Ponedeljek,
19. 12. 2016,
13.44

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

delavci delo raziskava investicije

Ponedeljek, 19. 12. 2016, 13.44

7 let, 2 meseca

Tuja podjetja menijo, da Slovenci nimamo pravega odnosa do dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
pisarna delo služba | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Med največjim ovirami za tuje neposredne investicije ostajajo visoke obremenitve stroškov dela in nefleksibilen trg dela, pa tudi dolgi davčni postopki in neučinkovito sodstvo, kažejo izsledki letošnje raziskave Slovenija kot lokacija za tuje neposredne investicije v očeh tujih investitorjev. Najpomembnejša prednost Slovenije pa je kakovost dela.

Danes predstavljena raziskava agencije Spirit in Centra za mednarodne odnose Fakultete za družbene vede kaže, da tuji vlagatelji v Slovenijo prihajajo predvsem zaradi obsega znanja in kakovosti zaposlenih.

Na tretjem mestu so med dejavniki za investiranje v Sloveniji sodelujoča podjetja navedla geografsko lego in infrastrukturno povezanost Slovenije, je na predstavitvi rezultatov dejala ekonomistka in ena od avtoric raziskave Andreja Jaklič iz Centra za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede.

Vlagatelje odganjajo tudi davčni postopki

"Ovire pa so stalnica za tuje investitorje, saj jih precej zaznavajo. Obremenitev dela z davki in prispevki, pa tudi sami stroški dela, je navedla Jakličeva. Vlagatelje odganjajo tudi davčni postopki, dolgi in nejasni administrativni postopki, neučinkovita državna uprava in plačilna nedisciplina.

"Med letoma 2008 in 2016 je večina ovir na žalost povečala svojo težavnost, nezadovoljstvo se veča predvsem na področju stanja prometne infrastrukture," je dejala Jakličeva. So pa v zadnjem letu zaznali nekaj "rahlih pozitivnih premikov".

Vlagatelji najbolj pogrešajo znanje tujih jezikov

Med ovirami je precej visoko tudi razpoložljivost delovne sile, vlagatelji pa med med znanji in veščinami najbolj pogrešajo znanje tujih jezikov, prodajne veščine in praktične izkušnje, je pojasnila Jakličeva. Ogromno investitorjev kot negativen faktor poudarja tudi sam odnos do dela in nepripravljenost na nove projekte.