Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2016,
16.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

1

Natisni članek

Moja služba zaposlitev

Petek, 29. 4. 2016, 16.11

6 let, 7 mesecev

Višji in vitkejši ko ste, večje so možnosti za uspeh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

1

Višji moški zaslužijo več kot njihovi nižji kolegi, ženske s povišano telesno težo pa so slabše plačane kot njihove vitkejše kolegice. Gre za posledico kognitivne pristranskosti.

Če se na prosto delovno mesto prijavita dva moška, ki sta si po izobrazbi in izkušnjah podobna, bo službo najverjetneje dobil kandidat, ki je višji in v boljši fizični kondiciji. Zakaj? Na podlagi nekaterih pozitivnih lastnosti (v našem primeru družba daje prednost višjim moškim, ki so v dobri fizični kondiciji) bomo namreč temu kandidatu podzavestno pripisali še nekatere druge pozitivne lastnosti, za katere sicer nimamo informacij, da jih kandidat ima. Naši možgani se namreč vse od mladosti prilagajajo večinskemu mnenju družbe, ki ocenjuje, kaj je boljše. 

Zakaj je plača odvisna tudi od kilogramov

Gre za t. i. halo učinek, kjer na podlagi ene pozitivne izkušnje (telesne ali značajske) človeku podzavestno pripišemo tudi druge. To pa je marsikdaj tudi razlog, da imajo višji moški in vitkejše ženske v življenju več možnosti za uspeh in več zaslužijo. Nova raziskava, ki so jo opravili v Veliki Britaniji, pa zdaj tudi dokazuje, da imata višina in teža neposredno vzročno-posledično povezavo z uspehom oziroma plačo, piše New York Times.

Je plača zapisana že v genih?

Da ženske v povprečju zaslužijo manj kot moški, je že znano. V Sloveniji recimo ženska mesečno zasluži okoli 89 evrov manj kot moški, v poslovnem svetu pa naj bi bile razlike še večje. Raziskava iz Velike Britanije pa dokazuje, da na uspeh in posledično tudi plačilo zelo vpliva tudi genetika oziroma konstrukcija telesa, ki je zapisana v naših genih. Nižji moški in debelejše ženske namreč zaslužijo manj kot njihovi višji kolegi in vitkejše kolegice. 

Pri ženskah za 4,6 odstotne točke povišan indeks telesne mase na letni ravni prinese za 3.700 evrov nižjo plačo, kaže raziskava, ki so jo opravili v Veliki Britaniji. | Foto: Pri ženskah za 4,6 odstotne točke povišan indeks telesne mase na letni ravni prinese za 3.700 evrov nižjo plačo, kaže raziskava, ki so jo opravili v Veliki Britaniji.

Med letoma 2006 in 2010 so raziskovalci v Veliki Britaniji preučili okoli 120 tisoč moških in žensk med 37. in 73. letom starosti, ki so imeli v britanski biobanki shranjene genetske podatke. S pomočjo vprašalnikov, intervjujev in vzorcev urina, krvi in sline so se dokopali do podatkov, ki kažejo vpliv genetike na uspeh v življenju. V študiji so opredelili 400 variacij, ki genetsko vplivajo na višino, in okoli 70 variacij, ki vplivajo na indeks telesne mase (ITM). Nato so preučili, kako so te variacije povezane s petimi ključnimi socioekonomskimi dejavniki, kot so izobrazba, poklic, prihodek, status zaposlenosti, piše Business Insider.

1.400 evrov več za dobrih šest centimetrov

Znanstveniki so ugotovili, da imajo moški za vsakih genetsko dodatnih 6,35 centimetra (2,5 palca) višine 12 odstotkov več možnosti, da bodo imeli v službi visok položaj, letno pa zaslužili 1.420 evrov več (1.611 dolarjev). Pri ženskah pa je raziskava pokazala, da za 4,6 odstotne točke povišan indeks telesne mase na letni ravni prinese za 3.700 evrov nižjo plačo (4.200 dolarjev). Razlike, ki so nastale znotraj posameznega spola, dokazujejo, da ima genetika, ne glede na okolico, velik vpliv na uspeh posameznika v življenju. 

Ne spreglejte