Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 11. 2015,
8.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci migranti noad

Sreda, 25. 11. 2015, 8.51

8 let

Angela Merkel bi plačala beguncem, da ostanejo v Turčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Angela Merkel je v bundestagu kritikom svetovala, naj pozornost preusmerijo na prizadevanja za omejitev števila prosilcev za azil, ki vstopajo v Evropo.

"Naš cilj je zmanjšati število beguncev, ki prihajajo," je poslancem dejala Angela Merkel, ki je predlagala dogovor o vzpostavitvi sistema kvot na evropski ravni, ki bi vnesel več reda v pritok prosilcev za azil v EU.

Znova je tudi pozvala k okrepitvi mednarodnih prizadevanj, da bi ukrepali v zvezi z vzroki za begunsko krizo, vključno z ukrepi za končanje krvave državljanske vojne v Siriji. Po njenih besedah bi Turčija lahko igrala pomembno vlogo pri omejitvi števila beguncev. Ob tem je kanclerka izrazila pripravljenost Nemčije ponuditi finančno pomoč tistim prosilcem za azil, ki bi privolili, da ostanejo v Turčiji.

V Slovenijo vstopilo 265 tisoč tujcev Od sredine oktobra je v Slovenijo vstopilo 264.807 beguncev in migrantov, v torek pa 6297. V nastanitvenih in sprejemnih centrih jih je bilo ob 6. uri 1413. Od 20. oktobra je državo zapustilo 253.548 beguncev in migrantov, v torek pa 5312. Po podatkih novomeške policijske uprave v sprejemnih centrih na območju Posavja ni migrantov. Po napovedih hrvaških varnostnih organov bo okoli 21. ure iz Slavonskega Broda prispel naslednji vlak, na katerem je nekaj več kot 1000 beguncev in migrantov.

Humanitarne organizacije iščejo dodatne prostovoljce V Slovenski filantropiji ugotavljajo, da se je odziv prostovoljcev ob begunskem valu nekoliko zmanjšal, medtem ko potreba zaradi prehodov beguncev prek Slovenije ostaja. Zato pozivajo vse, ki so še pripravljeni iti na teren in pomagati, da se oglasijo. Podobno sporočajo tudi iz Rdečega križa, prav tako so prostovoljci vedno dobrodošli pri Karitasu. Pod okriljem Slovenske filantropije dnevno po nastanitvenih in sprejemnih centrih za begunce po Sloveniji sicer pomaga od 40 do 60 prostovoljcev, ki delajo v treh izmenah.

Francoski premier: EU mora omejiti število migrantov "Evropa mora objaviti, da ne more več sprejemati toliko migrantov, to ne gre," je v pogovoru v pogovoru s tujimi novinarji dejal francoski premier Manuel Valls. Dodal je, da je nadzor nad zunanjimi mejami EU bistvenega pomena za prihodnost EU. Zavzel se je tudi, da je treba začeti reševati begunsko krizo pri njenih koreninah, milijone ljudi, ki so pobegnili pred vojno v Siriji, pa bi po njegovem mnenju morali namestiti v sosednjih državah Sirije.

"Evropa mora najti način, da bo zagotovila, da bodo begunce obravnavale države, ki so sirske sosede. V nasprotnem primeru bo pod vprašajem sposobnost Evrope, da zagotovi učinkovit nadzor svojih meja," je še dejal Valls.

Švedska bo omejila število migrantov in njihove pravice Švedski premier Stefan Lofven je napovedal, da bo država omejila svojo liberalno azilno politiko, češ da ni več zmožna sprejemati ogromnega števila beguncev in migrantov, ki prihajajo. Nova začasna zakonodaja bo omejila število migrantov, ki želijo azil, na minimum in omejila njihovo pravico, da s seboj na Švedsko pripeljejo svoje družine.

Novo zakonodajo bo predvidoma v petek obravnavala tudi slovenska vlada, ki je prejšnji teden napovedala, da ne bo več sprejemala ekonomskih migrantov. Nov zakon po besedah notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar prinaša spremembe v smislu zagotavljanja hitrejših postopkov in tudi v smislu prevetritve standardov obravnave.

Ne spreglejte