Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 12. 2023,
10.00

Osveženo pred

3 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06

Natisni članek

Irena Šinko Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Nedelja, 31. 12. 2023, 10.00

3 mesece, 4 tedne

Po novem letu v DZ ime novega kmetijskega ministra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06
Ministrstvo za kmetijstvo | Novega ministra bo na resorju pričakalo nemalo nalog. Po pričakovanjih bo eden večjih izzivov ureditev razmer na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, zlasti v luči nedavnega primera odvzema živali in več primerov odpoklicev živil. Med drugim pa novega ministra čaka tudi nadaljevanje dialoga s kmeti, pri čemer bo žgoča tematika bržkone tudi novela zakona o zaščiti živali, ki jo sicer že čaka presoja ustavnosti. | Foto STA

Novega ministra bo na resorju pričakalo nemalo nalog. Po pričakovanjih bo eden večjih izzivov ureditev razmer na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, zlasti v luči nedavnega primera odvzema živali in več primerov odpoklicev živil. Med drugim pa novega ministra čaka tudi nadaljevanje dialoga s kmeti, pri čemer bo žgoča tematika bržkone tudi novela zakona o zaščiti živali, ki jo sicer že čaka presoja ustavnosti.

Foto: STA

V tednu po novem letu se v parlamentu obeta politično bolj miren teden, zasedanja delovnih teles in DZ niso predvidena. Po načrtih pa bo premier Robert Golob predvidoma 3. januarja v DZ poslal ime kandidata za novega kmetijskega ministra. To funkcijo bo zaupal Vojku Adamiču, ki bo na tem mestu nasledil Ireno Šinko.

Kandidata za vodenje kmetijskega resorja je sicer premier izbral že pred nekaj tedni, a je s predlogom za njegovo kandidaturo še počakal, ker je bil Adamič zaradi prej dogovorjenih obveznosti zadržan v tujini.

Adamič sicer prihaja iz vrst Gibanja Svoboda, na lanskih lokalnih volitvah je bil kandidat največje vladne stranke za župana Ivančne Gorice, aktiven je tudi v seniorski organizaciji Gibanja Svoboda. Adamičevo poklicno pot je zaznamovalo predvsem delovanje v Slovenski vojski, je upokojeni major in veteran vojne za Slovenijo. Na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je sicer študiral zoologijo, danes se ukvarja z gojenjem koz.

Predsednik vlade je kandidata za izpraznjeno mesto na čelu kmetijskega resorja iskal potem, ko je po izgubi zaupanja državnemu zboru oktobra predlagal razrešitev tedanje ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko. | Foto: Vlada RS Predsednik vlade je kandidata za izpraznjeno mesto na čelu kmetijskega resorja iskal potem, ko je po izgubi zaupanja državnemu zboru oktobra predlagal razrešitev tedanje ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko. Foto: Vlada RS

Ministrskega kandidata najprej čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom DZ. Po poslovniku DZ se mora namreč kandidat za ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, nato pa ga morajo na seji potrditi še poslanci. Zaslišanje kot tudi potrditev novega ministra v DZ je torej pričakovati drugi teden v januarju.

Predsednik vlade je kandidata za izpraznjeno mesto na čelu kmetijskega resorja iskal potem, ko je po izgubi zaupanja državnemu zboru oktobra predlagal razrešitev tedanje ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko. Goloba je zmotil predvsem njen odziv in branjenje uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin tudi po tistem, ko se je izkazalo, da so slovenski potrošniki zaužili več ton sadja z vsebnostjo pesticidov. Vodenje kmetijskega ministrstva je zatem začasno prevzel obrambni minister Marjan Šarec.

Irena Šinko
Novice Ministrica ni odšla tiho: to je zabrusila Golobu

Tudi novega ministra bo na resorju pričakalo nemalo nalog. Po pričakovanjih bo eden večjih izzivov ureditev razmer na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, zlasti v luči nedavnega primera odvzema živali in več primerov odpoklicev živil. Med drugim pa novega ministra čaka tudi nadaljevanje dialoga s kmeti, pri čemer bo žgoča tematika bržkone tudi novela zakona o zaščiti živali, ki jo sicer že čaka presoja ustavnosti.

V Golobovi ministrski ekipi se je sicer v iztekajočem se letu zvrstilo več menjav, vsi na resorjih v kvoti Gibanja Svoboda. Razhajanja v pogledih s predsednikom vlade so julija letos odnesla ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki ga je jeseni nasledila Valentina Prevolnik Rupel. Po izgubi premierjevega zaupanja je vladne vrste oktobra zapustil minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, nasledil ga je Jože Novak. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pa je po večdnevnem neuspešnem zavračanju očitkov o domnevno netransparentnem razporejanju sredstev nevladnim organizacijam ter visokih stroških službene poti v New York odstopno izjavo oktobra podala sama. Vodenje resorja je decembra prevzel Franc Props.

Ne spreglejte