizerji pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) v luči vladnih odločitev za omejevanje posameznih dejavnosti vztrajajo pri že izraženih pričakovanjih, da jim bo država med drugim pokrila nadomestila stroškov plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce in stroške najemnin.

Gostinci, frizerji in kozmetiki so ta teden v pismu predsedniku vlade in resornim ministrom zapisali, da se zavedajo slabe epidemiološke slike v državi, da pa so mnenja, da je možno kljub temu še vedno opravljati dejavnosti v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V pismu so opozorili, da gostinski lokali nikoli niso bili viri okužb, zato se jim zapiranje zdi neupravičeno. V primeru, da do zaprtja pride, pa so predlagali, da se omejitve sprejema glede na število okuženih po občinah ali regijah. Kot alternativo zapiranju so gostinci medtem predlagali, da bi lahko poslovali vsaj obrati s terasami, podobno kot maja, ter vsi obrati, kjer lahko zagotovijo ustrezno razdaljo med mizami.

Pričakujejo nadomestilo plač, temeljni dohodek delodajalcev, pokritje stroškov najemnin in fiksnih stroškov

Gostinci so ta teden v primeru zaprtja do države izrazili pričakovanje, da jim bo v celoti pokrila nadomestila plač za zaposlene in temeljni dohodek za delodajalce (ne glede na upad prometa), pokrila stroške najemnin in ostale fiksne stroške. Država naj po njihovem mnenju poskrbi tudi za poroštva za primer, ko banke terjajo obroke posojil tudi v času zaprtja ali omejenega delovanja lokalov.

Gostinci so izrazili tudi pričakovanje, da se jim predvidene ukrepe predstavi pravočasno, vsaj en teden prej, da lahko prilagodijo nabave in se na ukrep pripravijo. Temu vlada ni sledila, saj bodo ukrepi začeli veljati že ta teden.

Frizerji in kozmetiki: ena stranka v salonu pomeni dodatno gospodarsko škodo

Vlada je sprejela tudi nove omejitve za dejavnost frizerskih in kozmetičnih salonov. Medtem ko bo v regijah, ki niso na rdečem seznamu, število strank v salonih omejeno na eno na 20 kvadratnih metrov, bo v rdečih regijah dovoljena le ena stranka v prostoru.

Frizerji in kozmetiki pri OZS so opozorili, da le ena stranka v salonu zanje pomeni dodatno gospodarsko škodo. V sekciji frizerjev in kozmetikov menijo, da bi se delo v salonih lahko nadaljevalo z veljavnimi ukrepi NIJZ, ki da so že sedaj strožji kot v sosednjih državah. Navedli so tudi, da takšnega omejevanja, torej ena stranka v salonu, nima nobena od držav, ki ima še slabšo epidemiološko sliko.

Čez noč bi tako  ostalo brez dela tudi veliko zaposlenih. Ker pa je v enem salonu lahko tudi več različnih samostojnih podjetnikov, bi omejitev na eno stranko v salonu lahko pomenila tudi zapiranje dejavnosti. Hkrati menijo tudi, da se bo podobno kot spomladi povečalo delo na črno po domovih, in to brez ustrezne zaščite.

Tudi frizerji in kozmetiki, podobno kot gostinci, v luči dodatnih omejitev na eno osebo na salon zahtevajo, da jim država v celoti krije stroške.
Ne spreglejte