Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 9. 2017,
9.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

5

Natisni članek

javno naročilo bolnišnica zdravje zdravstvo

Sreda, 6. 9. 2017, 9.30

6 let, 6 mesecev

"To je norčevanje iz slovenskih bolnikov" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

5

"Že vnaprej mi je bilo jasno, da v zvezi s prijavo o sumu kartelnega dogovarjanja ponudnikov na razpisu za nakup žilnih opornic agencija za varstvo konkurence ne bo naredila nič," pravi član razpisne komisije Marko Noč. Na razpis se je prijavilo devet ponudnikov, zaradi previsokih cen pa ni bil izbran noben.

"Po prvem razočaranju, ko sem videl cene, sem videl, da gre dejansko za zgodovinsko zadevo, ker imamo zdaj dokumentirano razkritje, da so ponujene cene do 200 odstotkov višje kot cene za enake žilne opornice, ki jih je med postopkom pridobilo ministrstvo za zdravje iz Švedske," je povedal zdravnik in član razpisne komisije Marko Noč ter dodal:

"Gre za norčevanje iz slovenskih davkoplačevalcev, slovenskih bolnikov in za zapravljanje denarja, ki bi se lahko porabil za milijon drugih stvari." 

Noč tako predlaga, da bi multinacionalkam, ki proizvajajo opornice, preko veleposlaništev poslali dopis s podpisom vlade, v katerem bi jih opozorili na to prakso in na cene opornic, ki se ponujajo v Sloveniji in na Švedskem.

Ob tem je treba opozoriti na ignoranco distributerjev, ki so se z višjo ceno od dovoljene prijavili na razpis, in izraziti pričakovanje, da bodo multinacionalke zagotovile primerljive cene, kot so na Švedskem.

Če do tega ne bo prišlo, pa Noč predlaga, naj vlada o tem obvesti organe Evropske komisije.

"Z drugimi državami se dogovarjamo za skupen nastop na evropskem trgu kot močan povpraševalec po zdravstvenih materialih," je dejal Tomaž Glažar z ministrstva za zdravje.

VIDEO: Planet TV


Je šlo za kartelni dogovor?

Ministrstvo za javno upravo je julija agenciji za varstvo konkurence posredovalo dokumentacijo, povezano s skupnim javnim naročilom za žilne opornice, da bi agencija preverila, ali je šlo pri razpisu za usklajeno delovanje ponudnikov oziroma kartelno dogovarjanje.

Odpiranje ponudb, ki so prišle na zaključeno skupno javno naročilo za srčnožilne opornice, je namreč pokazalo, da dobavitelji večinoma za posamezno žilno opornico pričakujejo bistveno več od postavljenih cenovnih omejitev v razpisni dokumentaciji.

Noč je na novinarski konferenci poudaril, da mu je bilo že vnaprej jasno, da agencija v zvezi s tem ne bo naredila nič. Na žalost je to še en impotenten organ nedelujoče slovenske pravne države, je dejal.

Ne spreglejte