Aleksander Kolednik

Petek,
8. 11. 2013,
14.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nato obisk

Petek, 8. 11. 2013, 14.15

8 let

Ameriški Slovenec v vrhu Nata: Čutim, da imamo s Slovenijo enake cilje in vrednote

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na obisku v Sloveniji se mudi poveljnik zračnih sil zveze Nato in poveljnik zračnih sil ZDA za Evropo in Afriko, general Frank Gorenc, ki ima slovenske korenine.

Po sestanku z obrambnim ministrom Romanom Jakičem in načelnikom Generalštaba Slovenske vojske, brigadirjem Dobranom Božičem, je Gorenc poudaril, da je navdušen nad obiskom dežele, v kateri se je rodil.

Kot je dejal, ima zaradi svojega položaja privilegij, da s predstavniki naše države vsakodnevno razpravlja o vprašanjih, ki so pomembna tako znotraj zavezništva Nato kot na bilateralni ravni med ZDA in Slovenijo.

Gorenc navdušen nad močjo naših udarcev "Slovenijo sem v preteklosti obiskal že dvakrat. Vsakič, ko se vrnem, čutim, da delimo enake vrednote in enake cilje. Zato je Slovenija tudi postala članica Nata, ki je največje zavezništvo vseh časov," je povedal.

Izpostavil je tudi pomen Slovenije pri zagotavljanju skupnega nadzora nad zračnim prostorom. Po njegovih besedah je prispevek Slovenije na tem področju impresiven. "Za tako majhno zračno silo so vaši udarci veliko nad vašo težnostno kategorijo," se je izrazil v boksarskem žargonu.

Načelnik generalštaba prepričan, da imamo Gorencu kaj pokazati Božič je zatrdil, da je obisk Gorenca pomemben zato, da mu lahko pokažemo, kje so naše prednosti, ki jih lahko izkoristimo pri sodelovanju v zvezi Nato in dvostranskih odnosih z ZDA. "Mislim, da imamo generalu Gorencu kaj pokazati. Verjamem, da nam bo uspelo razviti sodelovanje, zaradi katerega bomo Slovenci delovali bolje in zaradi katerega bomo lažje prispevali k zavezništvu," je sklenil.

"Ponosen sem, da ima general slovenskega rodu tako pomembno in visoko mesto znotraj ameriške vojske in zavezništva. Naše zavezništvo v resnici sega daleč v zgodovino, še posebej se je izkazalo med 2. svetovno vojno, ko smo bili zavezniki v boju proti nacifašizmu," pa je po srečanju dejal minister Jakič in dodal, da sta z Gorencem govorila predvsem o prispevku Slovenije znotraj zavezništva ter o sodelovanju med Slovenijo in ZDA na obrambnem področju.