Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
24. 6. 2014,
13.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

svetovno prvenstvo

Torek, 24. 6. 2014, 13.03

8 let

BiH in Hrvaška osvojili svetovno prvenstvo v Braziliji!

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Svetovnega prvaka v nogometu bomo dobili 13. julija, kaj pa če bi 32 reprezentanc v Braziliji tekmovalo v drugih stvareh, in ne nogometu?

Svetovni prvaki bi tako postale tudi reprezentance, ki sicer v nogometu ne veljajo za favoritinje za osvojitev mundiala. Igralo bi se po enakem sistemu kot na SP: najboljši iz skupine A igra z drugouvrščenim iz skupine B, drugouvrščeni iz skupine A bi igral z zmagovalcem skupine B … zmagovalec se uvrsti v četrtfinale in tako naprej vse do finala.

Časnik Wall Street Journal je pripravil zanimiv pregled, ki je pokazal, da bi Bosna in Hercegovina, ki je v Braziliji prvič nastopala na nogometnem svetovnem prvenstvu in že ostala brez možnosti napredovanja v četrtfinale, postala svetovna prvakinja, če bi reprezentance tekmovale v najvišji stopnji brezposelnosti, kar pa je sicer pregovorno humornim Bosancem v slabo tolažbo. Tudi Hrvaška se je po porazu z Mehiko poslovila od nadaljevanja tekmovanja, v uteho pa ji je lahko podatek, da je med reprezentancami v deželi sambe in nogometa svetovna prvakinja po številu turistov na prebivalca.

Najvišji so Belgijci, najnižji Čilenci Najvišje moštvo: Belgija – v povprečju 185,2 centimetra (v finalu bi bila še Nemčija). Najnižje moštvo: Čile – v povprečju 176 centimetra (v finalu bi bila še Mehika). Najtežje moštvo: Nigerija – v povprečju 79,65 kilograma (v finalu bi bila še Bosna in Hercegovina). Najlažje moštvo: Mehika – v povprečju 70,72 kilograma (v finalu bi bil še Čile). Najstarejše moštvo: Argentina – 28,9 leta (v finalu bi bila še Portugalska). Najmlajše moštvo: Gana – 25,8 leta (v finalu bi bila še Belgija). Največ zadetkov v kvalifikacijah: Nemčija – 4,5 gola na tekmo (v finalu bi bila še Argentina). Prejeli najmanj zadetkov v kvalifikacijah: Španija – 0,4 gola na tekmo (v finalu bi bil še Kamerun). Najboljši izidi na SP: Brazilija – skupaj na SP 216 točk (tri za zmago, ena za remi) (v finalu bi bila še Italija).

Kostarika svetovna prvakinja v dežju Število prebivalstva: ZDA – 318,9 milijona (v finalu bi bila še Nigerija). Najhitrejša rast prebivalstva: Nigerija – 2,8-odstotna letna rast (v finalu bi bil še Kamerun). Najpočasnejša rast prebivalstva: Italija – minus dva odstotka letno (v finalu bi bila še Nemčija). Najbolj gosto poseljena: Južna Koreja – 486,8 človeka na kvadratni kilometer (v finalu bi bila še Belgija). Najmanj gosto poseljena: Avstralija – 2,9 človeka na kvadratni kilometer (v finalu bi bila še Alžirija). Največja urbana populacija: Belgija – 98 odstotkov celotne populacije (v finalu bi bila še Japonska). Največ letališč na prebivalca: ZDA – 4,24 letališča na sto tisoč prebivalcev (v finalu bi bila še Urugvaj). Največ gozda: Japonska – 67 odstotkov celotnega kopnega (v finalu bi bila še Koreja). Največ vode: Nizozemska – 18,4 odstotka celotnega ozemlja znotraj meja predstavlja voda (v finalu bi bila še Kolumbija). Največ dežja: Kostarika – 2.926 milimetrov na kvadratni meter na leto (v finalu bi bila še Kolumbija). Največ kmetijskih površin: Nigerija – 83,7 odstotka kopnega ozemlja (v finalu bi bila še Anglija). Najvišji vrh: Argentina – 6.962 metrov (Aconcagua) (v finalu bi bil še Ekvador).

Mehika svetovna prvakinja na Twitterju Najvišja stopnja smrtnosti v prometu: Iran – 34,1 smrti na sto tisoč prebivalcev na leto (v finalu bi bila še Nigerija). Najnižja stopnja smrtnosti v prometu: Anglija – 3,7 smrti na sto tisoč prebivalcev na leto (v finalu bi bila še Švica). Najvišja stopnja umorov: Honduras – 90,4 umora na sto tisoč prebivalcev (v finalu bi bila še Mehika). Najnižja stopnja umorov: Japonska – 0,3 umora na sto tisoč prebivalcev (v finalu bi bila še Alžirija). Najvišja stopnja brezposelnosti: Bosna in Hercegovina – 44,3-odstotna brezposelnost (v finalu bi bil še Kamerun). Najnižja stopnja brezposelnosti: Švica – 2,9-odstotna brezposelnost (v finalu bi bila še Južna Koreja). Najvišja stopnja inflacije: Iran – 35,2-odstotna letna inflacija (v finalu bi bila še Gana). Najvišji BDP na prebivalca: ZDA – 53.101 dolarjev (38.992 evrov) (v finalu bi bila še Avstralija). Najnižji BDP na prebivalca: Slonokoščena obala – 1.818 dolarjev (1.335 evrov) (v finalu bi bila še Nigerija). Največ uporabnikov interneta: Nizozemska – 93 uporabnikov interneta na sto prebivalcev (v finalu bi bila še Švica). Največ sledilcev na Twitterju: Mehika – 1,42 milijona (v finalu bi bila še Brazilija).

