Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2013,
21.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 11. 1. 2013, 21.56

8 let

DL: Janša naj odstopi, če ne bo, gremo iz koalicije (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Svet DL poziva Janeza Janšo, naj v roku desetih dni odstopi ali pa naj pošlje v DZ predlog o glasovanju o zaupnici vlade. Če bo prišlo do glasovanja o zaupnici vladi, bodo v DL glasovali proti.

Predsednik Državljanske Liste Gregor Virant je po seji stranke povedal: "Ponosen sem na našo stranko. Vsa današnja razprava je bila v smeri državotvornosti. Zanima nas interes države. Odločitve niso lahke, kajti vsaka od možnih nosi tveganje. Sprejeli smo najboljšo odločitev in to enotno. Če bi tako funkcionirala vsa država in politika bi bilo najboljše za vse", pravi Virant, ki je še enkrat poudaril, da ugotovitve protikorupcijske komisije terjajo odstop Janeza Janše in Zorana Jankoviča. "Državljanska lista kot koalicijska partnerica zato Janeza Janšo poziva, naj ravna državotvorno in v roku desetih dni odstopi kot predsednik vlade ali pošlje v državni zbor predlog za glasovanje o zaupnici".

SDS naj predlaga novega mandatarja Virant nadaljuje: "Državljanska lista kot koalicijska stranka ostaja zvesta koalicijski pogodbi. V koalicijo smo vstopili s programom, v katerem smo kot ključen cilj izpostavili zagotovitev delovanje pravne in zaupanje vredne države. Za DL je ključnega pomena, da se uspešno izvajanje reform, ki poteka na podlagi koalicijske pogodbe, nadaljuje. Zato od SDS kot najmočnejše koalicijske partnerice pričakujemo, da v razumnem roku predlaga novega mandatarja. Takšno ravnanje bi omogočilo nadaljnji obstoj koalicije in vlade, preprečilo politično stabilnost in omogočilo nadaljnje izvajanje koalicijske pogodbe."

Kot še dodaja Virant bi v primeru neodstopa Janeza Janše lahko nastala politična kriza. "Ta kriza bi bila izključno odgovornost Janše in SDS", pravi prvak DL in dodaja, da je najpomembnejša vrnitev zaupanja v državo in državne institucije.

Virant žogico vrača SDS "Sedaj je vse na strani SDS. Največja koalicijska stranka in Janez Janša naj predlagata novega mandatarja. To bi bilo državotvorno," o tehničnem mandatarju pa Virant ni želel govoriti. "Ni problem DL, SLS, NSi, Desus. Koalicijo ogroža predsednik vlade in SDS, saj se je predsednik vlade znašel pod lupo KPK".

Na vprašanje, kaj bi se s stranko zgodilo, če bi bile predčasne volitve, pa je Virant odgovoril: "Na predčasnih volitvah bi mi dosegli dober rezultat."

Pličanič: Oba se morata umakniti "Imata oba vse možnosti, da dokažeta, da se je KPK zmotila in sicer v pravni možnosti. Jaz bi želel, da to dokažeta. Vendar samo dvom v poštenost je dovolj, da se oba umakneta. Janez Janša bi naredil veliko potezo, če bi zmogel ta korak in da bi namesto njega novega mandatarja," pravi pravosodni minsiter Senko Pličanič in dodaja, da so v tej situaciji sprejeli dobre sklepe. "Oba se morata umakniti, naša prioriteta pa je, da nadaljujemo z delom v tej koaliciji, vendar to več ni v vaših rokah".

Sklepi so bili na seji sveta sprejeti soglasno, pri čemer pa je član Bojan Starman, sicer poslanec DL, sejo zapustil predčasno in o sklepih ni glasoval. Pred sejo je Starman sicer dejal, da se mu zdi škoda, da bi se v vladi spet prepirali, poročilo komisije pa mu "smrdi".

Ne spreglejte