Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 1. 2024,
12.50

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

Natisni članek

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kandidati kmetijski minister Mateja Čalušić

Sreda, 10. 1. 2024, 12.50

3 mesece, 2 tedna

Čalušićeva čez prvo oviro na poti do ministrskega položaja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

Kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je uspešno prestala zaslišanje pred pristojnim odborom državnega zbora. Poslanci bodo o njenem imenovanju na mesto ministrice predvidoma glasovali na izredni seji v petek. Na čelu resorja, ki ga začasno vodi obrambni minister Marjan Šarec, bi po uspešnem glasovanju nasledila jeseni razrešeno Ireno Šinko.

Čalušićeva, ki je poslanka Svobode, si je pred nastopom poslanske funkcije delovne izkušnje nabirala kot administratorka in vodja lokala ter kot svetovalka za fitofarmacevtska sredstva. Po izobrazbi je inženirka agronomije in hortikulture, specializirana kot kvalificirana svetovalka s področja varstva kmetijskih rastlin.

Pred predstavitvijo veliko govora o njeni izobrazbi 

Ravno o njeni izobrazbi je bilo največ govora in polemik, saj je bilo na straneh DZ prvotno zmotno navedeno, da ima univerzitetno izobrazbo, medtem ko je iz njene javno objavljene diplome razvidno, da ima diplomo visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje. Čalušićeva je ob tem zavrnila očitke, da se je predstavljala z izobrazbo, ki je nima, odgovornost za administrativno napako, kot so jo označili v njeni stranki, pa je v celoti prevzelo Gibanje Svoboda.

"Z vso odgovornostjo zagotavljam, da se nisem lažno predstavljala. Napaka se je zgodila zaradi nepozornosti pri oddaji kandidatnih list za volitve, kar sem podrobneje že pojasnila. Žal mi je, da se je napaka zgodila, vendar naj poudarim, da je bila v vseh dokumentih, ki sem jih posredovala, navedena pravilna izobrazba," je v predstavitvi med drugim pojasnila Čalušićeva.

"Ne gre za to, da bi se želela predstavljati z izobrazbo, ki je nisem dosegla. Priznam, morala bi natančno pregledati vse svoje podatke, in za tako površnost se moram opravičiti. Javnost je neusmiljen kritik naših ravnanj in prav je tako," je dodala. 

Janša pozval Goloba, naj umakne predlog njene kandidature 

Zaradi napačne navedbe izobrazbe je prvak SDS Janez Janša premierja Roberta Goloba pozval, naj umakne predlog njene kandidature, vendar je Golob ostal pri svoji "drugi" izbiri. Za favorita za prevzem funkcije je namreč veljal upokojeni major Vojko Adamič, ki pa je v zadnjem trenutku umaknil soglasje h kandidaturi za ministra za kmetijstvo.

Čalušićevo ob prevzemu funkcije čakajo številni izzivi, kmetje si med drugim želijo stabilnega okolja in dialoga. Po pričakovanjih bo eden večjih izzivov ureditev razmer na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, zlasti v luči nedavnega primera odvzema živali in več primerov odpoklicev živil. Med drugim pa novo ministrico čaka tudi nadaljevanje dialoga s kmeti, pri čemer bo žgoča tematika bržkone tudi novela zakona o zaščiti živali, ki jo sicer že čaka presoja ustavnosti.

Za inovacije in prenos znanja

Čalušićeva je na zaslišanju pred matičnim odborom DZ dejala, da se bo zavzemala za trajnostne oblike kmetovanja ter za to, da bo poklic kmeta dobil večji pomen in postal privlačnejši, predvsem za mlade. Poudarek v kmetijstvu mora biti po njenem mnenju na spodbujanju inovacij in prenosu znanja v prakso.

Tomaž Lisec (SDS) in Borut Sajovic (Svoboda) sta od Čalušićeve želela opredelitev do vinogradništva. Čalušićeva je dejala, da ga je v slovenski Istri vedno zelo podpirala in aktivno sodelovala v sektorju, ki se ji zdi eno ključnih v resorju. A tudi v vinogradništvu po njenem mnenju obstaja veliko izzivov. Kandidatka namerava delovati v smeri preventive, da bodo vinogradniki zaščitili svoje pridelke, pomembna se ji zdi tudi promocija njihovih izdelkov.