Prvenstvo v kajenju Grkom Najvišji indeks telesne teže: ZDA – 27,8 (v finalu bi bila še Mehika). Najnižji indeks telesne teže: Japonska – 21,9 (v finalu bi bila še Slonokoščena obala). Najvišja stopnja čezmerne telesne teže: ZDA – 33 odstotkov odrasle populacije je pretežke (v finalu bi bila še Argentina). Največji pivci: Rusija – 15,1 litra alkohola na osebo na leto (v finalu bi bila še Portugalska). Največji kadilci: Grčija – 2.795 cigaret na odraslo osebo na leto (v finalu bi bila še Rusija). Najdaljša pričakovana življenjska doba: Japonska – 84,5 leta (v finalu bi bila še Avstralija). Največ olimpijskih medalj na prebovalca: Švica – 40,1 medalje s poletnih in zimskih OI na milijon prebivalcev (v finalu bi bila še Nizozemska).

Francija prvakinja med turisti Največ žensk v vladi: Kostarika – 39 odstotkov sedežev v parlamentu zasedajo ženske (v finalu bi bil še Ekvador). Največ poročenih žensk: Iran – 87,4 odstotka žensk, starih od 45 do 49 let, je poročenih (v finalu bi bila še Nigerija) Največ neporočenih žensk: Brazilija – 44,6 odstotka žensk, starih od 45 do 49 let, ni poročenih (v finalu bi bila še Anglija). Največ denarja nameni izobraževanju: Gana – 8,1 odstotka BDP nameni za izobraževanje (v finalu bi bila še Belgija). Največ Nobelovih nagrad na prebivalca: Švica – 3,1 Nobelovega nagrajenca na milijon prebivalcev (v finalu bi bila še Anglija). Največ denarja nameni za vojsko: Alžirija – 4,6 odstotka BDP (v finalu bi bila še Rusija). Največ avtomobilov na prebivalca: ZDA – 786 motornih vozil na tisoč ljudi (v finalu bi bila še Avstralija). Največ turistov: Francija – 83 milijona prihodov mednarodnih turistov (v finalu bi bila še Španija). Največ turistov na prebivalca: Hrvaška – 2,45 turista na prebivalca (v finalu bi bila še Španija).

Največ muslimanov: Iran – 99 odstotkov celotnega prebivalstva (v finalu bi bila še Nigerija). Največ katolikov: Portugalska – 92,3 odstotka celotnega prebivalstva (v finalu bi bila še Mehika). Največ protestantov: Gana – 60,8 odstotka celotnega prebivalstva (v finalu bi bila še Anglija). Največja izpustnica emisij ogljikovega dioksida: ZDA – 17,6 metrične tone na prebivalca (v finalu bi bila še Avstralija). Najnižje cene bencina: Alžirija – 0,29 dolarja na liter na bencinski črpalki (v finalu bi bil še Ekvador). Največ alternativne in jedrske energije: Francija – 47,7 odstotka celotne energije (v finalu bi bila še Švica). Najbolj vroče vreme: Gana – povprečna temperatura 26,8 stopinje Celzija (v finalu bi bila še Nigerija). Najhladnejše vreme: Rusija − povprečna temperatura minus o,9 stopinje Celzija (v finalu bi bila še Švica). Največ ogroženih vrst sesalcev : Mehika – 101 (v finalu bi bila še Brazilija).

Messi in druščina pojedo največ mesa Največja porabnica živalske maščobe: Belgija – 432 kalorij na prebivalca na dan (v finalu bi bila še Nemčija). Največja porabnica sadja: Gana – 350 kalorij na prebivalca na dan (v finalu bi bil še Iran). Največja porabnica morskih sadežev: Japonska – 138 kalorij na prebivalca na dan (v finalu bi bila še Južna Koreja). Največja porabnica mesa: Argentina – 570 kalorij na prebivalca na dan (v finalu bi bila še Francija). Največja porabnica mleka: Nizozemska – 456 kalorij na prebivalca na dan (v finalu bi bila še Grčija). Največja porabnica sladkorja: ZDA – 569 kalorij na prebivalca na dan (v finalu bi bila še Kostarika). Največja porabnica zelenjave: Južna Koreja – 179 kalorij na prebivalca na dan (v finalu bi bila še Grčija).

Ne spreglejte