Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2024,
11.06

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

stroški gradnje stroški cene gradbeništvo Surs

Petek, 15. 3. 2024, 11.06

1 mesec, 1 teden

Vrednost gradbenih del januarja nižja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Varstvo pri delu. Gradbeništvo. Nevarno delo. | Medletno sta se znižali vrednosti del pri stavbah (za 8,6 odstotka) in pri gradbenih inženirskih objektih (za 4,9 odstotka), medtem ko je bila vrednost specializiranih gradbenih del višja (za 3,6 odstotka). | Foto Bojan Puhek

Medletno sta se znižali vrednosti del pri stavbah (za 8,6 odstotka) in pri gradbenih inženirskih objektih (za 4,9 odstotka), medtem ko je bila vrednost specializiranih gradbenih del višja (za 3,6 odstotka).

Foto: Bojan Puhek

Vrednost opravljenih gradbenih del je bila januarja za 5,1 odstotka nižja kot decembra in za 6,9 odstotka nižja kot januarja lani, je danes objavil državni statistični urad. Sporočili so tudi, da so se gradbeni stroški za nova stanovanja lani zvišali za 7,4 odstotka.

Na mesečni ravni sta se znižali vrednost specializiranih gradbenih del (za 6,4 odstotka) in vrednost del pri gradnji inženirskih objektov (za 3,9 odstotka), medtem ko je bila vrednost pri gradnji stavb višja (za 5,6 odstotka).

Medletno sta se znižali vrednosti del pri stavbah (za 8,6 odstotka) in pri gradbenih inženirskih objektih (za 4,9 odstotka), medtem ko je bila vrednost specializiranih gradbenih del višja (za 3,6 odstotka).

Gradbeni stroški za nova stanovanja lani višji

Gradbeni stroški za nova stanovanja so se lani zvišali za 7,4 odstotka. Pri tem so bili stroški dela višji za 10,2 odstotka, stroški materiala pa za 5 odstotkov, sporoča danes državni statistični urad.

V zadnjem četrtletju lani so bili stroški gradnje novih stanovanj za 4,5 odstotka višji kot v tretjem četrtletju lani in za 4,9 odstotka višji kot v zadnjem četrtletju leta 2022.

Stroški dela so bili v zadnjem lanskem četrtletju za 11,3 odstotka višji kot v prehodnem četrtletju in za 12,1 odstotka višji kot v zadnjem četrtletju leta 2022.

Stroški gradbenega materiala so se na četrtletni ravni znižali tretje četrtletje zapored, tokrat za 0,8 odstotka. Nižji so bili tudi v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2022, za 0,7 odstotka.

Ne spreglejte