Alenka Helbl (SDS) je kandidatko pozvala, naj se izjasni, kako bo postopala v povezavi z novelama o zakonih o zaščiti živali in Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), ki čakata na ustavno presojo. "Ker živimo v pravni državi, bomo kakršnokoli odločitev ustavnega sodišča spoštovali," je povedala Čalušićeva, ki pa se ji zdi zavajajoče, da naj bi novela zakona o KGZS nakazovala na to, da je zbornica nepomembna ali pa, da se jo želi uničiti.

Kako kandidatka vidi problem zavržene hrane in kakšne rešitve predlaga, je zanimalo Andrejo Rajbenšu (Svoboda). Čalušićeva se zaveda, da gre za resen problem, ki ima negativne vplive tudi na okolje. Za zmanjšanje zavržene hrane se ji zdi bistveno ozaveščanje širše javnosti, razvoj in razširitev primerov dobre prakse, vzpostavitev smernic in priporočil.

Tatjano Greif (Levica) je zanimalo, ali namerava prekiniti izvajanje popisa cen osnovne košarice živil, saj so bili podatki zavajajoči, ker, kot je dejala, med drugim "kruha za 19 centov ni bilo mogoče kupiti". To je zanimalo tudi Vido Čadonič Špelič (NSi). "Verjamem, da so se ugotovila tudi neskladja, verjetno nepravilnosti na osnovi številk, in vsekakor se bomo temu tudi posvetili," je dejala Čalušićeva in pozneje dodala, da si ne bi vzela pristojnosti, da bi prvi delovni dan na ministrstvu brez argumentov prekinila izvajanje tega ukrepa.

Lisca je zanimalo, ali bosta obstoječa sekretarja ostala na svoji funkciji in ali bo menjala člane kabineta. Čalušićeva je potrdila, da bosta sekretarja Eva Knez in Blaž Germšek ostala na svoji funkciji, a o kadrovskih spremembah še ni razmišljala. "Na tistih področjih, kjer so strokovnjaki in kjer opravljajo svoje delo dobro, ne vidim razloga, da bi se to kadrovsko spreminjalo," je poudarila.

Čadonič Špeličevo je med drugim zanimala kadrovska politika na upravi za varno hrano. "Notranjo sistematizacijo uprave za varno hrano v tem trenutku težko komentiram. Pomanjkljivosti se zavedamo, ampak mislim, da so to vse tiste naslednje faze, o katerih se bomo pogovarjali," je dejala Čalušićeva.

Iva Dimic (NSi) je izpostavila, da se kmetijska politika hitro spreminja in da kmetje potrebujejo stabilno politiko. Kandidatko je vprašala, katerega kmetijskega ministra v samostojni zgodovini Slovenije najbolj ceni, vendar se Čalušićeva ni želela opredeljevati do imen. "Kdorkoli je karkoli do danes naredil za slovenskega kmeta, menim, da je bil v tistem trenutku dober minister," je dejala kandidatka za ministrico.

DZ bo o imenovanju Čalušićeve odločal v petek 

Poslanci so se strinjali, da Čalušićevo v enem zahtevnejših resorjev čaka veliko izzivov, pri čemer so nekateri izrazili skrb, da bo ostalo le pri lepih besedah.

Predsednik vlade je kandidata za izpraznjeno mesto na čelu kmetijskega resorja iskal po tistem, ko je po izgubi zaupanja državnemu zboru oktobra predlagal razrešitev tedanje ministrice Šinko.

DZ bo o imenovanju Čalušić odločal predvidoma na izredni seji v petek, ki pa jo mora kolegij predsednice DZ še sklicati.

Uroš Brežan, Robert Golob
Novice Brežan pojasnil, kako si predstavlja sodelovanje z Golobom, če postane poslanec
Mateja Čalušić
Novice Kaj je povedal Golob o kandidatki za ministrico po zapletu z izbobrazbo
Ne spreglejte