Četrtek,
14. 7. 2016,
19.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

2

Natisni članek

Modiana Mercator Goran Kristan Toni Balažič

Četrtek, 14. 7. 2016, 19.49

6 let, 7 mesecev

Mercator je prodal Modiano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

2

Mercator je s podjetjem Montecristo SL sklenil pogodbo o prodaji Modiane. Novi lastnik bo prevzel trgovine s tekstilom in parfumerije, Mercator pa se vrača k osnovni dejavnosti, trgovini, s prodajo pa se skuša tudi razdolžiti.

 

Po Pekarni Grosuplje, Mercator-Embi, družbi M Holidays in številnih nepremičninah, ki so nove lastnike dobile v lanskem letu, je Mercator prodal še Modiano, so sporočili iz podjetja.

Kdo je novi lastnik Modiane

Kot smo napovedovali že junija, je novi lastnik Modiane postal poslovnež Goran Kristan, ki mu prodaja tekstila sicer ni tuja. V lasti ima dve podjetji, ki se ukvarjata z maloprodajo in veleprodajo nemške blagovne znamke Tom Tailor v Sloveniji in ostalih trgih jugovzhodne Evrope. Prej je bil član vodstva Sportine. Konec lanskega leta je kupil tudi medicinski center Barsos, ki je bil od leta 1993 v večinski lasti družine Baričevič. 

Kristanov partner pri nakupu Modiane je Montecristo Holding, ki pripada matičnemu podjetju Emkay Industries iz Hongkonga, specializirano pa je za prodajo tekstila in ima ambicijame v Jugovzhodni Evropi.

Kristan napovedal širitev po regiji

Goran Kristan, direktor podjetja Montecristo SL, je povedal, da ga uspešno sklenjen posel veseli. "Naši načrti so ambiciozni, razvojno usmerjeni in odpirajo nove možnosti na področju trgovanja s tekstilnimi izdelki. Verjamem, da ima Modiana velik potencial na obstoječih lokacijah, še večjega pa s širitvijo v strateška trgovska središča v regiji. Osnovni cilj je seveda obdržati trenutnega kupca Modiane, s prenovo in razširitvijo blagovnih znamk pa ciljamo tudi na nove segmente kupcev. Naš interes je torej dolgoročen razvoj mreže trgovin, zaposlenih in blagovnih znamk, prilagojenih ciljnemu kupcu."

Mercator se vrača k osnovni dejavnosti

Toni Balažič | Foto: STA , Foto: STA , "Mercator z osredotočanjem na svojo osnovno dejavnost uspešno izpolnjuje cilje strategije iz leta 2012. Pri prodaji neosnovnih dejavnosti Mercator vztraja pri iskanju strateških partnerjev, ki bodo prevzeli dejavnost ter zaposlene in bodo predvsem poskrbeli za nadaljnji in dolgoročni razvoj. Tudi v tem primeru, kot je to veljalo že pri ostalih uspešno sklenjenih prodajnih postopkih, bo novi lastnik še naprej razvijal vizijo Modiane, ki želi postati največji regijski ponudnik modnega tekstila. Rezultati izvajanja strategije torej dokazujejo, da smo na pravi poti dolgoročnega razvoja največjega slovenskega trgovca,"  pa je ob tem dejal predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič.

Mercator se osredotoča na svojo osnovno dejavnost, torej trgovino, zlasti pa se poskuša razdolžiti. | Foto: Ana Kovač Mercator se osredotoča na svojo osnovno dejavnost, torej trgovino, zlasti pa se poskuša razdolžiti. Foto: Ana Kovač

Novi lastnik bo upravljal tudi z blagovnico Maximarket

Modiana, ki je ob koncu leta 2015 zaposlovala 685 ljudi, je prisotna v Sloveniji, kjer ima 48 trgovin, na Hrvaškem, v Srbiji ter Bosni in Hercegovini. V njenem sklopu poslujejo tudi Avenija mode, Beautique, Maxi in Modna hiša v Mariboru. Mercator prodaja le dejavnost Modiane, ne pa tudi nepremičnine. Te bo novi lastnik dolgoročno najel. Ob koncu leta je bilo v Sloveniji skupaj s trgovinami Beautique 48 trgovin Modiane. 

Novi lastnik bo upravljal tudi z blagovnico Maximarket v Ljubljani.

 | Foto: STA , Novi lastnik bo upravljal tudi z blagovnico Maximarket v Ljubljani. Foto: STA ,

Zaradi negativnega poslovanja tekstilne dejavnosti je Mercator zaprl več nedobičkonosnih enot, predvsem v Srbiji in na Hrvaškem. Tudi v lanskem letu je Modiana, ki sicer ustvari dobrih 3,5 odstotka prihodkov skupine Mercator, poslovala z izgubo. Vendar je bila ta kljub vsemu precej nižja kot pred dvema letoma. Ob koncu leta 2014 je bilo v Modiani zaposlenih še 733 ljudi.

Pred prodajo tudi Intersport

Kot smo že pisali, je pred prodajo tudi Intersport, ki velja za eno izmed najbolj donosnih Mercatorjevih hčerinskih družb. Zavezujočo ponudbo za nakup pa je po naših informacijah oddal poljski sklad zasebnega kapitala Enterprise Investors.