Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 6. 2013,
16.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vetrna elektrarna energija

Sobota, 1. 6. 2013, 16.12

8 let

Prva vetrna elektrarna v Sloveniji ima tudi obratovalno dovoljenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na krajši slovesnosti so v bližini Dolenje vasi uradno predali namenu prvo vetrnico, ki proizvaja električno energijo v Sloveniji.

Po številnih zapletih pri pridobivanju ustreznih dovoljenj je oktobra le začela delovati. Aprila letos pa so investitorji pridobili tudi obratovalno dovoljenje.

Energije za letno porabo tisoč gospodinjstev Poskusno obratovanje je dalo pričakovane rezultate, je povedal predstavnik družbe Alpe Adria Energija, ki je investitor projekta, Janez Korošec. Vetrnica z inštalirano močjo 2300 kilovatov obratuje z močjo, ki je odvisna od hitrosti vetra. Proizvedla naj bi 4,5 milijona kilovatnih ur električne energije letno oziroma toliko, kolikor jo po ocenah investitorja v enem letu porabi okrog tisoč gospodinjstev.

Steber postavljene vetrnice je visok 97 metrov, na vrhu je postavljen rotor s tremi 34-metrskimi lopaticami.

Postavili bodo še tri ali štiri z močjo 22 vetrnic Po letu poskusnega obratovanja se bodo v družbi glede na dosežene poslovne rezultate odločili, kako naprej. Po veljavnem prostorskem načrtu Občine Divača naj bi na tem območju postavili do 22 vetrnic. Vendar pa Korošec predvideva, da jih bodo postavili le še tri ali štiri, ki bodo imele zaradi velikega razvoja tehnologije na tem področju približno enako inštalirano moč kot prej načrtovanih 22.

Postavitev prve vetrnice spremljali številni zapleti Gradnja prve vetrnice se je začela leta 2010 in se kmalu ustavila. Po pridobitvi gradbenega dovoljenja so se investitorji namreč odločili za zamenjavo tipa vernice. Zaprosili so za dopolnitev gradbenega dovoljenja in ga tudi dobili. Sledila je prijava na protikorupcijsko komisijo, ker niso imeli podpisov vseh solastnikov zemljišča agrarne skupnosti Dolenja vas, ministrstvo za okolje pa je oktobra 2010 izdalo odločbo o preklicu spremembe gradbenega dovoljenja.

Odločba je investitorje presenetila sredi postopka montaže prve vetrnice. Žerjav za montažo so odpeljali, investitor pa je v naslednjem letu poiskal solastnike zemljišča agrarne skupnosti ter pridobil njihova dovoljenja za postavitev polja vetrnic.

Ne spreglejte