Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
20. 5. 2015,
10.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ivan Radan

Sreda, 20. 5. 2015, 10.46

8 let

Bi moralo vodstvo UKC Ljubljana zaradi primera Radan odstopiti? (video)

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zaradi primera zdravnika Ivana Radana nastaja vrsta vprašanj, tudi o objektivni odgovornosti vodilnih v ljubljanskem kliničnem centru.

Na UKC Ljubljana smo v zvezi s primerom zdravnika Ivana Radana, ki naj bi med opravljanjem svojega dela na nevrološki kliniki ubil sedem ljudi, naslovili naslednja vprašanja:

- Kateri postopki so bili v UKC Ljubljana sproženi zaradi ravnanj zdravnika Ivana Radana? - Koliko zdravnikov je še pred sprožitvijo uradnih postopkov opozorilo na sume glede delovanja zdravnika Radana? - Ali bodo strokovni direktor nevrološke klinike David Vodušek, strokovni direktor UKC Sergej Hojker in vršilec dolžnosti generalnega direktorja Simon Vrhunec zaradi objektivne odgovornosti v primeru Radan odstopili s položajev?

UKC na zastavljena vprašanja ni odgovoril "Včeraj smo imeli novinarsko konferenco, na kateri so strokovni direktor UKC Ljubljana, strokovni direktor Nevrološke klinike UKC Ljubljana in pomočnica generalnega direktorja za upravno pravne zadeve UKC Ljubljana odgovarjali na vprašanja in med drugimi odgovorili tudi na zastavljena vprašanja," je vse, kar so nam poslali iz ljubljanskega kliničnega centra.

Vodstvo UKC januarja ni sprejelo Voduškovega odstopa Afera je sicer izbruhnila januarja letos, ko so v UKC Ljubljana in na policiji začeli preiskovati sum, da je eden od zdravnikov konec lanskega leta pri neozdravljivo bolnem nevrološkem bolniku opravil nedovoljeno evtanazijo. Izkazalo se je, da gre zdravnika Ivana Radana, ki je trenutno zaradi suma uboja sedmih oseb v priporu.

Januarja je strokovni direktor nevrološke klinike David B. Vodušek zaradi razkritja ponudil svoj odstop, vendar ga vodstvo UKC ni sprejelo, saj je Hojker takrat menil, da Vodušek po svoji funkciji ni bil v tolikšni meri vpleten v dogodek. Je pa vodstvo UKC februarja razrešilo predstojnico kliničnega oddelka Bojano Žvan in predstojnika intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktorja Šviglja.

Sindikat se je postavil na stran medicinskih sester V Sindikatu podpore UKC so obsodili izjavo vodstva UKC Ljubljana v primeru Radan, da naj bi "krivdni razlogi kazali tudi na predstojnico oddelka in nekaj medicinskih sester". "Nedopustno in nesprejemljivo se nam namreč zdi, da pri tako občutljivi in medijsko odmevni temi, kot je ta, vodstvo UKC Ljubljana (in ne policija!) brez konkretnih dokazov javno namiguje na krivdne razloge 'nekaj medicinskih sester', kar meče slabo luč na celotno poklicno skupino zdravstvene nege in delo medicinskih sester, ki sloni predvsem na izvajanju navodil zdravnikov in ne na avtonomnem odločanju o zdravljenju pacienta," so zapisali.

Ne spreglejte