Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2017,
14.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

bolnišnica vlada Milojka Kolar Celarc zdravstvo

Četrtek, 31. 8. 2017, 14.42

6 let, 6 mesecev

Zakaj danes na vladi niso govorili o sanaciji bolnišnic? "Nima smisla." #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Milojka Kolar Celarc | Foto STA

Foto: STA

Vrh koalicije se je pred današnjo sejo vlade strinjal, da je treba zagotoviti dodaten denar v zdravstvu, je dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, a dodala, da te točke na seji vlade niso obravnavali. Do prihodnjega tedna bodo z ministrstvom za finance pripravili interventni zakon z ukrepi za sanacijo bolnišnic, je pojasnila.

Z interventnim zakonom bodo zagotovili dodaten denar za poplačilo zatečenih oz. čezmerno zapadlih obveznosti. Ministrica za zdravje je dejala, da so veliko ukrepov za sanacijo s finančnim ministrstvom že uskladili.

O tem, koliko naj bi bil finančno "težak" ta interventni zakon, ministrica tudi danes na novinarski konferenci po seji vlade ni hotela govoriti. Pojasnila je, da se je na koaliciji omenjala številka 60 milijonov evrov, saj toliko skupaj znašajo obveznosti bolnišnic, ki so neporavnane že več kot 90 dni.

Video: Planet TV

Direktorji bodo morali pripraviti sanacijske programe

Po njenih besedah so v zakonu predvideni sanacijski upravitelji in sanacijske uprave bolnišnic. Direktorji vseh zavodov, kjer bo potekala sanacija, bodo morali pripraviti sanacijske programe s konkretnimi cilji ter organizacijskimi, finančnimi in procesnimi ukrepi.

Kolar Celarčeva je poudarila, da v interventni zakon ne morejo zajeti sistemskih ukrepov, s katerimi bi reševali finančne težave oz. zagotavljali poslovno stabilnost bolnišnic. So pa predvideni v predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter predlogih novel zakona o zdravstveni dejavnosti in o pacientovih pravicah. Predloga novel bosta v petek na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, ministrica pa pričakuje, da ju bo koalicija po dolgem usklajevanju tudi podprla.

Pripravljajo tudi druge ukrepe

Prav tako po ministričinih besedah pripravljajo druge ukrepe, da bi zagotovili izravnano poslovanje zavodov v tem letu. Po njenih besedah so govorili tudi o ustreznem dvigu cen zdravstvenih storitev.

Ministrica tako verjame, da bodo našli prave rešitve, denar in tudi sanirali bolnišnice. Na vprašanje, zakaj te točke danes niso obravnavali na vladi, je odgovorila, da so "rekli, da nima smisla, da posebej govorimo o ukrepih".

Ne spreglejte