Petek,
11. 11. 2016,
16.37

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

13

Natisni članek

neonacist meja Avstrija

Petek, 11. 11. 2016, 16.37

7 let, 5 mesecev

Avstrija v Slovenijo izgnala nemško skrajno desničarko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

13

avstrija, meja | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Avstrijska policija je v četrtek v Slovenijo izgnala 45-letno nemško državljanko, ki so jo na avstrijskem Koroškem prijeli zaradi članstva v skrajno desnem Gibanju državljanov nemškega rajha.

Ta skupina je med drugim sovražna do avstrijske države. Da se je izgon Nemke v Slovenijo zgodil, so potrdili tudi na slovenski policiji.  "Za zdaj lahko potrdimo le, da se je to zgodilo, da omenjena pri nas ni v nobenem postopku, okoliščine primera pa še dodatno preverjamo pri avstrijskih varnostnih organih," nam je sporočil tiskovni predstavnik generalne policijske uprave Drago Menegalija.

Kot je še dodal, so pri avstrijskih varnostnih organih preverili, ali so izgon Nemke izvedli tako, da so jo napotili čez najbližji mejni prehod v Slovenijo.

Na vprašanje, ali je to stalna praksa oziroma ali se je kaj podobnega kdaj že zgodilo, niso odgovorili.

Odvedli so jo do najbližjega mejnega prehoda

Devet avstrijskih policistov je vdrlo v hišo nemške državljanke na avstrijskem Koroškem in jo aretiralo, pri čemer se ni ta upirala. Odvedli so jo do mejnega prehoda in jo izgnali v Slovenijo, kjer lahko ostane ali pa se z letalom ali vlakom vrne v Nemčijo, je poročal nemški spletni portal The local.

Tiskovni predstavnik avstrijskega notranjega ministrstva Karl-Heinz Grundböck je po poročanju nemškega portala dejal, da so člani Gibanja državljanov nemškega rajha in drugih podobnih gibanj pod nadzorom. Ministrstvo je ugotovilo, da se njihovo število v Avstriji povečuje. Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka je nedavno dejal, da jih je okoli 750, še navaja portal.

Člani Gibanja državljanov nemškega rajha ne priznavajo leta 1949 ustanovljene Zvezne republike Nemčije. Namesto tega menijo, da še vedno obstaja nemški rajh, ki je obstajal med letoma 1871 in 1945. Ne priznavajo nemške ustave, zato tudi zavračajo nemške zakone in odločitve, prav tako zanikajo pravno veljavnost davkov in državnih dajatev.