Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 3. 2012,
10.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 27. 3. 2012, 10.00

7 let, 2 meseca

Tovarna Radeče Papir bo do konca tedna podala predlog za stečaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vodstvo tovarne Radeče Papir bo do konca tedna podalo predlog za stečaj, saj jim Nova Ljubljanska banka (NLB) ni odobrila nekaj manj kot 800.000 evrov posojila za obratna sredstva.

Eden izmed direktorjev tovarne Janez Pezdirc je povedal, da kljub napovedi predloga za stečaj v sredo še ne bodo vložili.

Pogoji NLB za posojilo nemogoči in pravno sporni NLB je že pred tednom dni radeško papirnico, ki zaposluje 370 delavcev, tudi pisno obvestila, da ji ni pripravljena odobriti približno 780.000 evrov posojila za obratna sredstva, ki bi papirnico skupaj s posojili Nove Kreditne banke Maribor in Abanke Vipa - vsaka bi prispevala po milijon evrov - rešilo pred stečajem.

Pogoji NLB za 780.260 evrov posojila so po navedbah papirnice namreč nemogoči in v delu, ki se tiče zahtevanega solidarnega poroštva za trimilijonsko posojilo, tudi pravno sporni.

Največja upnica družbe G-M&M ne soglaša z dodatnim dajanjem poroštev Radeška papirnica in njen lastnik, družba G-M&M, sprejemata pogoje ostalih dveh bank za najem posojila v skupni višini dva milijona evrov. Novopostavljeni pogoj s strani NLB pa je po oceni papirnice za družbo G-M&M in tudi njeno banko upnico Abanko Vipa nesprejemljiv in nezakonit.

Družba G-M&M, ki zaposluje 60 ljudi, bi s prevzemanjem finančnih poroštev v visokih zneskih tveganje svojega poslovanja povečala do te mere, da bi lahko bilo ogroženo tudi njeno poslovanje. Ob tem pa Abanka Vipa kot največja upnica družbe ne soglaša z dodatnim dajanjem poroštev.

Finančne reorganizacije podjetja ni mogoče uresničiti Po oceni Pezdirca načrta finančne reorganizacije podjetja, na katerem je temeljila prisilna poravnava, ni možno uresničiti, zato bodo Okrožnemu sodišču v Celju predlagali prekinitev prisilne poravnave in uvedbo stečaja.

Ne spreglejte