Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2011,
12.59

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 29. 4. 2011, 12.59

7 let, 2 meseca

Upniški odbor Zvona Ena podprl pristop k dokapitalizaciji T-2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Upniški odbor družbe Zvon Ena Holding je na seji 22. aprila podal pozitivno mnenje k predlogu uprave družbe, da pristopi k dokapitalizaciji mariborske telekomunikacijske družbe T-2.

V družbo naj bi vložili 600.000 evrov. Upniški odbor mariborske družbe T-2, ki je v večinski lasti cerkvenega Zvona Ena Holdinga, je namreč pred kratkim potrdil sklep o spremembi osnovnega kapitala družbe zaradi izvedbe finančnega prestrukturiranja družbe. Sedanji lastniki bodo v primeru realizacije prestrukturiranja in potrjene prisilne poravnave ostali brez svojih deležev, obelodanjena odločitev upniškega odbora Zvona pa zadeve postavlja v novo luč. Razlastitev Zvona bi pustila posledice Če bi se razlastitev Zvona, ki je 95-odstotni lastnik družbe T-2, sicer uresničila, bi največji delež T-2 pristal v rokah Gratela, za Zvon Ena Holding pa bi to verjetno pomenilo stečaj. S tem pa bi za sabo potegnil tudi Zvon Dva Holding in Gospodarstvo Rast, mariborski nadškofiji pa zapustil velikanske dolgove. Mali delničarji: Sklepi upniškega odbora T-2 so nični Društvo Mali delničarji - Skupaj smo močnejši je nato na prisilno upraviteljico Zvona Ena Holdinga Mojco Breznik in upravo omenjene finančne družbe naslovilo zahtevo, da nemudoma sprožijo pravni postopek za zaščito interesov 29.000 delničarjev Zvona Ena Holdinga. Po njihovem so namreč sklepi upniškega odbora T-2 nični.

Kot poudarjajo v društvu, naj bi upniki mariborske telekomunikacijske družbe, od katere je v dobršni meri odvisno celotno reševanje finančnih težav mariborske nadškofije in z njo povezanih gospodarskih družb, po njihovem nezakonito razlastili Zvon Ena Holding in njegovih 29.600 delničarjev.

Upniki T-2 so sicer na 28. marca prekinjeni skupščini od lastnikov pričakovali, da bodo ti v lastniške deleže konvertirali polovico navadnih terjatev, polovico pa bi dobili povrnjenih v denarju v desetih letih. Na ta način bi Gratel najverjetneje postal tudi največji lastnik.

Pogovori o različnih možnostih rešitve še potekajo V Zvonu so takrat pojasnili, da je do prekinitve skupščine prišlo, ker še ne razpolagajo s končnim stališčem finančnih svetovalcev in ker še potekajo pogovori o različnih možnostih rešitve finančnega položaja v družbi Zvon Ena Holding, kar je v neposredni povezavi s postopkom finančne reorganizacije družbe T-2.

Zvon Dva Holding brez soglasja za odstop od vzajemno neizpolnjenih pogodb Zvon Dva Holding, ki je v postopku prisilne poravnave, je namreč 22. aprila predlagal, da sodišče da soglasje k uresničitvi odstopne pravice za več pogodb med njim in Savo, Novo Ljubljansko banko (NLB) in Banko Celje.

Uresničitev odstopnih pravic potrebna za finančno prestrukturiranje Mariborska finančna družba je sicer v predlogu navedla, da je uresničitev odstopnih pravic na podlagi odstopnih izjav, ki jih je predložila, potrebna in koristna za izvedbo finančnega prestrukturiranja v skladu z načrtom finančnega prestrukturiranja.

Dolžnik naj ne bi izkazal, da je to predvidel v načrtu Vendar pa dolžnik po navedbah sodišča ni izkazal, da je uresničitev odstopne pravice predvidel v načrtu finančnega prestrukturiranja, ki je priloga k predlogu za začetek prisilne poravnave. Skladno z zakonodajo pa sodišče izda soglasje k uresničitvi odstopne pravice, če je njena uresničitev potrebna za izvedbo finančnega prestrukturiranja v skladu z načrtom.

Glede na to, da dolžnik v načrtu finančnega prestrukturiranja ni navedel, da bo uresničil odstopne pravice za omenjene pogodbe in da takšen namen ni razviden iz vsebine načrta finančnega prestrukturiranja družbe, je sodišče predlog za izdajo soglasja kot neutemeljen zavrnilo oziroma soglasja ni izdalo. Poleg tega pa je sodišče za člana upniškega odbora Zvon Dva Holdinga imenovalo Novo Kreditno banko Maribor. To je storilo potem, ko je upnik KPMG 11. aprila sporočil, da odstopa iz upniškega odbora.

Ne spreglejte