Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 12. 2017,
7.05

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

20

Natisni članek

nadzorni svet Dragomir Matić Luka Koper

Petek, 29. 12. 2017, 7.05

6 let, 3 mesece

Luka Koper ima novo vodstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

20

Luka Koper. | Foto STA

Foto: STA

Nadzorni svet Luke Koper je krivdno razrešil predsednika uprave Dragomirja Matića ter člana uprave Ireno Vincek in Andraža Novaka. Za novega predsednika uprave je imenoval Dimitrija Zadela, ki je pred leti vodil OMV Slovenija, za člana uprave pa prvega moža Ferspeda Metoda Podkrižnika in nekdanjo predsednico uprave Dela Irmo Gubanec.

Kot smo pred časom na Siol.net že napovedali, bo Luko Koper vodil Dimitrij Zadel.  

Kdo je Dimitrij Zadel

Dimitrij Zadel je 12 let vodil OMV Slovenija, od leta 2015 pa je bil v koncernu odgovoren za tuje trge. Zadel je vodil OMV Slovenija ves čas, odkar je ta v večinski lasti krovne družbe OMV iz Avstrije. Na slovenskem trgu je OMV prisoten že od leta 1992, ko je skupaj z Istrabenzom in Ino ustanovil skupno družbo. Istrabenz se je leta 2004 iz nje umaknil.

Pred tem je bil direktor družbe Trgoavto Koper, ki je mnogo let pozneje končala v stečaju, direktor PSC Iveca in direktor OMV Italija. V vsem času svojega delovanja v Sloveniji ni bil vpleten v nobeno od večjih afer. Dolga leta je služboval v Kopru, saj so bile vse njegove službe povezane s tem mesto.

Na kratko so se medijem danes predstavili tudi novi člani uprave. Zadel je izpostavil, da novo funkcijo razume kot izziv, podrobneje pa o svojih naslednjih korakih in oceni stanja ni želel govoriti, dokler ne opravi primopredaje. Je pa Zadel na načelni ravni komentiral nekatere aktualne problematike. Glede zaposlovanja delavcev IPS je novi predsednik uprave dejal, da gre najprej za pravno in ne stroškovno vprašanje. O možnosti oddaje zemljišč neposredni ob Luki Koper pa je izpostavil stališče, da mora Luka ostati slovenska.

Kot je po seji nadzornikov povedal Uroš Ilić, ki je z današnjim dnem postal tudi predsednik nadzornega sveta, dosedanji predsednik Rado Antolovič ostaja med nadzorniki kot član, so se za odpoklic odločili tako zaradi četrtkove nezaupnice s strani delničarjev kot tudi zaradi hujše kršitve delovne obveznosti in nesposobnosti vodenja poslov. Antolovič pa naj bi sam želel oditi z mesta predsednika, ker ima ogromno obveznosti v tujini.

"Umazanega perila se v javnosti ne pere"

Ilić o razlogih za odpoklic ni povedal veliko podrobnosti, saj "umazano perilo se v javnosti ne pere". Je pa poudaril, da je bil sklep o odpoklicu Matićeve uprave sprejet soglasno, pri čemer sta se glasovanja vzdržala dva nadzornika iz vrst zaposlenih. Nove člane uprave so izvolili soglasno, pri tem so se trije vzdržali.

Za trojico se je pot v Luki Koper danes končala

Nova uprava je že danes začela delovati s polnimi pooblastili, med samo predstavitvijo in po njej pa je potekala primopredaja s prejšnjo upravo. Kot je pojasnil Ilić, je nadzorni svet na podlagi zunanjega pravnega mnenja ugotovil, da so pogodbe o zaposlitvi, ki bivšim članom uprave dajejo možnost, da kljub krivdnemu odpoklicu nadaljujejo z delovnim razmerjem v Luki, nične. "Zato so vsi trije bivši člani uprave z današnjim dnem prejeli tudi obvestilo o prenehanju delovnega razmerja. S tem se njihova karierna pot v Luki Koper zaključuje," je povzel Ilić.

Odpoklicali so tudi Gašparja Gašparja Mišiča

Gašpar Gašpar Mišič | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Nadzorni svet pa je moral danes odpoklicati tudi Gašparja Gašparja Mišiča, ki je Luko Koper vodil med avgustom 2013 in aprilom 2014, ko so ga nadzorniki razrešili, nato pa je uspel s tožbo na sodišču.

Ilić je povedal, da so ga odpoklicali iz poslovno-ekonomskih razlogov, saj ne moreta obstajati dva predsednika uprave, kot tudi zaradi nesposobnosti, saj ne izpolnjuje statutarnih pogojev.

