Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Ponedeljek,
13. 11. 2017,
16.25

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

4

Natisni članek

infografika predsedniške volitve 2017 predsednik Slovenije Borut Pahor Marjan Šarec parlamentarne volitve Državni zbor

Ponedeljek, 13. 11. 2017, 16.25

6 let, 5 mesecev

Predsedniške volitve v številkah

Volitve so najmanj resno vzeli v Ljubljani #video

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

4

Borut Pahor | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Na volitvah z najslabšo udeležbo v zgodovini Slovenije je zmagal kandidat z najmanjšo podporo v drugem krogu volitev. Najvišja udeležba in najvišja rast udeležbe sta bili zabeleženi v volilnih okrajih, kjer je zmagal Marjan Šarec. V Ljubljani so oddali največ neveljavnih glasovnic.

Najslabša udeležba v zgodovini volitev

Na volitvah za predsednika države ali parlamentarnih volitvah za državni zbor volilna udeležba še nikoli ni bila tako nizka kot na nedeljskih volitvah. Prvič je bila volilna udeležba nižja od 50 odstotkov v prvem krogu predsedniških volitev v letu 2012, letos je ta upadla na dobrih 40 odstotkov. Udeležba ne dosega niti polovice udeležbe s prvih predsedniških volitev v letu 1992. Dosegli smo tudi najslabšo udeležbo v prvih krogih predsedniških volitev, le enkrat se je zgodilo, da je bila v drugem krogu višja kot v prvem. 

Podpora Pahorju upada

V primerjavi z drugim krogom volitev v letu 2012 je Borut Pahor včeraj prejel 22 odstotkov oziroma dobrih sto tisoč glasov manj. V drugem krogu predsedniških volitev še noben kandidat ni prejel tako malo glasov.

Največji naval na voliščih, na katerih je zmagal Šarec

Marjan Šarec je prejel večino glasov v osmih volilnih okrajih z najvišjo volilno udeležbo. Več kot polovica volivcev je glasovala v štirih izmed 88 volilnih okrajev, največ v Kamniku (58,2-odstotna udeležba). V vseh desetih volilnih okrajih z najnižjo udeležbo je zmagal Borut Pahor. Najnižja volilna udeležba je bila v Piranu, kjer je glasovnico oddala manj kot tretjina volilnih upravičencev.

V prestolnici je edini okraj, v katerem je zmagal Marjan Šarec, volilni okraj Ljubljana Šiška IV. V Mariboru pa kamniški župan ni zmagal v niti enem okraju. V vseh okrajih, v katerih je zmagal, je bila volilna udeležba skoraj eneka ali višja kot na prejšnih volitvah.

Volitve najmanj resno vzeli v Ljubljani

Manj neveljavnih glasovnic kot v prvem krogu je bilo oddanih le še v prvem krogu predsedniških volitev v letu 2007. Podobno kot na preostalih predsedniških volitvah se delež neveljavnih glasovnic v drugem krogu skoraj podvoji. Največ "glasov za Kokoškova ali Dragića" oziroma oddanih neveljavnih glasovnic so sprejeli v volilnem okraju Ljubljana Center. Med desetimi okraji z največ neveljavnimi glasovnicami jih je šest ljubljanskih.

 

Ne spreglejte