Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 10. 2011,
7.12

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 4. 10. 2011, 7.12

6 let, 8 mesecev

Kako kupiti steklenico za vodo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Končno smo (recimo) dojeli in sprejeli, da je voda najbolj zdrava tekočina, že so se pojavili novi trendi. Plastenke, ki smo jih tako radi nosili s seboj, so škodljive. Kaj nam preostane?

Bodite pozorni na oznake

Pri sleherni plastenki, plastični embalaži in posodi za shranjevanje živil bodite pozorni na trikotnik, ki je običajno na dnu embalaže. Če je v trikotniku številka: 2 (HDP ali HPDE) - najdemo jo v plastenkah mleka, čistil in šamponov), 4 (LDPE), ki se uporablja za plastične vrečke za shranjevanje hrane, plastične folije in nakupovalne vrečke ali 5 (PP), ki se uporablja v plastenkah za sirup ali lončkih za jogurt, gre za plastične mase, ki ne izpuščajo kemikalij v vodo, si vam zavoljo tega ni treba delati sivih las.

Kaj pomeni oznaka BPA free?

Ker je na večini plastenk oznaka 1, ki ni ravno vzoren vir zdravja, so se na trgu pojavile številne steklenice, ki nam jih proizvajalci promovirajo kot najbolj zdravo in ekološko embalažo. Prepoznate jih po trendovskih barvah, ekoloških sporočilih in oznaki BPA free. BPA free pomeni, da material, iz katerega je steklenica narejena, ne vsebuje škodljive snovi – bisfenol A –, ki se uporablja kot dodatek raznim vrstam plastik in lahko povzroča raka na dojkah in prostati, hormonske motnje ter alergije.

Katero steklenico izbrati?

Steklenice za vodo, ki ste jih nekdaj našli le v specializiranih trgovinah, lahko danes najdete skoraj povsod.

Zgolj opozorilo: opisi steklenic so povzeti po besedilu na uradnih straneh in njihove verodostojnosti ne moremo zagotavljati.

Izbirate lahko med steklenico Bobble water (ena steklenička s filtrom, ki iz vode odstrani klor in organske primesi, lahko nadomesti 300 običajnih steklenic), steklenico Alladin – se ne razbije, lahko jo perete v pomivalnem stroju in nosi oznako BPA free, steklenico Equa, ki ima prav tako oznako BPA free, in Flaško, ki naj bi vam po zagotovilih proizvajalcev nudila živo vodo.

Če se ne navdušujete nad sodobnimi ekološkimi novotarijami, pijte vodo iz pipe, če pa dvomite v njeno oporečnost, si omislite navaden ogljeni filter, ki vam bo vodo filtriral. Seveda pa lahko združite tudi prijetno s koristnim, se ob koncu tedna podate na izlet v naravo, pri izviru studenčnico natočite v steklene balone (15-litrske dobite že za slabe tri evre) in upate, da ste storili pozitiven korak v smer zdravega življenja.

Ne spreglejte