Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 9. 2017,
7.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

2

Natisni članek

UKC Ljubljana UKC Maribor bolnišnica Miro Cerar Bojana Muršič

Petek, 8. 9. 2017, 7.12

6 let, 7 mesecev

Potrjeno: davkoplačevalci bomo krpali 136-milijonsko luknjo v bolnišnicah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

2

Vlada je potrdila predlog interventnega zakona za sanacijo bolnišnic, ki predvideva, da bomo še iz letošnjega proračuna krili 80 odstotkov nakopičenih izgub, ki so jih javni zdravstveni zavodi imeli konec lanskega leta. To nanese okoli 136 milijonov evrov.

Sanacija bolnišnic je potrebna zato, ker so konec lanskega leta imele skupaj nakopičenih 170 milijonov evrov izgube, ob letošnji tekoči izgubi pa so se znašle v hudih likvidnostnih težavah.

Z zakonom bo vlada bolnišnicam zagotovila 136 milijonov evrov, kolikor znaša štiri petine nakopičenega dolga. Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc je sicer še prejšnji teden dejala, da se je na koaliciji omenjala številka 60 milijonov evrov. Toliko namreč skupaj znašajo obveznosti bolnišnic, ki so neporavnane že več kot 90 dni.

Video: Planet TV


Nevzdržno poslovanje

UKC Ljubljana je v zadnjih letih ustvaril za sto milijonov evrov izgube. | Foto: Klemen Korenjak UKC Ljubljana je v zadnjih letih ustvaril za sto milijonov evrov izgube. Foto: Klemen Korenjak Izgube slovenskih bolnišnic in njihove posledice, ki se kažejo predvsem v podaljšanih čakalnih vrstah ter neporavnanih obveznostih do dobaviteljev, smo analizirali v članku Bolnišnice z rekordno izgubo. Kje se najdlje čaka na poseg?.

V UKC Ljubljana in UKC Maribor, na Onkološkem inštitutu ter v sedmih največjih splošnih bolnišnicah je bila samo lani rast odhodkov za 23 milijonov evrov višja od rasti prihodkov.

Največji problem je UKC Ljubljana, ki je samo v zadnjih dveh letih ustvaril prek 30 milijonov evrov izgube, skupaj pa je v njegovih bilancah nakopičenih za sto milijonov evrov minusa. 


Preberite še:

"To je norčevanje iz slovenskih bolnikov" #video

Zakaj danes na vladi niso govorili o sanaciji bolnišnic? "Nima smisla." #video

Bolnišnice z rekordno izgubo. Kje se najdlje čaka na poseg?

Odbori, ki bodo odločali o porabi denarja

Direktorji vseh zavodov, kjer bo potekala sanacija, bodo morali pripraviti sanacijske programe s konkretnimi cilji ter organizacijskimi, finančnimi in procesnimi ukrepi. Zakon predvideva sanacijske odbore in sanacijske uprave ter določbe, za kakšne namene bodo lahko bolnišnice krile sredstva, namenjena po interventnem zakonu.

Še včeraj zvečer so se v koaliciji usklajevali glede predloga zakona in po besedah poslanke SD Bojane Muršič dosegli soglasje o nekaterih spremembah oziroma popravkih, zlasti glede določb o sanacijskem odboru. A na usklajevanjih ni bilo predstavnika DeSUS. V tej stranki so s predlogom dopolnila predlagali črtanje celotnega tretjega odstavka, ki opredeljuje sanacijo v bolnišnicah.

Ne spreglejte