Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2019,
14.32

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

5

Natisni članek

Rado Javornik Dejan Pehar zavod za ribištvo gospodarski kriminal Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Petek, 12. 4. 2019, 14.32

5 let

Prvega državnega ribiča odnesla preiskava, naslednik s političnim pečatom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

5

ribolov

Sporni posli na javnem zavodu za ribištvo, pri katerih naj bi po ugotovitvah kriminalistov nastalo najmanj 300.000 evrov škode, so odnesli njegovega prvega moža.

Vlada je soglašala s predčasno razrešitvijo Dejana Peharja, ki je več kot desetletje vodil osrednjo inštitucijo na področju ribištva v Sloveniji. Zavod je pristojen tudi za izdajo dovolilnic za ribolov na slovenskih rekah.

Da na ministrstvu za kmetijstvo, ki ga vodi Aleksandra Pivec, iščejo njegovo zamenjavo, je postalo jasno že v začetku januarja, manj kot mesec dni po hišnih preiskavah pri več uslužbencih zavoda. Takrat so namreč objavili razpis za novega direktorja in ga po nekaj tednih že našli.

Na ministrstvu za kmetijstvo so kot najboljšega kandidata izbrali Rada Javornika. Novi direktor zavoda za ribištvo, ki bo upravljal okoli 1,5 milijona evrov vreden proračun, je doslej deloval na lokalno.

ribolov
Novice Kriminalisti preiskujejo državnega podeljevalca dovolilnic za ribolov

Novi župan ga je odslovil

Rado Javornik je prej vodil občinsko upravo v Dolenjskih Toplicah. Spomladi 2014 ga je na ta položaj imenoval župan Jože Muhič, ki je kandidiral s podporo SD. Po presenetljivem porazu na zadnjih lokalnih volitvah pa je postalo jasno, da se bo poslovil tudi Javornik.

Dejan Pehar, zdaj že nekdanji direktor zavoda za ribištvo | Foto: STA , Dejan Pehar, zdaj že nekdanji direktor zavoda za ribištvo Foto: STA , Novi župan Franc Vovk se je po vsega nekaj mesecih vodenja občine odločil, da ga zamenja. Čeprav bi Javorniku marca letos potekel mandat, je moral oditi že konec leta in za popotnico dobil še odpravnino.

Dodatnih razlogov za razrešitev Javornika ni navedel. V tistem času je računsko sodišče ravno zaključevalo revizijo poslovanja občine v letu 2016 in ji v začetku marca tudi izreklo mnenje s pridržkom. Občina bo morala zdaj odpraviti ugotovljene nepravilnosti.

Pred prihodom na Občino Dolenjske Toplice je Javornik enako delo opravljal v Občini Trebnje. Leta 2010 se je kot neodvisni kandidat potegoval za položaj župana Občine Ivančna Gorica in se prebil v drugi krog. Tam ga je premagal Dušan Strnad.

Na ministrstvu za kmetijstvo, pod katerega sodi zavod za ribištvo, kot državna sekretarka deluje Tanja Strniša, vidna članica stranke SD. Prihaja prav iz Dolenjskih Toplic.

Ključe ribogojnice predal sorodnici

Ob imenovanju Rada Javornika na čelo zavoda za ribištvo bi se lahko postavilo tudi vprašanje morebitnega konflikta interesa.

Blizu Krške vasi že dolgo deluje znana turistična kmetija Domačija Javornik, ki je v lasti članov njegove družine. Po javno dostopnih podatkih se je Rado Javornik na tem naslovu ukvarjal z ribogojniško dejavnostjo. Med vodenjem občinskih uprav v Dolenjskih Toplicah in Trebnjem je bil registriran tudi kot samostojni podjetnik. Podjetje je zaprl konec decembra, torej v istem času, ko se je moral posloviti od svojega prejšnjega delodajalca.

Le nekaj tednov pozneje, ko je bil že v teku razpis za novega direktorja zavoda za ribištvo, pa je Ilijana Šuligoj Javornik na naslovu Domačije Javornik odprla status samostojne podjetnice in se bo ukvarjala z ribogojsko dejavnostjo.

Kaj preiskujejo kriminalisti

Več zaposlenih na zavodu za ribištvo je osumljenih, da naj bi analize in raziskave, izvedene na stroške zavoda, prek zunanjega podjetja prodajali različnim strankam. Denar od prodanih raziskav pa naj bi si nato med seboj razdelili.

Eden od zaposlenih na zavodu naj bi bil neposredno povezan z zunanjim podjetjem in je deloval kot organizator omenjenih kaznivih dejanj, ostali vpleteni naj bi imeli vlogo pomočnikov. Svojemu delodajalcu naj bi povzročili najmanj 300.000 evrov škode.

Na policijski upravi Celje ne razkrivajo, koliko je osumljencev, kaj jim očitajo in ali je med njimi tudi zdaj že nekdanji direktor Dejan Pehar. Povedali so nam le, da preiskava še poteka.

Ne spreglejte