Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 6. 2011,
17.57

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

gradbeništvo

Četrtek, 9. 6. 2011, 17.57

7 let, 3 mesece

Križanič: Stanje bank tudi posledica padca gradbeništva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tako banke kot država lahko ob močnem izvoznem sektorju pričakujejo izboljšanje rezultatov v prihodnje, je na znižanje bonitetne ocene bankam NLB, NKBM in Abanka Vipa dejal Franc Križanič.

Pričakovane bilance bank so poslabšali stečaji, ki so posledica upada gradbene dejavnosti, je dodal. "Treba je geografsko razpršiti izvoz" Slovenija ima kot izvozno usmerjeno gospodarstvo dobro osnovo, sektorsko razpršen izvoz, težava pa je, da je geografsko pretirano vezana le na trga EU in zahodnega Balkana, je dejal finančni minister Franc Križanič in dodal, da je treba najti nove trge in geografsko razpršiti izvoz. V okviru prizadevanj gospodarske diplomacije je izpostavil obisk v Indiji prihodnji teden, ki naj bi "pripomogel k odpiranju Slovenije do tega pomembnega gospodarskega kolosa". "Če izhajamo iz močnega izvoznega sektorja, kakovostnih prilivov, imajo tako banke kot država solidno osnovo, da lahko pričakujejo izboljšanje rezultatov v prihodnje," je dejal minister.

Pri bankah se mora to po njegovih besedah odraziti v dobičku, reinvestiranju dobičkov in krepitvi kapitalske ustreznosti.

"Gradbeništvo je specifična težava" Specifična težava pa je gradbeništvo, je dodal Križanič, saj je "spopad predimenzioniranih zmogljivosti" pripeljal do zelo nizkih cen in posledično do velikega padca gradbene dejavnosti. Padec je v prvem četrtletju realno znašal 19 odstotkov, kar je znižalo gospodarsko rast, ki bi bila sicer okoli tri odstotke, je dejal minister.

Padec je pripeljal do stečajev, ki so po ministrovih besedah poslabšali pričakovane bilance bank. "Odvisno je, kako hitro se bodo banke obrnile, kako hitro bodo skreditirale tiste, ki bodo vstopili v obstoječe in nove posle," je dejal Križanič.

V pripravi novela zakona o garancijah Pri tem jim bo pomagala država, in sicer je v pripravi novela zakona o garancijah, ki naj bi okrepila gradbenike na domačem in tujih trgih, in novela zakona o davku na dodano vrednost (DDV), ki bi omogočila hitrejše vračilo DDV tistim, ki so DDV že plačali, niso pa dobili poplačanih storitev, ki so jih opravili za gradbena podjetja.

Vlada bo poleg tega predvidoma prihodnji teden sprejela posebno navodilo, s katerim bo pozvala naročnike, naj ne dovolijo dumpinških cen - zbijanja cen na raven, da naročilo ne more biti izvedeno.

O morebitni dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB) je preuranjeno razpravljati, pravi Križanič. "Država neposrednega interesa za sodelovanje v dokapitalizaciji nima, ker ima zaščitene svoje interese. Če bi prišlo do dokapitalizacije po primerni ceni je pripravljena tudi stati ob strani," je dejal Križanič in dodal, da je sedaj to stvar agencije za upravljanje kapitalskih naložb države.

"Kar se tiče stabilnosti finančnega sistema, smo zainteresirani za dokapitalizacijo, seveda na način, da so zaščiteni interesi države, da ne razprodaja deležev po nizki ceni," je povedal minister.

Glede cene delnice NLB meni, da se bo, ko bo prišlo do dobička in razgradnje sedaj zelo visokih rezervacij, odprla možnost za uvrstitev NLB na borzo, takrat pa naj bi prišlo do precejšnje rasti vrednosti delnic.

Spomnimo: Mednarodna bonitetna agencija Moody's je v sredo znižala bonitetne ocene za NLB, Novo Kreditno banko Maribor (NKBM) in Abanko, in sicer zaradi nadaljevanja pritiska na kapitalski položaj, ob občutnem slabšanju kakovosti premoženja v drugi polovici leta 2010 in pričakovanju nadaljnjega poslabšanja v letu 2011, ter znatnih potreb po refinanciranju, ki bi lahko postavile pred izziv sposobnost bank za širitev poslovanja v prihodnjih 18 mesecih.

Ne spreglejte