Sreda,
23. 5. 2012,
15.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 23. 5. 2012, 15.37

8 let

Steve Jobs z iPadom ni prepričal "zmajev"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Veliki Britaniji se je v oddaji Dragons' Den, ki bo kmalu doživela tudi slovensko različico, leta 2010 preizkusil celo Steve Jobs. Ta je skušal finančnikom prodati svojo zamisel o iPadu.

Računalniški vizionar Steve Jobs, soustanovitelj in idejni oče podjetja Apple, je leta 2010 pred britanskimi vplivnimi finančniki, ki so svoje premoženje ustvarili iz nič, predstavil iPad. Poslovneži Peter Jones, James Caan, Duncan Bannatyne, Deborah Meaden in nepremičninski mogotec Theo Paphitis pa se niso pustili kar tako prepričati, da je tablica resnično vredna njihovega finančnega vložka …

Vse skupaj je bil seveda zabaven televizijski skeč, s katerim so na britanskem BBC-ju na duhovit način predstavili nekatere velike zgodbe leta 2010. Med te spada tudi iPad, katerega prvo različico so na trg poslali aprila 2010 in samo v prvem dnevu prodali več kot 300.000 kosov.

Oddaja Dragons' Den, ki je na Otoku doživela kar devet sezon, sicer ni namenjena le predstavljanju tehnoloških zamisli, ampak vseh poslovnih idej, ki bi za uresničitev (ali širitev) potrebovale le finančno injekcijo. To lahko s svojim sodelovanjem v poslovnem podvigu omogočijo "zmaji", torej žirija poslovnežev, ki presodi, ali bi ideja lahko uspela ali ne. Poslovno zamisel tudi komentirajo in tistemu, ki jo predstavi, pojasnijo svojo odločitev ali jim celo namenijo kakšen nasvet. Če bi britansko žirijo gospodarstvenikov na primer upošteval Steve Jobs, bi moral med drugim spremeniti tudi svoje obnašanje. Milijonar James Caan mu je na primer zabrusil, da bi bilo z njim bržkone težko delati, medtem ko ga je Peter Jones pozval, naj mu pošlje elektronsko pošto.

Pred žirijo se bodo lahko kmalu preizkusili tudi slovenski podjetniki ali tisti, ki bi to radi postali. Svoje zamisli bodo lahko predstavili skupini prekaljenih poslovnežev, ki bodo v njihovih načrtih morda prepoznali potencial in jim za razvoj ideje ponudili denar. Šov lahko torej v časih, ko se zdi, da govorimo le še o gospodarski krizi, nudi neko pozitivno noto. Vse se začne pri dobri ideji.