Nadzorniki danes niso obravnavali poslovnega načrta za leto 2018. Kot je navedel Ilić, bi bilo odločanje o tej točki v trenutku, ko je delo nastopila nova uprava, nekorektno, zato bodo poslovni načrt obravnavali na naslednji seji.

Zakaj so odpoklicali člane uprave

Med kršitvami delovnih obveznosti odpoklicanih članov uprave je Ilić konkretno navedel tudi neizvedbo postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu, ki je sicer član nadzornega sveta in ki je povzročil delovno nesrečo s smrtnim izidom. Nadzorni svet pa je ugotavljal tudi kršitve, povezane z negospodarnim poslovanjem: "V tem trenutku je v teku postopek zunanje forenzične preiskave, ki bo ugotovil višino eventualnega oškodovanja družbe," je dodal.

 

Luka Koper dvigalo | Foto: Luka Koper Foto: Luka Koper

Ilić je bil kritičen tudi do Matićevih izjav po četrtkovi skupščini delničarjev. Pri tem je poudaril, da je bila uprava s pravnim mnenjem Inštituta za primerjalno pravo pri ljubljanski pravni fakulteti seznanjena istočasno kot nadzorniki. Mnenje je pokazalo, da je sistem poslovanja Luke Koper z IPS nezakonit, je pojasnil na četrtkovi skupščini.

Glede pomislekov, da noben od novih članov uprave ne prihaja iz pristaniške stroke, je Ilić obžaloval, da Luka Koper nima nasledstvenega programa. Člani kadrovske komisije so si prizadevali, da bi nagovorili notranje potencialne kandidate, a žal "nihče ni uspel prepričati nobenega izmed primernih notranjih kadrov, da bi sprejeli ta izziv".

Delavci protestirali

Pred sejo nadzornega sveta se je sicer v Luki Koper odvil protest. Delavci so skandirali gesla, kot "Luke ne damo!" in "Drago, Drago!". Izobesili so tudi transparent z napisom: "Madžarom zemlje ne damo! Damo Cerarja, Gašperšiča, Lebna, Glavino, Popoviča."

V javnosti so se namreč pojavila namigovanja, da je za načrtovano menjavo uprave namera vlade, da Madžarski, ki naj bi kot zaledna država sodelovala pri financiranju projekta drugega tira, vzhodni sosedi ponudila zemljišče zunaj ograje Luke, a na območju predvidene nadaljnje širitve pristanišča.

Delavci so izobesili tudi transparente. | Foto: STA , Delavci so izobesili tudi transparente. Foto: STA ,

Odnosi med nadzornim svetom in Matićevo upravo so se skrhali že pred časom, v četrtek pa so pripeljali do izrečene nezaupnice upravi na izredni skupščini delničarjev. Največji kamen spotike naj bi bilo (ne)reševanje problematike delavcev, ki jih Luka Koper najema prek izvajalcev pristaniških storitev (IPS). Matić je sicer včeraj po nezaupnici to označil za politično gonjo.

Uprava očitke glede IPS večkrat zavrnila

Tovrsten sistem v koprskem pristanišču sicer obstaja že 20 let in ga je Matićeva uprava podedovala, vendar so izsledki posebne revizije poslov Luke z IPS pokazali, da Luka Koper omenjenega poslovnega modela na strateški ravni ne upravlja aktivno, poleg tega obstajajo tveganja s področja kršenja delovne zakonodaje, nadzora nad IPS in korupcijskih tveganj.

Uprava je očitke glede IPS večkrat zavrnila, Matić pa je že pred časom spomnil, na načrtovano zaposlitev 500 ljudi v prihodnjih petih letih. Prav tako se Matićeva uprava lahko pohvali z rekordnim pretovorom in dobičkom.

Predsednik sveta delavcev v Luki Koper Mirko Slosar je glede menjave uprave povedal, da je prišlo do tega, do česar je moralo priti, glede nove uprave pa dodal, da je težko vnaprej podajati neke ocene. V sredo je že sklicana seja sveta delavcev, na katero bodo povabili tudi novo upravo. "Kot soupravljavski organ jim bomo nudili celotno podporo, da se prilagodijo in uvedejo v naš sistem," je dodal. | Foto: Sanja Hrgota Predsednik sveta delavcev v Luki Koper Mirko Slosar je glede menjave uprave povedal, da je prišlo do tega, do česar je moralo priti, glede nove uprave pa dodal, da je težko vnaprej podajati neke ocene. V sredo je že sklicana seja sveta delavcev, na katero bodo povabili tudi novo upravo. "Kot soupravljavski organ jim bomo nudili celotno podporo, da se prilagodijo in uvedejo v naš sistem," je dodal. Foto: Sanja Hrgota

Ne spreglejte